Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Pięć stylów walki Kung Fu
Rysownik:
--- Cytat: Devristus w 19 Sierpień 2008, 14:44:32 ---Styl Kraba:
--- Cytuj ---Kraba opracował Chen Dong Kong. Przekazał go dwóm uczniom zamieszkałym w Fuzhou, tj. Guo Ta Cun i Guo Jia Zu. Guo Ta Cun przekazał go Guo Dao Gen, a ten Gou Shi Yan, Guo Zhong Gui i Guo Kong Xi. Ci z czasem przekazali go innym, zaprzyjaźnionym z rodziną Guo osobom. Do dnia dzisiejszego styl Kraba jedynie w niewielkim stopniu został rozpowszechniony poza rodziną Guo. Niektóre jego elementy były praktykowane w okolicach Fuzhou oraz w górskiej miejscowości Ji Jian Yang.
--- Koniec cytatu ---
Styl Ryby:
--- Cytuj ---Zarówno miejsce powstania stylu Ryby, jak i jego twórca pozostają nieznani. Zgodnie z zapiskami, styl ten został przekazany przez buddyjskiego mnicha dwóm osobom: Min HouNan oraz Chen WenNao (zwany też Kang BaCi), a ci z czasem przekazali go swoim uczniom. Sporządzili oni w zajeździe w Fuzhou rysunkowe objaśnienia technik stylu. Jeden z ich uczniów zamieszkujący w Fuzhou � Chen Pei Guan przekazał styl Ryby mnichom buddyjskiego klasztoru Miao Zhu w Quan Zhou (porównaj z informacjami na temat historii stylu Konfucjańskiego), a po powrocie do Fuzhou dwóm uczniom: He GuoHua i Tu JiQing. Ci rozpowszechnili styl w mieście i okolicy.
--- Koniec cytatu ---
--- Koniec cytatu ---
A czym się one charakteryzują?
Devristus Morii:
Styl Kraba:
--- Cytuj ---Istotę stylu Kraba odzwierciedla gwałtowność, bojowość oraz duża szybkość akcji technicznych. Technicznie łączy on w sobie elementy styli południowo i północno chińskich. Jego "południową" część stanowią techniki rąk. Są one twarde, silne, cemongoluche je duża ruchliwość i zmienność. "Północną" część stylu stanowią techniki nożne, cemongoluchące się żywiołowością. Duża wagę przywiązuje się do refleksu, bystrości postrzegania oraz umiejętności ataku nagłym wypadem w kierunku przeciwnika. Taktyka zakłada podział ciała na trzy strefy ataku: górną, środkową i dolną. W obronie szczególną wagę przykłada się do technik odpierania ataków skierowanych na dolną strefę oraz wyprowadzanych z dolnej strefy ku górze, jako potencjalnie najbardziej niebezpiecznych i trudnych do obrony.W trakcie walki należy nieustannie i równocześnie widzieć wszystkie trzy strefy przeciwnika, zwracać uwagę na jego chwyty, upadki, ataki za pomocą rąk i nóg oraz całościowo na jego zachowanie się, informujące nas o stanie jego zdrowia i "duchu". Południowe techniki rąk i północne nóg należy umiejętnie zgrać z sobą, gdyż ma to zasadniczy wpływ na efektywność i wygląd akcji tworzących ten styl walki.
W stylu występują dwie formy: Forma Kraba i forma Środkowej Szczeliny.
--- Koniec cytatu ---
Styl Ryby:
--- Cytuj ---Styl Ryby został stworzony na podstawie obserwacji ryb: ich zachowania się w wodzie oraz sposobu życia. Analogicznie do ryb, ciało ćwiczącego styl Ryby w trakcie wykonywania ruchów powinno być rozluźnione, a poszczególne ruchy swobodne, przypominające gładką, żwawo płynącą rybę. Kręgosłup ćwiczącego naśladuje ruchy rybiego ogona, talia porusza się żywiołowo, by odcinek bioder mógł naśladować machanie ogonem, głowa, podobnie jak u ryby, wykonuje liczne skręty. Ruchy imitują płynącą lub nagle rzucającą się na pożywienie rybę.
Ruchy poszczególnych części ciała są z sobą zgrane. Poszczególne elementy techniczne wyglądają spokojnie, choć w rzeczywistości praktyk jest wewnętrznie pobudzony. Unika się gwałtownych, panicznych ruchów. Ćwiczący, w pełni opanowany, wdychając powietrze nosem a wydychając ustami, wykonuje poszczególne ruchy ze wzrokiem wyrażającym przywódczość. Energia Qi wnika w ciało przez usta wraz z oddechem oraz przez skórę z powietrza i z podłoża. Wdychając powietrze gromadzi się energię Qi, z której następnie wytwarza się moc. Magazynując ją w ciele, zachowuje się ją.
--- Koniec cytatu ---
P.S Cytaty pochodzą z " Świat Nei Jia"
Getar:
Rysownik Komiksów i Potworów(RKiP):Mogłeś napisać,że se wymyśliłeś taki styl.
Devristus:Dzięki,że uświadomiłeś Peanutowi o tym,że nie ma stylu pady.Ale nie mów,że film Kung Fu Panda to oszustwo,po prostu twórcy filmu(lub ci,co dubbingowali na polski)sobie tak wymyślili.
Dragosani:Są kursy nauki różnych stylów Kung Fu na CD,lub VCD.Ale wcześniej myślałem również o zapisaniu się gdzieś,gdzie uczą stylu Modliszki,jednak się okazało,że najbliższy kurs stylu Modliszki znajduje się w Warszawie:]
Rysownik:
--- Cytat: Getar w 19 Sierpień 2008, 18:37:25 ---Rysownik Komiksów i Potworów(RKiP):Mogłeś napisać,że se wymyśliłeś taki styl.
--- Koniec cytatu ---
Ja myślałem, że to oczywiste. No cóż, nie chcę już tego roztrząsać. Nazywaj mnie albo Rysownikiem albo RKiP-em (chcę sobie nadać nowy image), a nie Rysownikiem Komiksów i Potworków (RKiP-em).
A wracając do tematu: Mi się podoba styl żurawia. Nie wiem czemu. Może tym, że... nieważne.
Czaroxxx:
Najlepszą odmianą kung-fu jest styl pijanego mistrza! Prawdopodobnie jedna z najtrudniejszych do nauki gdyż wiele prób jej nauki może zakończyć prawdopodobnie normalnym "zgonem". Jednakoż jego nie pozorność a zarazem skuteczność czyni mistrza owej sztuki walki wielce niebezpiecznym przeciwnikiem dla każdego kto nie spodziewa się ataku od osoby w staniu upojenia alkoholowego. Preferuje ten styl i chciałbym się go nauczyć jednak nie stać mnie na taką ilość materiałów wspomagających...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej