Autor Wątek: Gra a win 7  (Przeczytany 2981 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Anarchy

• Kret
  • *
  • Reputacja: 3
Gra a win 7
« dnia: 05 Luty 2010, 23:25:46 »
Wpadła mi ostatnio w rękę płyta z gothickiem 2 z dodatkiem. Zainstalowałem, wszystko ładnie, pięknie, ale jak tylko wyszedłem na otwartą przestrzeń gra zaczęła wariować z grafiką. Myślałem, że może directa nie ma, więc zainstalowałem najnowszy. W grze to samo - w budynkach ładnie (czasami zmieniają na czarny kolor tekstury), a na zewnątrz zacina się i mapa zmienia się w niebo (dosłownie, pokazuje chmurki;P). Ostatecznie wywalił taki komunikat:

Aha, jak zmniejszam zasięg widzenia, to trochę pomaga (i tak przycina tak, że nie idzie nic zrobić), ale nie uśmiecha mi się grać, jako krótkowidz. Wersja gry 2.6, zainstalowany win 7 (coś mi się zdaję, że to jest główna przyczyna błędów:P).

Offline Demonical Monk

• Magnat
  • Reputacja: 852
Odp: Gra a win 7
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2010, 14:13:52 »
Odpalasz w trybie zgodności? DirectX sie czepia że jesteś w nie-wspomaganym trybie. Instalnij tego zalecanego starego DX, może coś pomoże.

Ogólnie z tymi waszymi Windows 7 i Vistą to tak jest, że instaluje się system pełen cukierkowych okienek, a potem co druga stara gra nie chodzi. Po cholerę te nowe systemy jeśli technicznie tylko spowalniają, a nic nowego tak na prawdę nie ma? (DX10 = DX9c)

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #1 dnia: 06 Luty 2010, 14:13:52 »

Offline Adanos7

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 8
  • Złote Wrota Team
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Luty 2010, 15:22:20 »
Ogólnie z tymi waszymi Windows 7 i Vistą to tak jest, że instaluje się system pełen cukierkowych okienek, a potem co druga stara gra nie chodzi. Po cholerę te nowe systemy jeśli technicznie tylko spowalniają, a nic nowego tak na prawdę nie ma? (DX10 = DX9c)
Win7 jest nawet lepszy od XP...

A co do problemów, jeśli masz kartę Nvidii, to masz problem... Musisz poczekać, jak wyjdą dobre sterowniki. Na ATI działa bezproblemowo.

Offline Demonical Monk

• Magnat
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2010, 23:58:56 »
Win7 jest nawet lepszy od XP...
Jeden sensowny powód od strony technicznej aby zacząć używać Visty/Win7? (Dla mnie to to samo)

Moje argumenty za powrotem na XP:
1. System UAC który można sobie wsadzić w d*** bo jest zbyt restrykcyjny, nie da się zrobić z tym nic poza wyłączeniem go w całości
2. UAC czepia się do podpisanych aplikacji
3. Głównym feature DirectX 10 jest to, że w trakcie kiedy grasz na pełnym ekranie, odświeżany jest pulpit, co widać w starszych grach opartych na OpenGL.
4. DirectX 10 nie wprowadza niczego, czego nie można by zrealizować tak samo efektywnie w DX9
5. Aero zawiera kupę zupełnie niepotrzebnych bajerów tj:
a) Podgląd screena z wybranego okna kiedy najeżdżamy na belkę danego programu na pasku zadań - zupełna pomyłka, bo i tak nic nie wyczytasz z tak małego zrzutu (tam jest bodajże 120x120)
b) Przenikanie okien podczas otwierania/zamykania, w bardziej zaawansowanych aplikacjach które kontrolują wiele okien (szczególnie klienci FTP - Total Commander, czy mapeditory z rodziny UnrealEd) na prawdę przyprawia o oczopląs (szczególnie w tym ostatnim, kiedy podczas renderowania oświetlenia mamy czasami ponad 20 okien które żyją przez 3-4 sekundy
c) Szklane obramowanie nic nie daje, bo i tak trzeba przesunąć aplikację, żeby zobaczyć co pod nią jest
6. Cały system zażera znacznie więcej RAMu niż starsze wersje, nie oferując nic nowego od strony powłoki (patrz - dalej beznadziejny klient FTP, jedynie drobne zmiany w eksploratorze systemowym, brak terminala z prawdziwego zdarzenia), więc nie wiem gdzie tutaj to zapotrzebowanie.

Podaj numerki karty graficznej, poszukamy, sprawdzimy.

Offline Anarchy

• Kret
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2010, 14:57:14 »
Hm, coś mi everest nie działa... No cóż, w każdym razie karta to - geforce 9600 gt. Sterowniki pisze mi, że mam
Zainstalowane sterowniki: nvd3dum (8.17.11.9621), nvwgf2um,nvwgf2um
jeśli to coś pomoże;P

Offline Demonical Monk

• Magnat
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Luty 2010, 17:43:14 »
Rzeczywiście sprawdzałem twój numerek karty i:
jeśli masz kartę Nvidii, to masz problem... Musisz poczekać, jak wyjdą dobre sterowniki.
Niestety musisz albo przejść na XPe, albo czekać na cud...

Offline Anarchy

• Kret
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Luty 2010, 20:51:40 »
No to zostaje czekać na cud. Nie moja wina, że mam 7, siła wyższa - za darmo była;P

Offline Demonical Monk

• Magnat
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Luty 2010, 21:08:01 »
To przeinstaluj, instalatory są przyjazne, a windowsa XP można za darmo pobrać z MSDNAA (google)

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Luty 2010, 21:08:01 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18