Autor Wątek: Offtopic  (Przeczytany 3917821 razy)

Description:

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Reputacja: 10161
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

Odp: Offtopic
« Odpowiedź #5440 dnia: 14 Wrzesień 2011, 22:23:06 »
Do tego screena Twojego. Wszyscy najeżdżali, że w serialu o wiedźminie jednym z mieczy była katana, a popatrzcie na rękojeść tego miecza "bliżej" Geralta;] Pleciony jak rękojeść katany. Nie wiem jak wygląda cały, bo nie grałem, ale tak mi się skojarzyło jak mówisz o tych Deja vu;D

Offline Patty

• Weteran
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5441 dnia: 14 Wrzesień 2011, 22:32:19 »
Może na screenie to tak wygląda, miecze żelazne w grze byly ciężkie, spore i masywne. Nie przypominały katany. Ciekawostka dla wybranych: katana nie jest mieczem ;p

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #5441 dnia: 14 Wrzesień 2011, 22:32:19 »

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5442 dnia: 14 Wrzesień 2011, 22:50:49 »
Może na screenie to tak wygląda, miecze żelazne w grze byly ciężkie, spore i masywne. Nie przypominały katany. Ciekawostka dla wybranych: katana nie jest mieczem ;p

Jak nie? Katana to jeden z tradycyjnych mieczy japońskich. Więc też jest zaliczana do mieczy, chociaż nie siedzi w jednym worku z rapierami, mieczami krótkimi, etc. Miały jakąś specjalną nazwę te miecze, ale musiałbym poszukać w googlach bo nie pamiętam, chociaż swego czasu filmik o kuciu katan oglądałem i tam było wszystko ładnie objaśnione i pokazane.

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5443 dnia: 15 Wrzesień 2011, 10:46:59 »
Katana w żadnym szczególe nie przypomina miecza. Katana jest szablą, czemu odpowiada każdy parametr techniczny. Miecze były wyłącznie proste i obosieczne, szable zaś zakrzywione i jednosieczne. Karana jest właśnie jednosieczna i krzywa. Czyli jest szablą, nazywanie jej mieczem jest błędem. Technicznie to szabla.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5444 dnia: 15 Wrzesień 2011, 11:04:34 »
Katana w żadnym szczególe nie przypomina miecza. Katana jest szablą, czemu odpowiada każdy parametr techniczny. Miecze były wyłącznie proste i obosieczne, szable zaś zakrzywione i jednosieczne. Karana jest właśnie jednosieczna i krzywa. Czyli jest szablą, nazywanie jej mieczem jest błędem. Technicznie to szabla.

To, że coś wygląda jak szabla nie znaczy, że jest szablą. Katana jest mieczem i o to się będę kłócił bo mam rację.
Katana jest jednosiecznym mieczem o zakrzywionym ostrzu, gdyż jest to miecz japoński.
Szable to wynalazek przypisywany arabom, gdyż najwcześniej pojawiły się one w Persji.

Zobacz na samą rękojeść. Szabla ma tą rękojeść krótką, do jednej ręki, a katana długą, gdyż były one obsługiwane głownie obiema rękami.

Akurat Japonią i Samurajami się swego czasu interesowałem więc tu jestem pewny swoich racji. Szabla ma tyle wspólnego z kataną, co i z mieczem.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5445 dnia: 15 Wrzesień 2011, 11:12:12 »
Ano walka kataną to jakby nie patrzeć cały czas walka oburącz. Tak został zbudowany ten styl walki. Istniała też krótsza katana wykorzystywana przez ninja - nią posługiwano się jedną ręką. Ale oba to były miecze.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5446 dnia: 15 Wrzesień 2011, 11:17:17 »
A poza tym, jak kataną przypierdzielił w ramię to potrafił rozharatać je od barku do mostka po jednym ciosie eliminując przeciwnika, a szabelka to raczej takie szarpanie i właśnie szermierka. Komu się udało przeciągnął ostrzem po boku ten był winner.

Nawet poszukajcie sobie jak pojedynki samurajów wyglądały, a jak szlachty ;]

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5447 dnia: 15 Wrzesień 2011, 11:46:38 »
To, że coś wygląda jak szabla nie znaczy, że jest szablą. Katana jest mieczem i o to się będę kłócił bo mam rację.
Katana jest jednosiecznym mieczem o zakrzywionym ostrzu, gdyż jest to miecz japoński.
Ja też jestem pewien swoich racji, technicznie katana jest szablą. Nielogicznością jest nazywanie mieczem czegoś, co nim nie jest.
a szabelka to raczej takie szarpanie i właśnie szermierka. Komu się udało przeciągnął ostrzem po boku ten był winner.
Ale pierdolisz, szabla zadawała typowe rany cięte, miecz rąbał. Dlatego katana jest szablą, bo zadaje rany cięte.

Offline Rikka Malkain

• Lord Elekt
  • Reputacja: 2598
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5448 dnia: 15 Wrzesień 2011, 12:16:29 »
Katana to miecz.

Ale pierdolisz, szabla zadawała typowe rany cięte, miecz rąbał. Dlatego katana jest szablą, bo zadaje rany cięte.

Co to za argumenty?
Mieczem też można zadawać rany cięte, są różne miecze. No i czy kataną samuraj nie mógł odrąbać komuś ręki, głowy, lub innej kończyny?
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2011, 12:19:24 wysłana przez Garik »

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5449 dnia: 15 Wrzesień 2011, 12:33:51 »
Co to za argumenty?
Mieczem też można zadawać rany cięte, są różne miecze. No i czy kataną samuraj nie mógł odrąbać komuś ręki, głowy, lub innej kończyny?
Argumenty takie, że miecz rąbie. To nie są czyste cięcia, a rąbanie. Prosty przykład, poduszka puchowa. Walnij mieczem, potem szablą. Różnica kolosalna.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5450 dnia: 15 Wrzesień 2011, 13:31:50 »
Nawet wiki Cie obala. A coś wątpie żeby akurat tak oklepany temat jak katany był błędnie wpisany na wiki.
Katana (jap. 刀?) – tradycyjny japoński miecz o długości głowni powyżej 60 cm, jednosiecznej, o kształcie lekko wygiętym do góry i zaokrąglonym lub ściętym sztychu. Jelec (jap. 鍔 lub 鐔 tsuba?) tej broni ma kształt bogato zdobionej tarczki (gardy).

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5451 dnia: 15 Wrzesień 2011, 14:45:55 »
Nawet wiki Cie obala. A coś wątpie żeby akurat tak oklepany temat jak katany był błędnie wpisany na wiki.
Kto wiki wojuje, od wiki ginie.
Miecz – biała broń sieczna, charakteryzująca się prostą głownią, zwykle obosieczną (badacze średniowiecza nie uznają pojęcia miecz jednosieczny odnoszącego się do zakrzywionych mieczy - miecz prosty może być tylko obosieczny - jednosieczne są kord, tasak i szabla)

Kilka obrazków na poparcie tezy:
http://www.militaria.pl/upload/wysiwyg/gfx/produkty/noze/ColdSteel/miecz_cs_viking_sword_88VS/miecz_cs_viking_sword_88VS.jpg

http://www.goods.pl/images/products/pl/Sir_William_Marshall_Sword.gif

Szable:
http://literat.ug.edu.pl/honor/bator.jpg

http://www.militaria.tm.pl/foto/3832.jpg

Miecze zawsze były wyłącznie proste i obosieczne. Pomyłką jest mówić o zakrzywionym, jednosiecznym mieczu.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2011, 14:48:36 wysłana przez Patty »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5452 dnia: 15 Wrzesień 2011, 14:51:06 »
Patty zrozum, że takie nazewnictwo wprowadzili sobie badacze w europie. Tak się umówili. Tak sobie uzgodnili. Myśmy tutaj mieli inną kulturę i inne uzbrojenie. W Japonii to od zawsze był miecz.

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5453 dnia: 15 Wrzesień 2011, 14:56:27 »
Patty
Nif będzie lepsiejsze ;)
Patty zrozum, że takie nazewnictwo wprowadzili sobie badacze w europie. Tak się umówili. Tak sobie uzgodnili. Myśmy tutaj mieli inną kulturę i inne uzbrojenie. W Japonii to od zawsze był miecz.
Wiesz, rozumiem, ja patrzę z reguły po kulturze stricte europejskiej, dlatego dla mnie katana jest szablą - wyście patrzyli wyłącznie po japońsku; ergo, dyskusja prowadzi do niczego, bo zależnie od punktu widzenia jest to miecz lub szabla. Chyba, że ktoś ma coś do dodania.

Offline Devristus Morii

• Arystokrata
  • Reputacja: 8339
  • Leniuszek.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5454 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:13:19 »
Nie! Jest to broń obuchowa! <wairacki śmiech>

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5455 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:33:31 »
 <facepalm>

Broń tnąca:

- głownia obosieczna - miecz

- głownia jednosieczna prosta - noże

- głownia jednosieczna zakrzywiona - szable

- Nihon-tō - katany i inne japońskie miecze.

Twoje argumenty wyglądają tak:

Dziobak to jest ptak bo ma dziób i składa jaja, a ssaki dziobów nie mają i się z jaj nie klują;/

Co z tego, że naukowcy i badacze uznali go za ssaka skoro dla Ciebie wygląda i zachowuje się jak ptak.

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5456 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:35:36 »
<facepalm>
Twoje argumenty wyglądają tak:

Dziobak to jest ptak bo ma dziób i składa jaja, a ssaki dziobów nie mają i się z jaj nie klują;/

Co z tego, że naukowcy i badacze uznali go za ssaka skoro dla Ciebie wygląda i zachowuje się jak ptak.
Nie , Gordianku. Rozmawiałem ze znajomym bronioznawcą, pracuje w różnego rodzaju muzeach i naprawdę zna się na broni. W terminologii europejskiej miecz jest prosty i obosieczny. Katana nie jest prosta i obosieczna; jest krzywa i jednosieczna. Dlatego nie jest mieczem. To nie tak, że mi wygląda na szablę, bo "tak mi się wydaje".
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2011, 15:37:51 wysłana przez Patty »

Offline Sado

• Weteran
  • Reputacja: 2172
  • So long, gay boys.
« Odpowiedź #5457 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:35:48 »
Katana technicznie też nie jest szablą. Technicznie nie jest ani szablą, ani mieczem. To się nazywa nihon-tou. Ale po chuj bawić się w jakieś dziwne pojęcia, skoro można prościej?

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5458 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:39:10 »
Może być i tak.

Offline Anette Du'Monteau

• Zakon Keitai
  • Reputacja: 12877
  • Ktoś i każdy, to moje imię.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5459 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:43:46 »
Najciekawsze były wielkie dwuręczne miecze japońskie, rzadko kto ich używał i w sumie mało skuteczna broń, ale rozmiar imponujący

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #5459 dnia: 15 Wrzesień 2011, 15:43:46 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18