Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport

Propozycje zmian

<< < (400/419) > >>

Silion aep Mor:
Naprawde wydaje wam sie moralne kupowac 10letnie dziecko?
Mi nie bardzo. Szczerze mowiac 15 to i tak juz jest nisko przyjmujac ze pelnoletnosc jest tak jak w Polsce tj.18 lat. :)

Funeris Venatio:
Tylko czy tak właśnie definiujemy to? W takim razie dlaczego zniesiono niewolnictwo i zastąpiono to właśnie tą formą? Bo mówimy o dokładnie identycznej sytuacji, jak podczas czasów kolonialnych. Jak ktoś miał niewolnych rodziców, to już niewolnikiem był od urodzenia. Dlaczego więc zmienialiśmy cały ten system na to? ÂŻeby nazwa nie była tak krzywdząca? Przecież w naszym świecie, świecie Marantu, nie musi ona wcale mieć tak negatywnego wydźwięku. Zataczamy więc błędne koło i wykazujemy niedorzeczność tego, co się wokół nas dzieje.

--- Cytat: Silion aep Mor w 11 Lipiec 2015, 01:00:28 ---Naprawde wydaje wam sie moralne kupowac 10letnie dziecko?
Mi nie bardzo. Szczerze mowiac 15 to i tak juz jest nisko przyjmujac ze pelnoletnosc jest tak jak w Polsce tj.18 lat. :)

--- Koniec cytatu ---
W średniowieczu jedenastolatki wychodziły za mąż, a siedemnastka bez męża i brzucha była podejrzana, bo pewnie jest z nią coś nie tak, że jej nikt nie chce. Rozumiesz? Kwestia odniesienia. Nie możemy wszystkiego przyrównywać do naszego, współczesnego jakby nie patrzeć świata. Poza tym - moralne wydaje Ci się kupowanie piętnastoletniej dziewczyny?

Rodred:
Zastanawiam się czy aspekt ten jest na tyle ważny by uwzględnić go w ustawie o najemnictwie.
Jednak muszę się z tobą zgodzić. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko niewolnictwu. Nie było mnie tu jak je znoszono. Jednak najemnik jest pozbawiony praw. W takim razie co się dzieje z ich dziećmi? Od razu do sierocińca?

Silion aep Mor:
Bardziej nizli 10 letniego dzieciaka.

Ten wiek ustalil Isentor jak otwieral na nowo targ :) On wie lepiej :)

Elrond Ñoldor:
Skoro to są najemnicy, to się tego trzymajmy. 10 latek nie może być najemnikiem.

--- Cytat: Funeris Venatio w 11 Lipiec 2015, 01:03:01 ---W średniowieczu jedenastolatki wychodziły za mąż, a siedemnastka bez męża i brzucha była podejrzana, bo pewnie jest z nią coś nie tak, że jej nikt nie chce. Rozumiesz? Kwestia odniesienia. Nie możemy wszystkiego przyrównywać do naszego, współczesnego jakby nie patrzeć świata. Poza tym - moralne wydaje Ci się kupowanie piętnastoletniej dziewczyny?

--- Koniec cytatu ---

Serio?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej