Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes

Service Pack v1.4 dla Nocy Kruka już jest (nowy patch)!

<< < (59/70) > >>

Respev:
Napiszę post pod postem, żeby było coś jasnego dla Pana Szkodnika. Panie Szkodnik, jak Pan coś zgłaszasz, to najpierw sprawdź wać pan, czy przypadkiem tak ma być. Bohater dowiaduje się od Zurisa o roślinach przy okazji rozmowy na trochę inny powód, dopiero potem, jak nasz bohater wie, że Zuris zamawia mikstury u Constantino (wychodzi to w rozmowie), może zapytać gdzie Constantino zbiera zioła. Tutaj dowód:

--- Cytuj ---func void DIA_Zuris_POTIONS_Info ()
{
   AI_Output (other, self, "DIA_Zuris_POTIONS_15_00"); //Czy sam przygotowujesz swoje mikstury?
   AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_POTIONS_14_01"); //Nie, na ogół kupuję je w klasztorze lub dostaję od alchemika Constantina.

if (hero.guild == GIL_NONE)
   {
      AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_POTIONS_14_02"); //Jeśli interesuje cię proces przygotowania mikstur, możesz z nim porozmawiać. Z tego co wiem, potrzebuje asystenta.
      AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_POTIONS_14_03"); //Jest jednak zbyt dumny, by spróbować go znaleźć. Głupiec - bardziej uparty niż osioł.
   };

AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_Add_14_00"); //Przechodzi tędy, gdy wychodzi wschodnią bramą, by nazbierać ziół na swoje mikstury.
};
--- Koniec cytatu ---

I dalej:

--- Cytuj ---func void DIA_Zuris_Kraut_Info ()
{
   AI_Output (other, self, "DIA_Zuris_Add_15_01"); //Gdzie dokładnie Constantino zbiera zioła?
   AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_Add_14_02"); //Przechodzi przez wschodnią bramę i znika gdzieś w gęstwinie na lewo.
   AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_Add_14_03"); //Powiedział mi raz, że rosną tam wszystkie składniki prócz królewskiego szczawiu.

Wld_InsertItem (ItPl_Mana_Herb_01,"FP_ITEM_HERB_01");
   Wld_InsertItem (ItPl_Mana_Herb_02,"FP_ITEM_HERB_02");
   Wld_InsertItem (ItPl_Mana_Herb_03,"FP_ITEM_HERB_03");
   Wld_InsertItem (ItPl_Health_Herb_01,"FP_ITEM_HERB_04");
   Wld_InsertItem (ItPl_Health_Herb_02,"FP_ITEM_HERB_05");
   Wld_InsertItem (ItPl_Health_Herb_03,"FP_ITEM_HERB_06");
   Wld_InsertItem (ItPl_Speed_Herb_01,"FP_ITEM_HERB_07");
   Wld_InsertItem (ItPl_Temp_Herb,"FP_ITEM_HERB_08");
   Wld_InsertItem (ItPl_Strength_Herb_01,"FP_ITEM_HERB_09");
   Wld_InsertItem (ItPl_Dex_Herb_01,"FP_ITEM_HERB_10");

};
--- Koniec cytatu ---

I dalej:

--- Cytuj ---func void DIA_Zuris_Kronstoeckel_Info ()
{
   AI_Output (other, self, "DIA_Zuris_Add_15_04"); //Czy Constantino powiedział ci kiedyś, gdzie szukać królewskiego szczawiu?
   AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_Add_14_05"); //Raz słyszałem, jak mówił, że ową roślinę można znaleźć jedynie w pobliżu kamiennych kręgów.
   AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_Add_14_06"); //Niedaleko farmy Lobarta, to ta przy bramie. Tam właśnie znajdziesz jeden z kamiennych kręgów.
   AI_Output (self, other, "DIA_Zuris_Add_14_07"); //Z tego co wiem, znajduje się na wzgórzu. Kiedyś był tam chyba grobowiec.

Wld_InsertItem (ItPl_Perm_Herb,"FP_ITEM_HERB_11");
};
--- Koniec cytatu ---

Szkodnik6:

--- Cytuj ---Ile razy mam powiedzieć, że musiałbym od nowa wstawiać każdy kocioł w grze i kompilować go od nowa?
--- Koniec cytatu ---
Wybacz ale kiedyś pisałeś, że głównym problem jest lokalizacja każdego kotła oraz należy znać się na Spacerze. Ale kiedy pomagają ci "Złote Wrota" to przypuszczałem, że dałbyś radę, jeśli chodzi o lokalizację to już ją publikowałem w formie dokumentu Worda.

--- Cytuj ---Dobrze. A więc drodzy forumowicze... od dzisiaj SP zamiast 3mb, będzie ważyło 90mb, bo:
1) Vanja nie wraca na dolny poziom burdelu.
2) Kotły mają nierówne nazwy.
Dlaczego 90? Ano dlatego, że żeby naprawić te dwa błędy, musiałbym upchnąć do patcha wszystkie światy z Gothica.
--- Koniec cytatu ---
Wybacz nie wiedziałem, że będzie tyle przy niej roboty.

--- Cytuj ---To samo jest z zadaniem List Gończy. Po rozmowie z Dexterem to zadanie znika i nigdzie go nie ma.
--- Koniec cytatu ---
Fakt, jest podobnie. ÂŻeby było wszystko jasne to postaram się naświetlić nieco jaśniej sytuację: Omijając Cavalorna na początku gry dochodzimy do schodków przy których stoi bandyta, jeśli nie zabiliśmy go wcześniej(jak i jego kumpli)wraz Cavalornem zleca on nam zadania "Listy gończe", które mając „Noc Kruka” nie da się ukończyć(wiem bo sam się na tym złapałem). Proponuję aby usunąć jego dialogi albo zrobić tak aby nie dawał nam zadania a tym samym wpisu do dziennika.

--- Cytuj ---Napiszę post pod postem, żeby było coś jasnego dla Pana Szkodnika. Panie Szkodnik, jak Pan coś zgłaszasz, to najpierw sprawdź wać pan, czy przypadkiem tak ma być. Bohater dowiaduje się od Zurisa o roślinach przy okazji rozmowy na trochę inny powód, dopiero potem, jak nasz bohater wie, że Zuris zamawia mikstury u Constantino (wychodzi to w rozmowie), może zapytać gdzie Constantino zbiera zioła.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo przepraszam jest to mój ewidentny błąd. Na moją obronę mogę napisać tylko to, że korzystałem z wcześniej przygotowanej listy błędów, więc nie pamiętałem szczegółów lub propozycje były błędne.

Na koniec aby nie spamować to mam propozycję(myślę, że dobrze przemyślaną :)): U najemnika Corda:
1.Zagadujemy do niego "Chcę zostać najemnikiem", "Podobno należysz do Wodnego Kręgu", "Naucz mnie walki", "Dość tego", i jak użyjemy dialogu dot. nauki możemy już się uczyć ale nie pojawia się wpis w dzienniku.[W tym przypadku nie mamy przynajmniej 30 % posługiwania się bronią, jest to wymóg aby ukończyć zadanie "Dobry Wojownik"]
2. Gdy rozmawiamy z nim mając już przynajmniej 30 % posługiwania się bronią to wpis się pojawia, a tak w ogóle automatycznie zaliczamy zadania "Dobry Wojownik" chodź go nie otrzymaliśmy(nigdzie w dzienniku nie ma mowy o takim zadaniu), a dostać możemy go nie mając jeszcze przynajmniej 30 % posługiwania się bronią.
Proponuję aby w pierwszym przypadku dostać ten wpis, a w drugim przypadku aby zadanie "Dobry Wojownik" wylądowało w zaliczonych zadaniach.
Na pewno ta propozycja nie jest taka ważna ale wolałem napisać aby później nie żałować.

Respev:

--- Cytuj ---Ale kiedy pomagają ci "Złote Wrota" to przypuszczałem, że dałbyś radę
--- Koniec cytatu ---
Gdzie napisałem, że pomagają mi ludzie od "Złotych Wrót"? Napisałem, że główny kooperator (zarząd) projektu, Sentarion, pomógł mi stworzyć model niewidzialnej ściany, resztę parametrów takowej znaleźliśmy po dekompilacji niemieckiej modyfikacji "Bitwa o Khorinis".

--- Cytuj ---Proponuję aby usunąć jego dialogi albo zrobić tak aby nie dawał nam zadania a tym samym wpisu do dziennika.
--- Koniec cytatu ---
Nic nie będzie usuwane. Listy gończe to wir zagadek, które wciągają gracza na początku przygody. To, że zostaje anulowane, nie znaczy, że wpis w dzienniku na ten temat musi zostać całkowicie usunięty. To jest dziennik, swego rodzaju pamiętnik. Jedyne co mogę zrobić, to przenieść to do zadań wykonanych, tylko muszę wiedzieć, kiedy dokładnie wpis o listach gończych znika, bo na pewno nie po rozmowie z Dexterem.

--- Cytuj ---Wybacz nie wiedziałem, że będzie tyle przy niej roboty.
--- Koniec cytatu ---
Nie, tylko, żeby Nadja miała gdzie stać na dole, trzeba wstawić waypointa dodać rutynę tańca dla tej postaci i napisać warunek, że jeżeli strażnika nie ma w bordelu, ma zejść na dół do tego waypointa i zacząć tańczyć. ÂŻeby zmiany zostały zatwierdzone, trzeba zapisać zmiany w świecie, a żeby zmiany te były widoczne u graczy, trzeba wsadzić poprawiony świat (względem Nadji) do SP. Samo Khorinis (NewWorld) waży ponad 70 megabajtów.

--- Cytuj ---Wybacz ale kiedyś pisałeś, że głównym problem jest lokalizacja każdego kotła oraz należy znać się na Spacerze
--- Koniec cytatu ---
Dobrze, ale co ma piernik do wiatraka? Nawet, gdybym zrobił chociaż małą ingerencję w świat, choćby przesunął o 1mm waypoint jakiejś postaci, to żeby zmiany były widoczne, świat musi zostać zapisany i wsadzony do SP. Policz sobie sam. Przez głupią Nadję do SP trzeba byłoby dodać całe Khorinis, a przez jeden kocioł, cały Jarkendar, który o ile dobrze pamiętam, waży około 50 megabajtów. Takie zmiany można zrobić, owszem, ale są bez sensu i bez celowe. Kocioł mogę spróbować poprawić, ale tylko jeśli zacznę wstawiać niewidzialne ściany do świata gry.

Robben:

--- Cytuj ---muszę wiedzieć, kiedy dokładnie wpis o listach gończych znika, bo na pewno nie po rozmowie z Dexterem.

--- Koniec cytatu ---
Po rozmowie z Dexterem znika, kiedy go oto zapytamy.

gtx69:
Witam.

Chciałbym dodać kilka słów od siebie na temat dyskutowanych ostatnio modyfikacji.

1. Pomysł z możliwością kupna pocisków do magicznych broni wydaje mi się niezbyt dobry. Jedyna forma w jakiej tego typu pomysł wydałby mi się możliwy do zaakceptowania, to przykładowo (dla ognistego łuku) nowy dialog dostępny jeżeli posiadamy przy sobie łuk i porozmawiamy z np. głównym Magiem Ognia. Coś w rodzaju:

- Znalazłem jakiś artefakt. Wygląda jak ognisty łuk.
- To może być jeden z bla bla bla...
- Czy mógłbyś zrobić dla mnie więcej ognistych strzał?
- Dobrze, ale musisz mi przynieść trochę strzał oraz [jakiś składnik]

Rzecz mogłaby polegać na tym, że przynosimy zwykłe strzały oraz [składnik], a w zamian dostajemy tyle ognistych, ile daliśmy zwykłych. Do tego jakiś limit (np. 50), po którym powie, że więcej już nie zrobi. Powiedzmy jakiś 'quest' w rodzaju 'Dobrze, przynieś mi 50 strzał oraz [składnik]'.

Osobiście uważam, że kupno magicznych pocisków do starych unikalnych artefaktów u byle kupców jest niezbyt dobrym pomysłem. Ilość pocisków jaką do nich znajdujemy jest IMO wystarczająca żeby się pobawić i użyć w kilku gorących momentach, a możliwość dokupienia kilkuset magicznych pocisków absolutnie niepotrzebnie zaburza balans gry i w istotnym stopniu wpływa na grywalność. Dodatkowo pomysł zwiększenia obrażeń zadawanych przez te bronie uważam za zupełnie nie na miejscu. Generalnie w tej kwestii popieram co napisał Boba Fett http://gothic.gram.pl/forum/index.php/topic,16716.msg145327.html#msg145327 i według mnie jakakolwiek ingerencja w te magiczne bronie oraz dostępność pocisków jest jak najbardziej zbędna.

2. Co się tyczy tematu dodawania niewidzialnych ścian - również wydaje mi się to raczej zbędne. Uważam się za normalnego gracza, a nie jakiegoś świra, który przeszukuje pixele w poszukiwaniu exploitów. Z tego też powodu gram zawsze 'normalnie'. Nie biegam po górach i skałach tylko po to żeby znaleźć jakieś zapomniane przez autorów przesmyki, które pozwolą przenieść się do końca gry czy coś w tym stylu. Nawet gdybym wiedział, że gdzieś można wejść, żeby skoczyć, żeby spaść, żeby się odbić, żeby dostać się do miejsca, które jest dostępne dopiero w przyszłych rozdziałach, to PO CO miałbym to robić? Jaki jest sens w celowym psuciu sobie zabawy? Grając w G nigdy nie korzystałem z exploitów w rodzaju 'sprzedaj-pobij-okradnij-sprzedaj-pobij-okradnij...' bo i po co miałbym to robić?... W tej sprawie mam podobne zdanie do Isentora http://gothic.gram.pl/forum/index.php/topic,16716.msg145381.html#msg145381

Nie mniej jednak rzeczywiście może być w grze kilka takich miejsc, na które można natrafić przypadkiem po prostu wędrując sobie po krainie. Ufam więc, że jedynie takie miejsca zostaną zablokowane. Bez ścian za strażnikami itp.

3. Tło zapisu gry. http://gothic.gram.pl/forum/index.php/topic,16716.msg145365.html#msg145365 Nie pamiętam dokładnie jak wyglądało ono oryginalnie, ale zmiana nie jest moim zdaniem najlepsza. Wygląda za bardzo jak reklama gry w grze. Na moje oko powinno być to coś neutralnego, bez napisów. Nie mam za bardzo pomysłu na to, co mogłoby się tam znaleźć, ale nie mogę powiedzieć żeby obecna zmiana przypadła mi do gustu.

Zdecydowałem się wypowiedzieć, gdyż zmiany zaczęły iść IMO w złym kierunku i Service Pack zaczął powoli przeistaczać się w moda. Uważam, że powinniście skupić się w chwili obecnej jedynie na bugach w dialogach, handlu, dzienniku, literówkach itp. - czyli na założeniach początkowych. Dodatkowe pomysły w rodzaju możliwości kupna magicznych strzał zostawcie na sam koniec. Wtedy zdecydujcie np. czy nie wypuścić dwóch wersji ostatecznych - jednej dla purystów i jednej z różnego rodzaju pomniejszymi modyfikacjami w rodzaju kupna magicznych strzał.

Pozdrawiam i dziękuję z Waszą pracę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej