Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Rozmowy filozoficzne

<< < (7/8) > >>

cancel:

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 17:57:00 ---Wyrok? Dla osoby która zabiła morderce jego rodziny? Według mnie taka osoba nie powinna być karana. W jakikolwiek sposób.
--- Koniec cytatu ---

Odnośnie przypadku, który wymieniłeś, to nie wiem czy można dać jakąś tutaj jakąś obiektywnie słuszną odpowiedź A Priori (czy karać czy nie). Tutaj już wyrokowanie w gestii sędziego leży. Poza tym takie drastyczne przypadki zdarzają się stosunkowo rzadko. W mojej opinii cnotą jest zmitygować się od odwetu.

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 17:57:00 ---Aktualnie nie mogę trzepnąć kijem złodzieja, który okrada moje mieszkanie. To jest dopiero przykład zidiocenia prawa. A które ty tak bronisz.
--- Koniec cytatu ---

Z całym szacunkiem, ale proszę mi nie imputować, że bronie Polskiego wymiaru sprawiedliwości.  Jeżeli ktoś bezprawnie włamał się do Twojej posesji, to powinno być dopuszczalne zabicie rabusia.

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 17:57:00 ---I według mnie źle wszystko wkładasz do szufladki podpisanej "barbarzyństwo".
--- Koniec cytatu ---

Dlaczego wszystko? Faktem jest, że społeczności/plemiona barbarzyńskie praktykowały powszechne prawo „odwetu”. Później, na drodze rozwoju nasza cywilizacja zaniechała takich praktyk. Tak więc uważam, iż akceptacja samosądów w ogólniejszym kontekście jest barbarzyństwem (powszechne oko za oko leżące w gestii obywateli – uwierz, że to naprawdę wyzwala w ludziach zwierzęce instynkty), a nie w tym przypadku, który podałeś.

Elrond Ñoldor:

--- Cytat: Grand90 w 28 Sierpień 2013, 18:52:41 ---Odnośnie przypadku, który wymieniłeś, to nie wiem czy można dać jakąś tutaj jakąś obiektywnie słuszną odpowiedź A Priori (czy karać czy nie). Tutaj już wyrokowanie w gestii sędziego leży. Poza tym takie drastyczne przypadki zdarzają się stosunkowo rzadko. W mojej opinii cnotą jest zmitygować się od odwetu.

--- Koniec cytatu ---

Sędzia to taki sam człowiek jak my. Nie widzę różnicy w skazywaniu, czy to przez nas, czy to przez sędziego.

--- Cytat: Grand90 w 28 Sierpień 2013, 18:52:41 ---Z całym szacunkiem, ale proszę mi nie imputować, że bronie Polskiego wymiaru sprawiedliwości.  Jeżeli ktoś bezprawnie włamał się do Twojej posesji, to powinno być dopuszczalne zabicie rabusia.

--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---W mojej opinii cnotą jest zmitygować się od odwetu.
--- Koniec cytatu ---

Oczywiście. W kwestii gdy ktoś zabija twoją rodzinę, wolisz oddać to w ręce sędziego, ale gdy ktoś kradnie Ci TV, to chcesz go zabić.
Wybacz musiałem ;)

--- Cytat: Grand90 w 28 Sierpień 2013, 18:52:41 ---Dlaczego wszystko? Faktem jest, że społeczności/plemiona barbarzyńskie praktykowały powszechne prawo „odwetu”. Później, na drodze rozwoju nasza cywilizacja zaniechała takich praktyk. Tak więc uważam, iż akceptacja samosądów w ogólniejszym kontekście jest barbarzyństwem (powszechne oko za oko leżące w gestii obywateli – uwierz, że to naprawdę wyzwala w ludziach zwierzęce instynkty), a nie w tym przypadku, który podałeś.

--- Koniec cytatu ---

W takim razie co zrobić gdy cały wymiar sprawiedliwości kuleje? Siąść i płakać?

cancel:

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 19:28:21 --- Sędzia to taki sam człowiek jak my. Nie widzę różnicy w skazywaniu, czy to przez nas, czy to przez sędziego.
--- Koniec cytatu ---

Tak, zgadza się. Ale idąc tym tokiem rozumowania, to dojdziemy do jakichś absurdów. W takim razie, moglibyśmy w ogóle zlikwidować sądownictwo, i powołać jakiś system wiecowy, gdzie gawiedź będzie zawiadywać. W społeczeństwie pewne funkcje muszą pełnić osoby kompetentne (tak wiem, że wiele nie jest), a nie motłoch z ulicy (ale ten tym bardziej nie jest).

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 19:28:21 --- Oczywiście. W kwestii gdy ktoś zabija twoją rodzinę, wolisz oddać to w ręce sędziego, ale gdy ktoś kradnie Ci TV, to chcesz go zabić.
Wybacz musiałem ;)
--- Koniec cytatu ---

W nogę bym celował :)

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 19:28:21 ---W takim razie co zrobić gdy cały wymiar sprawiedliwości kuleje? Siąść i płakać?
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem, ja nie jestem kompetentnym rozmówcą w kwestii spraw technicznych. Faktem jest, że jeżeli państwo zajmuje się praktycznie wszystkich, to w swoich pierwotnych funkcjach musi kuleć.

Elrond Ñoldor:
Każdy system ma swoje wady i zalety. Wprowadzenie sądownictwa zostało zapoczątkowane, by tak jak powiedział durny motłoch nie karał niewinnych. Ale co w przypadku gdy wina oskarżonego/sprawcy, jest w 100% pewna? Mi chodzi o takie sytuacje, gdy mówię o każe śmierci itp.

cancel:

--- Cytat: Elrond w 28 Sierpień 2013, 20:17:20 --- Ale co w przypadku gdy wina oskarżonego/sprawcy, jest w 100% pewna? Mi chodzi o takie sytuacje, gdy mówię o każe śmierci itp.
--- Koniec cytatu ---

Nie bardzo rozumiem. Dalej piszesz o tych samosądach? To są kwestie czysto subiektywne, i ferowanie jakiejś kary, czy też ułaskawienie zależy od danej sprawy. Jeżeli chodzi chodzi o ten przypadek, który podałeś w poście #27, to rzeczywiście, ten "odwetowiec" zasługuje na abolicję (przemawia za tym sytuacja, i fakt, że zdarzenie miało miejsce w jego domu, a on sam zapewne działał w afekcie, ale np. nie wiemy już, czy jego <lub innego domownika> życie natenczas było zagrożone - nawet jeżeli nie było, to i tak ten strzał w afekcie do mordercy można uniewinnić).

Ale co, gdy ta ofiara postanowiła schwytać tego mordercę, i go bestialsko torturować? I dopiero po jakimś czasie zamordować? Myślę, że nawet wtedy, wyrok nie skazujący go na śmierć (tego odwetowca), byłby uzasadniony, z takich względów, że i tak ten morderca zostałby powieszony w majestacie prawa za swoją zbrodnię. Ale temu mordercy należy się tylko powróz, ale już nie tortury. Dlatego w takim przypadku wyrok skazujący tego "odwetowca", za tortury i mord nie w afekcie tylko z premedytacją, byłby uzasadniony (jaki? nie wiem).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej