gtx69, jak już mówiłem, niewidzialne ściany są wprowadzone domyślne w grze w kilku lokacjach. Twórcy zostawili tylko parę luk, które wypadałoby naprawić.
Jeżeli istnieją takie luki wyglądające na przypadkowo pozostawione przez twórców, to rzeczywiście dobrym rozwiązaniem byłoby ich załatanie. Ja nie mam żadnego rozeznania gdzie one są i jak łatwo są dostępne, więc nie mogę dodać nic więcej na ten temat.
Poszukałem w Tawernie trochę info o NK odnośnie potencjalnych sprzedawców magicznych pocisków (do magicznego łuku i kuszy w Jarkendarze):
Cronos - magiczne przedmioty
Fisk - oręż
Garett - wszystko, oprócz alkoholu
Miguel - rośliny i mikstury
Scatty - różności
Powyżsi sprzedawcy znajdują się w Jarkendarze. Nie pamiętam dokładnie kim byli wszyscy i gdzie mieli miejscówy. Przyszło mi do głowy, że zamiast dawać ładny okrągły komplet strzał Fiskowi i komplet bełtów Cronosowi można by dać różnym sprzedawcom po trochę. Jak wspomniałem - nie pamiętam zbytnio jak wyglądało tło wszystkich tych postaci i być może jedne z nich nadawałyby się bardziej do posiadania strzał/bełtów niż inni. Cronos należy do ekipy badającej ruiny więc to oczywiste, że może posiadać część znalezisk. Fisk sprzedaje oręż więc może posiadać co nieco odkupione od innych. Miguel zbiera rośliny, więc też mógł coś przypadkiem znaleźć, ale powiedzmy, że sprzedał to przy okazji komu innemu. Nie pamiętam zbytnio Garetta i Scatty'ego, ale skoro mają w ofercie różnorodny towar, to niewykluczone, że też mogli odkupić jakieś znaleziska... Przy założeniu, że nadprogramowych pocisków byłoby np. 100 (strzały) i 150 (bełty), można by rozdzielić je przykładowo 43 / 76 Cronos, 37 / 44 Fisk, 8 / 11 Garett, 12 / 19 Scatty - mogłoby to odzwierciedlać znajdowanie pocisków przez rozmaite osoby pałętające się po Dolinie. Ich dostępność w ofercie powinna być oczywiście uzależniona od posiadania przez nas odpowiednich broni w ekwipunku. Cena również mogłaby być zróżnicowana w zależności od sprzedawcy (o ile jest taka możliwość) i tak np. Cronos mógłby sprzedawać 'cenne magiczne artefakty' najdrożej, a taki Garret te swoje kilka sztuk mniej więcej za połowę ceny.
Co się tyczy ognistego łuku i strzał do niego, to Bosper, nie wiem dlaczego, ale jakoś nie bardzo mnie przekonuje. Niby jest pierwszą osobą w Khorinis jaka przychodzi do głowy jeżeli chodzi o łuki i te sprawy, ale przecież tych strzał nie wyrabia, trochę też wątpliwe, że to akurat on je znalazł, ewentualnie ktoś mógł mu je odsprzedać... bardziej na myśl przychodzi mi ktoś z magów ognia. Nie pamiętam kim byli Isgaroth i Neoras, ale u pierwszego można kupić przedmioty magiczne, u drugiego mikstury na zamówienie. Być może Isgaroth mógłby sprzedawać ogniste strzały (tak ze 130-150)? Albo część Bosper i część Isgaroth (np. 42 / 85 również ze zróżnicowanymi cenami). Oczywiście tylko wtedy, gdy mielibyśmy ognisty łuk w ekwipunku.
To tylko takie małe rozważania nad alternatywną implementacją dodatkowych ognistych/magicznych pocisków.
Zabawa z montowaniem/edycją dialogów IMO raczej nie wchodzi w rachubę, a pocisków u sprzedawców kupować nie muszę, więc jakoś przeboleję to, że będą mieli je na stanie.
Przy okazji
http://forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=5538 - jakiś motyw dotyczący magicznych pocisków na sprzedaż. Nie wiem czy to znany motyw, czy nie.
Pozdrawiam