Autor Wątek: Offtopic  (Przeczytany 3920451 razy)

Description:

Offline Izabell Ravlet

• Weteran
  • Reputacja: 4247
  • Darlecio
    • Karta postaci

Odp: Offtopic
« Odpowiedź #32500 dnia: 18 Marzec 2014, 16:07:29 »
Tak bardzo próbna matura z polskiego...

Offline Xvier aep Deler

• Weteran
  • Reputacja: 2469
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32501 dnia: 18 Marzec 2014, 16:51:29 »
ile procentuff?? :D
moja z wsipu napisana na 57% ^^'

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #32501 dnia: 18 Marzec 2014, 16:51:29 »

Offline Izabell Ravlet

• Weteran
  • Darlecio
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32502 dnia: 18 Marzec 2014, 17:39:53 »
Dzisiaj dopiero pisałem

Offline Xvier aep Deler

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32503 dnia: 18 Marzec 2014, 21:04:33 »
To jakieś wydawnictwo czy wewnątrz szkolne?

Offline Rakbar Nasard

• Weteran
  • Reputacja: 4124
  • I will find you anywhere you go.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32504 dnia: 18 Marzec 2014, 21:24:43 »
Polski. Brrr. Przypomniało mi się, jak dzień przed maturą czytałem streszczenia.  :D

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32505 dnia: 18 Marzec 2014, 21:27:37 »
Polski. Brrr. Przypomniało mi się, jak dzień przed maturą czytałem streszczenia.  :D
Dzień przed maturą to ja pisałem prezentacje na polaka.

Offline Xvier aep Deler

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32506 dnia: 18 Marzec 2014, 22:25:02 »
Ciesz sie ze prezentacje miałeś ;D
To juz legenda niestety...
Ja mogę wylosować pytanie w stylu zinterpretuj obraz taki a taki (w najlepszym przypadku był jednym z 1000 obrazków w podreczniku) w oparciu o to i to... I muszę wiedzieć kto go namalował czym i na czym.... :D

Offline Szarleǰ

• Krwawe Kruki
  • Reputacja: 3462
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32507 dnia: 18 Marzec 2014, 23:48:26 »
CZEÂŚ skurwysynki.

Ciesz sie ze prezentacje miałeś ;D
To juz legenda niestety...
Ja mogę wylosować pytanie w stylu zinterpretuj obraz taki a taki (w najlepszym przypadku był jednym z 1000 obrazków w podreczniku) w oparciu o to i to... I muszę wiedzieć kto go namalował czym i na czym.... :D

Dlaczego? Na tegorocznej maturze prezentacje wciąż obowiązują, wiem bo sam zdaje ;P.

Ogólnie to nie ma co spinać. Sam olałem szkołę na półrocze poprzedniego roku szkolnego (2012/13) bo miałem problemy przez wagarowanie i ogólnie całe technikum leciałem na farta, więc wziąłem papiery zanim mnie wyrzucili. Odkąd się przeniosłem do wieczorówki chodzę chyba jeszcze mniej, a pisząc próbne matury bez nauki nie zszedłem z żadnego przedmiotu poniżej 60%. Dlatego myślę że przereklamowana ta cała matura i poza tym, że pasuje się troche pouczyć, żeby zdobyć jakiś niezły wynik to trzeba podejść na lajcie ;).

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32508 dnia: 18 Marzec 2014, 23:50:30 »
Nie bluźnij :<
Siema elo jojo

Canis

• Gość
« Odpowiedź #32509 dnia: 18 Marzec 2014, 23:54:27 »
Ja prezentacji na polaka nigdy nie napisałem. Miałem temat: "Mistrz, nauczyciel, mentor... wpływ na jednostki i całe społeczeństwo" czy jakoś tak. poza wyborem książek w październiku, czy kiedyś tam, do ostatniego dnia nie zrobiłem nic, na dzień przed napisałem plan, by nie zapomnieć tytułów książek...  Rozmowa mistrza Polikarpa ze śmiercią, wiersz "Pan od Przyrody" Herberta + "Hannibal" i "Milczenie owiec" Harrisa.

Wredne baby w komisji wypytywały mnie tylko o ten wiersz.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32510 dnia: 18 Marzec 2014, 23:59:32 »
Ja prezentacji na polaka nigdy nie napisałem. Miałem temat: "Mistrz, nauczyciel, mentor... wpływ na jednostki i całe społeczeństwo" czy jakoś tak. poza wyborem książek w październiku, czy kiedyś tam, do ostatniego dnia nie zrobiłem nic, na dzień przed napisałem plan, by nie zapomnieć tytułów książek...  Rozmowa mistrza Polikarpa ze śmiercią, wiersz "Pan od Przyrody" Herberta + "Hannibal" i "Milczenie owiec" Harrisa.

Wredne baby w komisji wypytywały mnie tylko o ten wiersz.
To ja tak miałem o scenach batalistycznych. Tysiące konkretnych materiałów historycznych, opisów etc. a o Potopie wspomniałem tylko dlatego, że zacytowałem jedną z bitew i był wymóg lektury w bibliografii. To mnie pytały o wątek miłosny w Potopie. Wątek kurwa miłosny w Potopie na prezentacji ze scen batalistycznych. Fuck logic. <ignorant>

Offline Szarleǰ

• Krwawe Kruki
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32511 dnia: 19 Marzec 2014, 00:03:53 »
Ja tam sie tym nie przejmuje. 2 lata temu mój znajomy wybrał temat o żydach w literaturze polskiej i ich postrzeganiu na przestrzeni różnych epok i ktoś mu tam napisał prezentację. Zdał na 90% z hakiem. Rok później drugi mój znajomy używając tej samej prezentacji zdobył 98%, w tym roku kolej na mnie, a że temat wybrałem (totalnie przypadkowo <ignorant>) ten sam, to o prezentację sie akurat martwić nie muszę. Poza tym matury ustne i ta cała szopka związana z przygotowywaniem bibliografii itd. to totalna ściema. I tak zapytają was z tego, z czego będzie im pasowało. Nie łudźcie się, że ktokolwiek z komisji przygotuje się z materiału, z którego chcielibyście odpowiadać .

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32512 dnia: 19 Marzec 2014, 00:04:21 »
To ja tak miałem o scenach batalistycznych. Tysiące konkretnych materiałów historycznych, opisów etc. a o Potopie wspomniałem tylko dlatego, że zacytowałem jedną z bitew i był wymóg lektury w bibliografii. To mnie pytały o wątek miłosny w Potopie. Wątek kurwa miłosny w Potopie na prezentacji ze scen batalistycznych. Fuck logic. <ignorant>

Hahaha, You Made My Day Isu xd

Canis

• Gość
« Odpowiedź #32513 dnia: 19 Marzec 2014, 00:08:07 »
To ja tak miałem o scenach batalistycznych. Tysiące konkretnych materiałów historycznych, opisów etc. a o Potopie wspomniałem tylko dlatego, że zacytowałem jedną z bitew i był wymóg jakieś lektury. To mnie pytały o wątek miłosny w Potopie. Wątek kurwa miłosny w Potopie na prezentacji ze scen batalistycznych. Fuck logic. <ignorant>

Chciały się dowiedzieć, czy kobiece bombowce miały duży wpływ na zniszczenia w czasie bitwy, nie dziw się. Mi na podstawie tego krótkiego wiersza kazały powiedzieć 10 cech patriotycznych nauczyciela przyrody... niestety przy 9 zabrakło mi wyobraźni, jaki może mieć chudy gość, schludnie, lecz szarawo ubrany pan od przyrody.

Ja tam sie tym nie przejmuje. 2 lata temu mój znajomy wybrał temat o żydach w literaturze polskiej i ich postrzeganiu na przestrzeni różnych epok i ktoś mu tam napisał prezentację. Zdał na 90% z hakiem. Rok później drugi mój znajomy używając tej samej prezentacji zdobył 98%, w tym roku kolej na mnie, a że temat wybrałem (totalnie przypadkowo <ignorant>) ten sam, to o prezentację sie akurat martwić nie muszę. Poza tym matury ustne i ta cała szopka związana z przygotowywaniem bibliografii itd. to totalna ściema. I tak zapytają was z tego, z czego będzie im pasowało. Nie łudźcie się, że ktokolwiek z komisji przygotuje się z materiału, z którego chcielibyście odpowiadać .

90% z hakiem? z tego co wiem to jest 20 punktów z prezentacji, więc mógł dostać 90, 95 albo 100...

Ja dostałem 95% za brak cechy jaką jest dbałosć dobierania kolorów w ubiorze.

Offline Szarleǰ

• Krwawe Kruki
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32514 dnia: 19 Marzec 2014, 00:14:54 »
90% z hakiem? z tego co wiem to jest 20 punktów z prezentacji, więc mógł dostać 90, 95 albo 100...

Kłopotliwa uwaga :D. Nie mam pojęcia, sam jeszcze przecież nie zdawałem, więc nie wiem skąd wzięło się jego 98% (mówię o tym drugim, bo jeśli chodzi o pierwszego to szczerze nie pamiętam jego wyniku, wiem tyle że był wysoki).  Powtarzam tylko to, co wiem od nich :P. Tak czy inaczej matura ustna, szczególnie z polskiego nie powinna być raczej powodem do jakichkolwiek zmartwień, nie słyszałem w każdym razie jeszcze o nikim, kto by ją oblał.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32515 dnia: 19 Marzec 2014, 00:25:37 »
To jest po prostu komiczne i ukazuje brak szacunku do czyjeś pracy ze strony nauczycieli. Nie muszą wiedzieć wszystkiego ale wypada pytać na temat, a nie tak jak im wygodnie, bo tak potrafią. Poza tym tak jak wspomniałeś z wynikiem matury. Najwidoczniej system oceny jest zły, skoro jedna prezentacja potrafi być oceniana tak różnorako.

Canis

• Gość
« Odpowiedź #32516 dnia: 19 Marzec 2014, 00:45:44 »
To jest po prostu komiczne i ukazuje brak szacunku do czyjeś pracy ze strony nauczycieli. Nie muszą wiedzieć wszystkiego ale wypada pytać na temat, a nie tak jak im wygodnie, bo tak potrafią. Poza tym tak jak wspomniałeś z wynikiem matury. Najwidoczniej system oceny jest zły, skoro jedna prezentacja potrafi być oceniana tak różnorako.

prezentacja nie jest złą formą matury ustnej, moim zdaniem. wiedzę z lektur można egzekwować na pisemnej jak się robi itd. z kolei ustna niech jest jakąś oceną zdolności mówionej, twórczej na dany temat a nie wypytywaniem, rodem z lekcji i wypytywania z treści poprzednich zajęć, już pytali o to na maturze pisemnej, w takim albo innym wymiarze. - Takie jest moje zdanie.

Lecz ocenianie tej amtury ustnej jest warte śmiechu, nijak nie jest normowane ani nic. wyniki są z kapelusza... ileś naście punktów za wypowiedź + odpowiedzi na pytania. pytania niezwiązane z tematem, albo są taką nadinterpretacją treści, że nie dziwota, ze Szymborska pisząc maturę ze swojego dzieła ją oblała - identycznie jest na ustnej.

I owszem nie ma co panikować bo też nie znam przypadków nie zdania takiej matury, ale jeżeli ma mieć ona jakąś wartość dla uczelni wyższej, to powinna coś sobą reprezentować, a nie być brana z kapelusza - tak jak się trójka w komisji ugadała...

Offline Szarleǰ

• Krwawe Kruki
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32517 dnia: 19 Marzec 2014, 00:52:01 »
Cały system edukacji w tym kraju jest zły. Tak jak mówiłem w szkole nie przykładałem się ni w ząb, jedyne to co z własnej, czystej ludzkiej ciekawości czytałem i uczyłem się w domu, dla siebie. Tyle mam w głowie, co sam do niej "włożyłem", bo w szkole nauczyłem się totalne minimum, by dostać się do 3 klasy technikum bez żadnych akcji typu komisy itp. W połowie 3 roku zrezygnowałem i poszedłem swoją drogą i teraz jestem bardzo zadowolony z tej decyzji. Połowa mojej starej klasy którzy przez ostatnie kilka lat wykuwali na pamięc dziwne formułki z książek pod czujnym okiem profesorów, teraz nie tylko, że w totalnej większości matur próbnych nie pozdawali (i na tej właściwej też raczej cudów bym nie oczekiwał), to w ogóle nie mają pojęcia jak się uczyć i do tej matury przygotowywać. I powoli chyba zdają sobie sprawę, że sposób w jaki próbują ich nauczać w szkole jest niekoniecznie skuteczny. Gdzie to wszystko, czego się nauczyli przez ostatnie lata, kiedy ja sie "obijałem", skoro teraz kiedy usiąde z nimi przy głupim piwie, to nie mogę z większością z nich pogadać na żaden normalny temat, bo oni nie mają po prostu nic do powiedzenia. Mam wrażenie, że system edukacji jest ukierunkowany w tę stronę, by ze szkoły wychodzili idioci, którzy w przyszłości staną się szarą masą, łatwą do manipulowania i rządzenia. Na szczęście da się to ominąć (jeszcze). Dobrze było powiedziane, że gdyby oceniać rybę pod względem zdolności wspinania się na drzewa, to całe życie będzie myślała że jest głupia.

PS: Oczywiście nie twierdzę, że każdy kto kończy szkołę jest automatycznie idiotą :P. Po prostu uważam, że ktoś, kto nie ma zainteresowań i nie nauczy się czegoś na własną rękę, dla siebie, na szkołe liczyć nie może. Co z tego, że co roku będzie dostawał świadectwo ze wzorowym zachowaniem i czerwonym paskiem, skoro tydzień po sprawdzianie z fizyki nie będzie pamiętał ani połowy z tego, czego się nauczył. A to dlatego, że nauczył się tego bo musiał, nie dlatego, że go to interesowało i chciał to wiedzieć. Nie muszę chyba wspominać o tym, jakie będą efekty takiej nauki po paru latach. Dlatego zawsze uważałem, że oceny to gówniany wyznacznik tego czy ktoś jest mądry bądź inteligentny.
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2014, 01:39:50 wysłana przez Szarlej. »

Offline Xvier aep Deler

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32518 dnia: 19 Marzec 2014, 14:40:49 »
Dlaczego? Na tegorocznej maturze prezentacje wciąż obowiązują, wiem bo sam zdaje ;P.
no w moim przypadku to już legenda ;]

Offline Izabell Ravlet

• Weteran
  • Darlecio
    • Karta postaci

« Odpowiedź #32519 dnia: 19 Marzec 2014, 17:46:23 »
Tak czy inaczej matura ustna, szczególnie z polskiego nie powinna być raczej powodem do jakichkolwiek zmartwień, nie słyszałem w każdym razie jeszcze o nikim, kto by ją oblał.
Szczęściarze. Czuję, że w przyszłym roku może być inaczej...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #32519 dnia: 19 Marzec 2014, 17:46:23 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything