Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Kampania Wyborcza
Isentor:
--- Cytat: Sado w 11 Październik 2011, 21:20:05 ---Skąd wiesz?
--- Koniec cytatu ---
A robisz tak?
--- Cytat: Sado w 11 Październik 2011, 21:20:05 ---Jeszcze raz mówię, że na polityce gówno się znam. Opieram się na tym, co gdzieś zasłyszałem: czasami nie było tak, że PO było za wprowadzeniem, ale pozostałe partie w sejmie były przeciw, przez co ustawa nie miała prawa przejść?
--- Koniec cytatu ---
Zacznijmy od tego, że PO na przewagę w sejmie, bo było w koalicji z PSL. Było tak, że PO zbierało podpisy obywateli kraju. Jeśli zbierze się określoną ilość podpisów można zaproponować projekt ustawy obywatelskiej. Bodaj potrzeba ich 100 tysięcy. Wszystko zostało załatwione i czekało na zwycięstwo PO. PO zwyciężyło wybory i zamiotło temat pod dywan. Karty z podpisami niszczono lub zmagazynowano. Nigdy nie podjęto próby wdrożenia projektu. Po prostu to byłoby dla nich niekorzystne, teraz kiedy są już u władzy i zamierzają startować w następnych wyborach. Był nawet o tym reportaż kogoś z TVN. Redaktor pytał poszczególnych posłów co się z tym stało. Większość nie chciała rozmawiać, kilku go wyśmiało, nieliczni powiedzieli, że to celowy zabieg, Tusk nie chciał rozmawiać na ten temat.
Pewnie materiał o tym jest na YT. Jak znajdę to podeśle w tym temacie.
Sado:
--- Cytuj ---A robisz tak?
--- Koniec cytatu ---
Niestety, dopiero za parę miesięcy będę miał prawa wyborcze. Ale moja rodzina (chociażby ojciec) przeglądała na internecie kandydatów, na których potem oddała głos. Poza tym pamiętaj, że starsi ludzie znają polityków, którzy są obecni w danym regionie i na podstawie tego, czy ten człowiek coś robi, czy nie, głosują na niego.
Robben:
--- Cytat: Pienik w 11 Październik 2011, 21:02:41 ---
Czyli rozumiem, że mam dalej głosować na PO, pomimo tego, że daliśmy im szansę i tak nic nie zrobili, mam nie próbować niczego nowego, bo mogą mnie oszukać. Za to mam wybrać tych starych bo już nie raz mnie w chuja zrobili?
--- Koniec cytatu ---
Przecież nikt Cię nie zmusza do głosowania na PO. Możesz głosować na PIS. ;] Chodziło mi oto, żeby nie nastawiać się na rewolucyjne zmiany tylko dlatego, że KNP ma taki piękny program do zaoferowania.
--- Cytuj ---Tak i dlatego co wieczór klną na nich, wyzywają ich i mówią że w Sejmie jest Cyrk, a potem przed urną dostają paraliżu mózgu i oddają na nich głos to ma sens!
W takim razie polecam rozmowę z ludźmi popierającymi PO, większość po prostu nie lubi Kaczyńskiego co nie przeszkadza im wyzywać Tuska od złodziej i oddawać na niego głos. ;*
--- Koniec cytatu ---
To pewnie jakieś wyjątki. ;]
--- Cytuj ---Bo te 39% to idioci, którzy czekają aż informacje przyjdą do nich zamiast szukać ich, potem tylko narzekają że mają wypłatę 4500 zł a do ręki dostają 2200 bo rząd podpierdolił im ponad połowę.
--- Koniec cytatu ---
Bo myślisz, że każdemu się chce szukać informacji o danej partii w necie. W moim wypadki tylko czerpię informacje o polityce z radia albo z tego, co podają na TVN-ie. ;]
--- Cytuj ---Jeżeli masz kolegę, któremu pożyczasz 50 zł a on do tej pory Ci ich nie oddał to potem dajesz mu kolejne 50zł?
--- Koniec cytatu ---
Czasami, jak mnie wybłaga - tak. ;]
Elrond Ñoldor:
W moim wypadku, gdy dostałem kartę do głosowaniu wyglądało to mniej więcej tak. Przewertowałem wszystkie stronice (było ich 8) i stwierdziłem że Nowej Prawicy nie ma. Zostały mi do wybory trzy lewackie partie - PSL, Palikot i SLD, później PO z PIS'em, Sierpień'80, PJN i Samoobrona Leppera o której dowiedziałem się dopiero przed chwilą.
Nie wiedząc na kogo zagłosować, pomyślałem że skoro PO ma bardzo duże szanse by wygrać, a tylko "idioci" głosują na nich (przy czym wybrani idioci robią koalicję z kolejnymi idiotami), oddałem głos na silną partię opozycyjną, mając nadzieję że przynajmniej nie dopuści do przegłosowania jakiś głupich ustaw. Czyli PIS.
Z drugiej strony to i tak mogłem źle wybrać. Teraz gdy Koalicja PO z PSL jest bardzo słaba, Tusk będzie szukał trzeciej partii do głosowania, co daje otwartą furtkę Palikotowi. "Będziemy z wami głosować, ale też coś chcemy...".
Isentor:
W zasadzie to koalicja PO i PSL może spać spokojnie. Gdyby pozostali posłowie próbowali blokować ustawy nie mają nic do gadania. Dlatego, że zliczając mandaty PiS, RP, SLD i MN mamy ich 225. PO i PSL posiadają 235 mandatów. Problem pojawiałby się tylko w przypadku ustaw, które wymagają przewagi 3/4 zasiadających w sejmie posłów opowiadających się za.
Na pewno zdesperowane SLD będzie szukało przyjaciół. Ruch Palikota może pomóc w zatwierdzeniu ustaw gnojących obywateli. PO w podziękowaniu pomoże w przepchnięciu ustawy o opodatkowaniu kościoła. PO powinno to ucieszyć, w końcu dodatkowa forsa. Chociaż wszystko zależne jest od tego ile interesów z kościołem robi PO.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej