Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie

Wiedźmin 2: Assassins of Kings

<< < (4/5) > >>

Crisis.:
Pewnie już każdy to przeczytał, ale mimo wszystko dam to tutaj. ;]

--- Cytuj ---W związku z dużym zainteresowaniem, jakie wzbudził film prezentujący kontynuację Wiedźmina, postanowiliśmy odnieść się do waszych komentarzy. Tomek Gop, Senior Producer w CD Projekt RED odpowie na pytania jakie pojawiały się najczęściej.

1. Czy film, który wyciekł do Internetu, pokazuje finalną lub bliską finalizacji wersję gry?
Tak, jak powiedział Adam w naszym oficjalnym komentarzu na temat wycieku, film został stworzony w oparciu o bardzo wczesną, wewnętrzną wersję gry . Przed nami jeszcze długa droga zanim osiągniemy jakość, jaką sobie założyliśmy. Film został stworzony około pół roku temu na potrzeby poszukiwań potencjalnego wydawcy i wiele już zdążyło się w grze zmienić od tego czasu. W dodatku, film nie porusza jednego z najważniejszych aspektów naszej gry, czyli fabuły. Jest to dla nas istotne, gdyż wkładamy bardzo dużo pracy i zaangażowania aby właśnie ten element był dopracowany perfekcyjnie.

2. Czy głosy postaci, które słyszymy w filmie są już ostateczne?
Po obejrzeniu filmu, wiele osób kwestionowało jakość i dobór głosów postaci. Jestem mile zaskoczony, że twórcy Wiedźmina, członkowie zespołu RED, na tyle dobrze naśladują angielski akcent, iż ktokolwiek mógłby pomyśleć, że są to finalne wersje nagrań :). Na razie nie planujemy przekształcenia REDa w studio udźwiękowiania amerykańskich filmów akcji, więc nie ma się czego obawiać, nadal będziemy pracować nad grą. Mówiąc już na poważnie, głosy postaci nie są w żadnym wypadku finalne, są to tylko robocze wersje nagrane przez nas na potrzeby prezentacji.

3. Czy za Wiedźmina 2 odpowiada ten sam zespół, który pracował nad pierwszą częścią?
Tak, nad Wiedźminem 2 pracuje zasadniczo ten sam zespół ludzi, choć z drobnymi zmianami (ponad 50 osób ze „starego” składu). To prawda, iż w zespole były redukcje ale wiązały się one głównie z zawieszeniem prac nad Powrotem Białego Wilka.

4. Kiedy gra zostanie wydana?
Nie ustaliliśmy jeszcze daty premiery. Będzie ona ogłoszona razem z ujawnieniem wydawcy dla nowego Wiedźmina. W tym miejscu od razu chciałbym wszystkich uprzedzić, aby nie oczekiwali pojawienia się naszej gry zbyt wcześnie. Wiedźmin 2 to duża, złożona i ambitna produkcja, dlatego czeka nas jeszcze bardzo dużo pracy aby ją ukończyć.

5. Kiedy zobaczymy więcej materiałów na temat gry?
Oprócz odpowiedzi na wasze pytania, które teraz czytacie nie planujemy publikować żadnych materiałów na temat nowego Wiedźmina. Oficjalna zapowiedź gry i materiały na jej temat zostaną opracowane wspólnie z naszym wydawcą i niestety nie wydarzy się to w najbliższym czasie :(.

6. Jakiego silnika będzie używał Wiedźmin 2?
Gra nie jest już oparta na silniku Aurora. Stworzyliśmy, nowy autorski silnik aby mieć w nim najbardziej potrzebne nam funkcjonalności. Ma on dużo bardziej elastyczną architekturę, powstaje niejako „na miarę” i… po prostu kopie tyłek :). Wierzymy, że pozwoli nam uniknąć wszystkich trudności na jakie trafiliśmy podczas produkcji pierwszego Wiedźmina. Szczegóły na temat nowego silnika, jego nazwa i konkretne funkcje zaprezentujemy po oficjalnej zapowiedzi gry.

7. Na jakich platformach ukaże się gra?
Na dzień dzisiejszy platformą wiodącą pozostaje PC, chociaż chcemy również przenieść Wiedźmina 2 na konsole. Więcej informacji na ten temat ukaże się po oficjalnej zapowiedzi gry.

Na zakończenie chciałbym jeszcze coś dodać. Mimo, że nie zamierzaliśmy i nie chcieliśmy nigdy upubliczniać tego filmu, jesteśmy bardzo zadowoleni z dużego zainteresowania jakie wywołał wśród graczy na całym świecie. Jak zawsze, będziemy starać się, aby każda nasza gra była lepsza od poprzedniej.

Pozdrawiam!
Tomek Gop
Senior Producer, CD Projekt RED
--- Koniec cytatu ---

ÂŹródło: http://www.thewitcher.com/community/

Najważniejsza informacja - silnik. Jestem happy. ;]

Elrond Ñoldor:
O tak. Miesiąc przed premierą, a już zapowiada się ciekawie. Jak twierdzi gram.pl, 17 maja będzie premiera naszego Wiedźmina, drugiej już części. Ja, jako fan twórczości Sapkowskiego jak i pierwszej części przygód Geralta, po prostu nie będę mógł podejść do półki w empiku z RPG'ami, potrzymać pudełko i odejść. Wezmę jedno ze sobą.

Ciekawie będzie wyglądała opcja "standardowa": link

I oficjalna okładka: link

Niechaj rozgorzeje dyskusyja...

Isentor:
Podoba mi się podejście CD Projektu. 99 złotych za dobrą grę plus różnorakie bajery w edycji podstawowej. To się opłaca. Nie to co zagraniczni dystrybutorzy. Gra taka sobie. Czasem brak polskiej wersji językowej, chociaż mamy polskie oddziały. Zaś poza pudełkiem rodem po tabletkach na ból głowy dostajemy instrukcje na 5 stron. W cenie nie mniejszej niż 120 złotych. To fajnie, że Polacy w tym przypadku nie mają zamiaru wyzyskiwać Polaków. Brawa dla CDP.

Patty:
Uważam, że dzień po oficjalnej premierze mozna się już wypowiedzieć.
Pewno niektórzy wiedzą, że Redzi zaliczyli obsuwę i nie można było jej odpalić o 00.01 16 maja, tylko nieco późnej. Osobiście, w dobrej wierze spędziłem noc przy komputerze, czekając na odpalenie. Cóż, przed szkołą się nie udało, ale już po powrocie można było odpalić. Z perspektywy czasu muszę powiedzieć, że warto było, bo poznałem wielu fajnych ludzi, z którymi utrzymuję kontakt i mam nadzieję to pociągnąć.
Pierwsze, co muszę powiedzieć, to Redzi odwalili kawał dobrej roboty. Gra jest naprawdę świetna, grafika po prostu przepiękna, szczególnie, że dane mi oglądać ją w maksymalnych detalach. Dialogi często błyskotliwe, pełne humoru i "z jajem".
Co zauważyłem już teraz, to każde zadanie można wykonać na wiele sposobów. Najłatwiej zaobserwować to, patrząc, jak ktoś inny przechodzi te same etapy. Mój brat podejmował całkowicie inne decyzje i ich wynik również był różny. Wg. mnie ogromny plus, bo szczerze mówiąc w rzadko którym dzisiejszym RPG da się tak bawić. Od naszych decyzji zależy, jak potoczą się losy questa. Tutaj tylko mały przytyk; w jednym zadaniu na dziesięć łatwo przewidzieć, co się stanie. Skoro prowadzą mnie z zamkniętymi oczami do jaskini, to naprawdę trzeba być bardzo naiwnym, żeby wierzyć, iż nic się nie stanie.
Odnośnie grafiki można eseje pisać, bo jest rzeczywiście fantastyczna. Widoczki wypalają oczy, często zdarzało mi się zatrzymać i podziwiać okolicę. Tutaj pochwała kolejna, bo las faktycznie wygląda jak las; nie kilka drzewek na krzyż, a las z prawdziwego zdarzenia. Ogromna gęstwina, wszędzie krzaki, jakieś stwory. To jest to, czego w wielu grach mi brakowało, jak choćby w Oblivionie: Las nie był do końca lasem. Szczęśliwie nadszedł jednak Wiedźmin 2 i pokazał konkurencji, gdzie ich miejsce.
Spodobały mi się dość realne postacie; żadna z postaci nie jest zbyt płytka, ma swoje pasje i poglądy. Tutaj jest również nieźle.
Za to z początku nieco zraziła mnie walka. Do tego trzeba po prostu przywyknąć; po brutalnie ciśniętej na ścianę porcelanowej skarbonce i talerzu udało mi się przywyknąć i czerpać przyjemność z walki. To już nie żmudne klikanie lewym przyciskiem. Teraz trzeba wciąż wykonywać uniki, stosować petardy i znaki. Od średniego poziomu gra czerpie już ze wszystkich umiejętności Geralta, które należy szybko opanować. Bo bardoz szybko dostaniemy po dupie.
Takie wrażenia wyniosłem póki co z gry, którymi postanowiłem się z wami podzielić. Chyba udało mi się przekazać, że gra jest faktycznie wspaniała i warto ją kupić. Jako posiadacz EK nie żałuję zakupu i szczerze mogę ją polecić każdemu.

Isentor:
Opublikowano nowy materiał filmowy na zajawkę wersji rozszerzonej Wiedźmina 2. Polecam.

//www.youtube.com/watch?v=ycEcIPcEoGs

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej