Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Kampania Wyborcza

<< < (17/20) > >>

Sado:
Mein Got, ale tak nie jest. Ludzie są świadomi, że inni ludzie kierują się sondażami, przez co oni też kierują się sondażami. Naprawdę widzę takie kozłowowe poglądy w Tobie - próbujesz myśleć, co by było, gdyby było idealnie. Ale tak nie jest. I ludzie są tego świadomi, nawet jeśli ta świadomość i wynikające z niej konsekwencje są też głupie i tworzą błędne koło.

Robben:

--- Cytuj ---Patty spoglądając z tego punktu widzenia na program PO sprzed 4 lat. Obiecanki na zasadzie drugiej Irlandii i zmniejszenia podatków. Nie dotrzymanie żadnej obietnicy wyborczej i postąpienie na przekór. ÂŻe już nie wspomnę o starej aferze stworzenia jednomandatowych okręgów wyborczych do sejmu. Tylko dopchali się do władzy i projekt zakopali niszcząc lub magazynując wszystkie dowody.

Jeśli mam wybierać kandydata, który kłamie w żywe oczy i postępuje na przekór, a jego program wyborczy nie dał efektów przez 4 lata. To w tych wyborach mam prawo zainwestować swój głos w kogoś, kogo program wyborczy ma potencjał i rozwiązania zaciągnięte z rynków kapitalistycznych, gdzie odniosły sukces. Jakby się okazał klapą mówi się trudno. Zawsze to jakaś próba walki z kryzysem. No chyba, że lepsze według Ciebie jest nie robienie niczego i skupianie się na rozkradaniu państwa?

Każdy głos się liczy. Jeśli ktoś sugeruje się sondażem partyjnej telewizji i stwierdza, że nie ma na kogo głosować więc głosuje na tego kto ma szansę nie znając nawet programu tej partii, wiedząc, że i tak nie dotrzyma obietnic wyborczych. To awansuje do rangi wielkiego idioty.

--- Koniec cytatu ---
Skoro PO nic niby nie zrobiło, to skąd pewność, że KNP by coś zrobiło? Każdy, kto jest w czarnej dupie wmawia ludziom, jak to zmieni kraj i będzie słit, a potem, kiedy już dochodzi do władzy, okazuje się, że nic z tego nie ma. ÂŻe nie są wstanie spełnić swoich obietnic, bo ich to przerosło. Uważasz, że ludzie głosujący na PO to idioci, tyle że może oni nie widzą i nie myślą tak jak ty? Może dla nich rządy PO są odpowiednie i korzystne? Nie sądzę, żeby ktoś mając świadmość złych rządów PO na nich głosował. Ja na przykład nie wiem, ile Tusk zdążył zrobić przez ostatnie 4 lata, ale to pewnie dlatego, że się nie interesuję specjalnie polityką. Ludzię zawsze wolą głosować na lidera niż na kogoś, o kim w ogóle nie słyszeli. Korwin Mikke nie jest medialny, ludzie go nie znają, więc nie są wstanie stwierdzić, czy się opłaca na niego głosować. To tak jakby ktoś przyszedł i powiedział: ,,Jest taki zajebisty gość, który to ponoć potrafi zajebać każdego jednym ruchem ręki, więc idź na niego postaw pieniądze u bukamcherów''. I właśnie tym się ludzie kierują: Nie znamy, nie głosujemy - proste. ÂŻeby ludzie wzięli pod uwagę partię KNP, musiałaby mieć te chociaż ze 2% poparcia, bo z 0,5% to nie mają szans.

stefan666:

--- Cytuj ---Skoro PO nic niby nie zrobiło, to skąd pewność, że KNP by coś zrobiło? Każdy, kto jest w czarnej dupie wmawia ludziom, jak to zmieni kraj i będzie słit, a potem, kiedy już dochodzi do władzy, okazuje się, że nic z tego nie ma. ÂŻe nie są wstanie spełnić swoich obietnic, bo ich to przerosło.
--- Koniec cytatu ---

Czyli rozumiem, że mam dalej głosować na PO, pomimo tego, że daliśmy im szansę i tak nic nie zrobili, mam nie próbować niczego nowego, bo mogą mnie oszukać. Za to mam wybrać tych starych bo już nie raz mnie w chuja zrobili?

--- Cytuj ---Uważasz, że ludzie głosujący na PO to idioci, tyle że może oni nie widzą i nie myślą tak jak ty? Może dla nich rządy PO są odpowiednie i korzystne?
--- Koniec cytatu ---
Tak i dlatego co wieczór klną na nich, wyzywają ich i mówią że w Sejmie jest Cyrk, a potem przed urną dostają paraliżu mózgu i oddają na nich głos to ma sens!

--- Cytuj ---Nie sądzę, żeby ktoś mając świadmość złych rządów PO na nich głosował. Ja na przykład nie wiem, ile Tusk zdążył zrobić przez ostatnie 4 lata, ale to pewnie dlatego, że się nie interesuję specjalnie polityką.
--- Koniec cytatu ---
W takim razie polecam rozmowę z ludźmi popierającymi PO, większość po prostu nie lubi Kaczyńskiego co nie przeszkadza im wyzywać Tuska od złodziej i oddawać na niego głos.  ;*

--- Cytuj --- Ludzię zawsze wolą głosować na lidera niż na kogoś, o kim w ogóle nie słyszeli. Korwin Mikke nie jest medialny, ludzie go nie znają, więc nie są wstanie stwierdzić, czy się opłaca na niego głosować.
--- Koniec cytatu ---

Bo te 39% to idioci, którzy czekają aż informacje przyjdą do nich zamiast szukać ich, potem tylko narzekają że mają wypłatę 4500 zł a do ręki dostają 2200 bo rząd podpierdolił im ponad połowę.

--- Cytuj ---To tak jakby ktoś przyszedł i powiedział: ,,Jest taki zajebisty gość, który to ponoć potrafi zajebać każdego jednym ruchem ręki, więc idź na niego postaw pieniądze u bukamcherów''. I właśnie tym się ludzie kierują: Nie znamy, nie głosujemy - proste. ÂŻeby ludzie wzięli pod uwagę partię KNP, musiałaby mieć te chociaż ze 2% poparcia, bo z 0,5% to nie mają szans.

--- Koniec cytatu ---
To nie jest proste, bo oni znają PO wiedzą że robi ich w Chuja po całości obiecuje nie podwyższać podatków, ale robi 23 % VAT dla mnie tu nic nie jest oczywiste i proste, Ba wręcz irracjonalne. Jeżeli masz kolegę, któremu pożyczasz 50 zł a on do tej pory Ci ich nie oddał to potem dajesz mu kolejne 50zł? 

Isentor:

--- Cytat: Sado w 11 Październik 2011, 19:11:33 ---Mein Got, ale tak nie jest. Ludzie są świadomi, że inni ludzie kierują się sondażami, przez co oni też kierują się sondażami.

--- Koniec cytatu ---
To nie jest żadne wytłumaczenie, a bezmyślna wiara w święty sondaż. To nie jest dla mnie żaden argument. Głosujesz na partie z sondażu bo podano ją w sondażu i skoro pojawiła się w sondażu to inni też na nią zagłosują. Tak wygląda Twoja argumentacja. Popierasz coś co jest serwowane przez media zamiast trzymać się swoich poglądów.

--- Cytat: Sado w 11 Październik 2011, 19:11:33 ---Naprawdę widzę takie kozłowowe poglądy w Tobie - próbujesz myśleć, co by było, gdyby było idealnie. Ale tak nie jest. I ludzie są tego świadomi, nawet jeśli ta świadomość i wynikające z niej konsekwencje są też głupie i tworzą błędne koło.

--- Koniec cytatu ---
To nie jest idealny obraz, takich nie ma. To normalny obraz. Jeśli społeczeństwo nie próbuje wybrać swoich przedstawicieli, a miast tego wybiera przedstawicieli sondaży to nic w tym kraju się nie zmieni.

--- Cytat: Robben w 11 Październik 2011, 20:33:22 ---Skoro PO nic niby nie zrobiło, to skąd pewność, że KNP by coś zrobiło?

--- Koniec cytatu ---
Nie ma takiej pewności. Ale w prosty sposób dedukując skoro PO nic nie zrobiło przez 4 lata na pewno nic nie zrobi również przez kolejną kadencje. KNP jak do tej pory nie miało okazji nawalić.

--- Cytat: Robben w 11 Październik 2011, 20:33:22 ---Każdy, kto jest w czarnej dupie wmawia ludziom, jak to zmieni kraj i będzie słit, a potem, kiedy już dochodzi do władzy, okazuje się, że nic z tego nie ma.

--- Koniec cytatu ---
Nie można stworzyć raju w 4 lata. Ale mówić jedno a robić drugie to już popadanie w skrajność.

--- Cytat: Robben w 11 Październik 2011, 20:33:22 ---ÂŻe nie są wstanie spełnić swoich obietnic, bo ich to przerosło. Uważasz, że ludzie głosujący na PO to idioci, tyle że może oni nie widzą i nie myślą tak jak ty? Może dla nich rządy PO są odpowiednie i korzystne? Nie sądzę, żeby ktoś mając świadmość złych rządów PO na nich głosował.

--- Koniec cytatu ---
W sumie prawda. Odsetek głosów oddanych na PO w więzieniach oscyluje na 60-90%. Także świadomość o rządzących naprawdę wiele daje.

--- Cytat: Sado w 11 Październik 2011, 19:11:33 ---Ja na przykład nie wiem, ile Tusk zdążył zrobić przez ostatnie 4 lata, ale to pewnie dlatego, że się nie interesuję specjalnie polityką. Ludzię zawsze wolą głosować na lidera niż na kogoś, o kim w ogóle nie słyszeli. Korwin Mikke nie jest medialny, ludzie go nie znają, więc nie są wstanie stwierdzić, czy się opłaca na niego głosować. To tak jakby ktoś przyszedł i powiedział: ,,Jest taki zajebisty gość, który to ponoć potrafi zajebać każdego jednym ruchem ręki, więc idź na niego postaw pieniądze u bukamcherów''. I właśnie tym się ludzie kierują: Nie znamy, nie głosujemy - proste. ÂŻeby ludzie wzięli pod uwagę partię KNP, musiałaby mieć te chociaż ze 2% poparcia, bo z 0,5% to nie mają szans.

--- Koniec cytatu ---
Nie mam w zwyczaju głosować na osobę lub przedstawiciela partii. Przeczytałem kilkanaście programów wyborczych partii startujących w tych wyborach. Najwięcej plusików postawiłem przy programie KNP. Następnie więc przyjrzałem się kandydatom KNP w moim okręgu wyborczym i wybrałem tego, który moim zdaniem ze swoimi poglądami i wykształceniem wyższym przydałby się w sejmie. Wiem, że tak robią nieliczni. I to właśnie prowadzi do tego, że w sejmie zasiada kto zasiada.

Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie jednookręgowych mandatów wyborczych również do sejmu, co obiecało swoimi czasy PO a z czego się nie wywiązało. W takim wypadku mielibyśmy lepszy wgląd w to co potrafi i reprezentuje sobą dany kandydat. Ponadto nie spełniałby postulatów partii tylko wyborców z danego okręgu. U nas niestety panuje partyjna mafia.

Sado:

--- Cytuj ---Wiem, że tak robią nieliczni. I to właśnie prowadzi do tego, że w sejmie zasiada kto zasiada.
--- Koniec cytatu ---

Skąd wiesz?

--- Cytuj ---Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie jednookręgowych mandatów wyborczych również do sejmu, co obiecało swoimi czasy PO a z czego się nie wywiązało.
--- Koniec cytatu ---

Jeszcze raz mówię, że na polityce gówno się znam. Opieram się na tym, co gdzieś zasłyszałem: czasami nie było tak, że PO było za wprowadzeniem, ale pozostałe partie w sejmie były przeciw, przez co ustawa nie miała prawa przejść?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej