Autor Wątek: Offtopic  (Przeczytany 3926384 razy)

Description:

Offline Patty

• Weteran
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

Odp: Offtopic
« Odpowiedź #28060 dnia: 13 Sierpień 2012, 17:27:26 »
Przecież wszyscy wiedzą, że to żydzi rządzą światem.

HELOÂŁ

Offline Hagmar

• Obywatel
  • Reputacja: 16508
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28061 dnia: 13 Sierpień 2012, 17:47:24 »
Czajniczek!

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #28061 dnia: 13 Sierpień 2012, 17:47:24 »

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28062 dnia: 13 Sierpień 2012, 18:18:33 »
wpiszcie "illuminati" od tyłu z dopiskiem .com w przeglądarce :) Zabawne.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28063 dnia: 13 Sierpień 2012, 21:17:45 »
Wszedli i znikneli! :o

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28064 dnia: 13 Sierpień 2012, 21:51:39 »

Offline Anv

• Weteran
  • Reputacja: 4143
  • I am Iron man.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28065 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:01:27 »
Czary!

p.s.
http://mauro.us.to/2012/08/13/o-podatkach-slow-kilka/

Przykładem Szwecja, o której dzisiaj artykuł znalazłem. Tam socjal mieli rozwinięty do granic rozsądku. Podobnie jak w innej Norwegii czy Irlandii, gdzie ludzie jechali bo z tego opłacało się żyć, nic nie robiąc. Teraz? Szwedzi obniżają podatki i zaczynają liberalnie ogarniać państwo. Dług maleje, a teraz mieli jakąś nadwyżkę w budżecie nawet. Oczywiście abstrachując od tego czy tkoś uznaje nadwyżkę w budżecie przy zadłużonym pąnstwie, ale no... Czemu POlacy są tak ślepi?

Offline Iddeous

• Magnat
  • Reputacja: 380
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28066 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:06:11 »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28067 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:07:29 »
Czemu POlacy są tak ślepi?
Głupi.

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28068 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:11:22 »

Przykładem Szwecja, o której dzisiaj artykuł znalazłem. Tam socjal mieli rozwinięty do granic rozsądku. Podobnie jak w innej Norwegii czy Irlandii, gdzie ludzie jechali bo z tego opłacało się żyć, nic nie robiąc. Teraz? Szwedzi obniżają podatki i zaczynają liberalnie ogarniać państwo. Dług maleje, a teraz mieli jakąś nadwyżkę w budżecie nawet. Oczywiście abstrachując od tego czy tkoś uznaje nadwyżkę w budżecie przy zadłużonym pąnstwie, ale no... Czemu POlacy są tak ślepi?
W Polsce podatek dochodowy od osób fizycznych to 19%. W Szwecji to 35%. Co ty chcesz u nas obniżać? Przypominam, Polska ciągle się rozwija i potrzebuje pieniędzy, zarówno z podatków, jak i z Unii. Szwecja to kraj rozwinięty, nie mający takich potrzeb jak my, dopiero rozwijający się.

Ja wiem, fajna jest myśl, mieć małe podatki. Ale na litość boską, nie ma nic za darmo. W Szwecji wszystko masz za frajer, bo kupę forsy oddajesz państwu. Polak najchętniej nie płaciłby żadnych podatków, a standard życia chciałby mieć jak u naszych północnych sąsiadów. Ogarnijcie się, nie ma nic za darmo.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28069 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:27:36 »
W Polsce podatek dochodowy od osób fizycznych to 19%. W Szwecji to 35%. Co ty chcesz u nas obniżać? Przypominam, Polska ciągle się rozwija i potrzebuje pieniędzy, zarówno z podatków, jak i z Unii. Szwecja to kraj rozwinięty, nie mający takich potrzeb jak my, dopiero rozwijający się.

Ja wiem, fajna jest myśl, mieć małe podatki. Ale na litość boską, nie ma nic za darmo. W Szwecji wszystko masz za frajer, bo kupę forsy oddajesz państwu. Polak najchętniej nie płaciłby żadnych podatków, a standard życia chciałby mieć jak u naszych północnych sąsiadów. Ogarnijcie się, nie ma nic za darmo.
Szwecja ma wyższe podatki dla firm. Dla osób fizycznych mają niższe niż u nas. W związku z tym nie oddajesz państwu 2/3 pensji w formie podatku, pitu, zusu, srusu itp. które są Ci narzucane przez państwo.

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28070 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:31:27 »
Szwecja ma wyższe podatki dla firm. Dla osób fizycznych mają niższe niż u nas. W związku z tym nie oddajesz państwu 2/3 pensji w formie podatku, pitu, zusu, srusu itp. które są Ci narzucane przez państwo.
Głupoty gadasz. Mówię raz jeszcze, choć nie wiem po co, że Szwedzi mają wyższe podatki. Dla osób fizycznych jest wyższy niż u nas i potwierdza mi to każdy wynik w góglach - ale pewnie co z tego, skoro zaraz mi odpowiesz, że to nierzetelne źródło.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28071 dnia: 13 Sierpień 2012, 22:41:41 »
Głupoty gadasz. Mówię raz jeszcze, choć nie wiem po co, że Szwedzi mają wyższe podatki. Dla osób fizycznych jest wyższy niż u nas i potwierdza mi to każdy wynik w góglach - ale pewnie co z tego, skoro zaraz mi odpowiesz, że to nierzetelne źródło.
System podatkowy w Szwecji różni się od polskiego systemu podatkowego. Podatek dochodowy od osób fizycznych, czyli pierwszy przedział skali podatkowej to podatek gminny. Jego stawka jest różna i zależy od decyzji władz danej gminy. Więcej jest również form opodatkowania.
Skatteverket, czyli Szwedzki Urząd Skarbowy jest instytucją odpowiedzialną za system podatkowy. Działa on za pośrednictwem oddziałów regionalnych.
Jeśli pracowałeś w Szwecji krócej niż pół roku, od twojego dochodu odprowadzany jest specjalny podatek w wysokości 25%. Jest to tzw. podatek SINK, który jest potrącany przez twojego pracodawcę. Składanie deklaracji podatkowej nie jest w tym przypadku wymagane.
Jeśli pracowałeś w Szwecji dłużej niż pół roku, od twojego dochodu odprowadzany jest wyższy podatek. Jest to podatek gminny. Jego wysokość zależy od władz gminy i najczęściej wynosi około 31%.
Dla mnie to nadal mniej niż 70% podatków z Twojego dochodu w Polsce. Mówimy oczywiście o przypadku umowy o pracę, nie zaś na zlecenie czy inne śmieciowe gówna, bo wtedy państwo podbiera tylko 18%, a pracodawca nie musi płacić podatku na ubezpieczenie i ZUS jeśli masz mniej niż 26 lat. Wtedy nadal podlegasz ubezpieczeniu "szkolnemu".

Nie ma co porównywać społeczeństwa, które dobrze odnalazło się w socjalizmie. Bo jak u nich ktoś odłoży 100 tysięcy na emeryturę to ma 100 tysięcy do wybrania z emerytury. U nas nie dość, że musisz płacić to obowiązkowo, a w zasadzie Twój pracodawca, bo nawet tych pieniędzy nie widzisz, to w dodatku nigdy nie wypłacą Ci na tyle godnej emerytury by chociaż połowa składek Ci się zwróciła.

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28072 dnia: 13 Sierpień 2012, 23:04:24 »
To, co przytoczyłeś w cytacie to shit dla imigrantów. A ja mam na myśli rodowitego Szweda, pracującego w Szwecji. A nie Polaczka na budowie.

Dla mnie to nadal mniej niż 70% podatków z Twojego dochodu w Polsce
Liczba trochę z sufitu. Najniższa krajowa to 1500 brutto. Po odliczeniu podatków, na rękę zostaje ci się tysiąc sto. Gdzie ta kolosalna liczba, przekraczająca zawartość alkoholu w wódce?
Jak to wyliczasz?

Nie ma co porównywać społeczeństwa, które dobrze odnalazło się w socjalizmie.
Ogólnie w Polsce panuje moda na przyrównywanie nas do Szwecji, co potem prowadzi do chorych ustaw, naśladujących Szwecję - mam na myśli te cyrki z wychowywaniem dzieci, co u nich przybrało tak kuriozalne formy, że szkoda gadać. A my dążymy do tego samego.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28073 dnia: 13 Sierpień 2012, 23:36:44 »
A ja zarabiam 964 złote. Chuj wszystkim w dupę i kamieni kupę. Mój kraj. Taki popierdolony. Jakim trzeba być idiotą by pchać do do władzy, gdy ma się gówno zamiast mózg? Jak trzeba być popierdolonym by wybierać tych debili?

Zebrać się kupą i ich rozjebać w pizdu. Spalić sejm. Pierwszy rzucę koktajlem. A Tuska i jego bandę powiesić na drzewie. Koło sejmu rosną, widziałem.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28074 dnia: 13 Sierpień 2012, 23:42:33 »
To, co przytoczyłeś w cytacie to shit dla imigrantów. A ja mam na myśli rodowitego Szweda, pracującego w Szwecji. A nie Polaczka na budowie.
Liczba trochę z sufitu. Najniższa krajowa to 1500 brutto. Po odliczeniu podatków, na rękę zostaje ci się tysiąc sto. Gdzie ta kolosalna liczba, przekraczająca zawartość alkoholu w wódce?
Jak to wyliczasz?
Idziemy po najmniejszej linii oporu. Obliczamy składki ZUS dla składki wypadkowej 0,67, nie uwzględniamy emerytury pomostowej. Składka wynosi 497,85 złotych, 292,2 płaci pracodawca, 205,65 pracownik. W związku z tym, gdyby nie obowiązkowe składki dostałbyś 1792,2 złotych od pracodawcy. Pomijając już te 205 złotych, które mógłbyś odłożyć na inny fundusz ubezpieczeniowy lub po prostu wydać. Podatek PIT dla tej pensji wynosi 232,98 złotych. Ale skupmy się na tym co Ty wydajesz, a nie co mógłby Ci zapłacić pracodawca, gdyby nie musiał dawać temu państwu. Podliczmy Twoją składkę na ZUS plus podatek PIT, wychodzi 438,63 złote dla państwa. Pozostaje Ci 1061,37 złotych. Teraz za to musisz przeżyć. Mamy podatek VAT 23%, 22%, 8%, 7%, 5%, 3%. Możemy gdybać ale załóżmy, że 3/4 wydajesz na rzeczy opodatkowane na 23% i 1/4 na rzeczy opodatkowane 8%. Z tego wychodzi 212,27 złotych podatku. Wychodzi nam więc, że zapłaciłeś państwu 650,9 złotych podatku ze swoich 1500 złotych dochodu. Dane są orientacyjne, bo masz różne podatki, inne usługi też są opodatkowane, są też lokalne podatki, PIT ma różne stopy procentowe, a ja brałem pod uwagę uniwersalną.

Poza tym, gdybyś miał samochód 50% za benzynę to akcyza. Także jeśli jesteś kierowcą kwota oddawana państwu za nic jest jeszcze większe, i to bardzo. Skoro obliczenia na odwal, które praktycznie obejmują tylko wierzchołek góry lodowej podatków obejmują już tak wysoką kwotę podatku. Zastanów się ile, by wyszło, gdyby wyliczyć to szczegółowo.

Ogólnie w Polsce panuje moda na przyrównywanie nas do Szwecji, co potem prowadzi do chorych ustaw, naśladujących Szwecję - mam na myśli te cyrki z wychowywaniem dzieci, co u nich przybrało tak kuriozalne formy, że szkoda gadać. A my dążymy do tego samego.
ÂŻegnaj wolności. Państwo policyjne, państwo socjalne, państwo Ci nawet dzieci wychowa. Płać podatki, pracuj i umieraj - byle szybko po emeryturze.

« Ostatnia zmiana: 13 Sierpień 2012, 23:44:36 wysłana przez Isentor »

Offline Koza123

• Obywatel
  • Reputacja: 1380
  • Meeeedyk!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28075 dnia: 13 Sierpień 2012, 23:46:55 »
A ja zarabiam 964 złote. Chuj wszystkim w dupę i kamieni kupę. Mój kraj. Taki popierdolony. Jakim trzeba być idiotą by pchać do do władzy, gdy ma się gówno zamiast mózg? Jak trzeba być popierdolonym by wybierać tych debili?

Zebrać się kupą i ich rozjebać w pizdu. Spalić sejm. Pierwszy rzucę koktajlem. A Tuska i jego bandę powiesić na drzewie. Koło sejmu rosną, widziałem.

URRRRAAAAAA!!! Idziemy razem?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28076 dnia: 14 Sierpień 2012, 01:16:09 »
We dwóch? Musi nas być tyle, że przedrzemy się przez zapory itp.

Offline Nocturn

• Moderator
  • Reputacja: 2258
« Odpowiedź #28077 dnia: 14 Sierpień 2012, 01:50:39 »
To zróbcie sobie czołg z drewna  <lol>

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28078 dnia: 14 Sierpień 2012, 03:37:55 »
Ale ja mówię na poważnie.

Offline Koza123

• Obywatel
  • Reputacja: 1380
  • Meeeedyk!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #28079 dnia: 14 Sierpień 2012, 10:48:53 »
Nie we dwóch. Ja osobiście postaram się wymyślić jakieś przemówienie i przekonać ludzi.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #28079 dnia: 14 Sierpień 2012, 10:48:53 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything