Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Service Pack v1.4 dla Nocy Kruka już jest (nowy patch)!
Isentor:
--- Cytat: Respev w 11 Marzec 2009, 01:41:47 ---Jutro (tj. dzisiaj ;)) pokombinuję z niewidzialnymi ścianami w Spacerze, żeby np. nie można było wejść na statek już w pierwszym rozdziale czy np. wejść po skałach do Górniczej doliny.
--- Koniec cytatu ---
Moim zdaniem to totalny absurd, głupota i debilizm. Po co umieszczać niewidzialne ściany? Jaki w tym sens i realizm rozgrywki? Jeszcze w takim miejscu jak statek. Logiczne, że strażnicy nie wpuszczą nas ale jeśli jakimś sprytnym sposobem uda nam się dostać to trafimy na pokład - realia! Wiadome, że gdy nas zauważa zwrócą uwagę lub zaatakują. Więc nie wiem po kiego grzyba walić w tego typu lokacjach ściany.
Respev:
--- Cytuj ---Logiczne, że strażnicy nie wpuszczą nas ale jeśli jakimś sprytnym sposobem uda nam się dostać to trafimy na pokład - realia!
--- Koniec cytatu ---
W realnym świecie też przejdziesz sobie po cumie i wejdziesz tym sposobem na statek?
--- Cytuj ---Po co umieszczać niewidzialne ściany?
--- Koniec cytatu ---
ÂŻeby nie móc zaraz po rozmowie z Xardasem w pierwszej minucie gry zajść sobie po górach aż do voba umożliwiającego teleport do Górniczej doliny?
Isentor:
--- Cytat: Respev w 11 Marzec 2009, 18:52:05 ---W realnym świecie też przejdziesz sobie po cumie i wejdziesz tym sposobem na statek?
--- Koniec cytatu ---
A nie? Nierealna jest ściana. Wszystkie zmiany do tej pory są jak na razie na plusie, niewidzialne ściany to zaś klapa. W grze jest wszystko ok. Dostanę się na statek, a gdy podejdę do paladynów ci karzą mi zejść z pokładu.
--- Cytat: Respev w 11 Marzec 2009, 18:52:05 ---ÂŻeby nie móc zaraz po rozmowie z Xardasem w pierwszej minucie gry zajść sobie po górach aż do voba umożliwiającego teleport do Górniczej doliny?
--- Koniec cytatu ---
A co w tym takiego głupiego? Przecież możesz iść górami, kto ci broni? O to chodzi w grach cRPG jakbyś nie wiedział. Swoboda - taka fajna rzecz. Nie ma co się martwić, twórcy dobrze o wszystkim pomyśleli. Z pierwszym poziomem zbyt długo w górniczej dolinie nie zabawisz. I to jest realne rozwiązanie. Nie jakieś tam ściany :unsure:
Respev:
--- Cytuj ---A nie? Nierealna jest ściana. Wszystkie zmiany do tej pory są jak na razie na plusie, niewidzialne ściany to zaś klapa. W grze jest wszystko ok. Dostanę się na statek, a gdy podejdę do paladynów ci karzą mi zejść z pokładu.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli wejdzie się na statek w pierwszym rozdziale i dostanie pod drzwi kajuty kapitana, można przecisnąć się przez drzwi i znaleźć się w szóstym rozdziale. Za tymi drzwiami też będzie niewidzialna ściana, a dopiero po skompletowaniu załogi i otrzymaniu klucza od kapitana, ściana zniknie.
--- Cytuj ---A co w tym takiego głupiego? Przecież możesz iść górami, kto ci broni? O to chodzi w grach cRPG jakbyś nie wiedział. Swoboda - taka fajna rzecz
--- Koniec cytatu ---
Gdyby to było zaplanowane, oteksturowaliby górną warstwę pasma górskiego. Poza tym jest to błąd, bo niewidzialne ściany zostały już tam dodane w 3Ds Max przez Piranhę, jednak nie zrobili tego dokładnie i zostawili jedną otwartą skałę, po której można na te góry wskoczyć. Niewidzialnych ścian w Gothicu jest wiele. Wszystkie zostały nałożone w 3Ds Max, ja nie mam do tego wystarczających kwalifikacji, dlatego zrobię to w Spacerze i w przeciwieństwie do tych wykonanych 3Ds Maksem, będzie można je przesuwać, powielać i tak dalej za pomocą Spacera.
Szkodnik6:
--- Cytuj ---Jezus Maryja... po jakiego szatana? Po co zrobić ten dialog wielorazowy, skoro Constantino nas nie leczy, tylko mówi:
func void DIA_Constantino_Heilung_Info()
{
AI_Output(other,self,"DIA_Constantino_Heilung_15_00"); //Potrzebuję leczenia.
AI_Output(self,other,"DIA_Constantino_Heilung_10_01"); //Co, jesteś ranny?
Info_ClearChoices(DIA_Constantino_Heilung);
Info_AddChoice(DIA_Constantino_Heilung,"Nie.",DIA_Constantino_Heilung_Nein);
Info_AddChoice(DIA_Constantino_Heilung,"Tak.",DIA_Constantino_Heilung_Ja);
};
func void DIA_Constantino_Heilung_Ja()
{
AI_Output(other,self,"DIA_Constantino_Heilung_Ja_15_00"); //Tak.
if(other.attribute[ATR_HITPOINTS] < other.attribute[ATR_HITPOINTS_MAX])
{
AI_Output(self,other,"DIA_Constantino_Heilung_Ja_10_01"); //Idź więc do Vatrasa, on cię pozbiera do kupy. I przestań krwawić na moją podłogę!
}
else
{
AI_Output(self,other,"DIA_Constantino_Heilung_Ja_10_02"); //To ledwie draśnięcie, a ja mam ważniejsze rzeczy do roboty niż rozmowa z tobą.
};
AI_StopProcessInfos(self);
};
func void DIA_Constantino_Heilung_Nein()
{
AI_Output(other,self,"DIA_Constantino_Heilung_Nein_15_00"); //Nie.
AI_Output(self,other,"DIA_Constantino_Heilung_Nein_10_01"); //Wynoś się więc, bo zaraz BĂDZIESZ ranny.
AI_StopProcessInfos(self);
};
W przypadku Constantina jest jeszcze jeden problem(już o tym pisałem) "Kiedy pierwszy raz spotykamy Constantina widnieje u niego dialog "Zechcesz nabyć nieco ziół"
A ja się o sejw oczywiście pół roku doprosić nie mogę... Co do Ignaza, u mnie nie ma podwójnego wpisu. Na pewno wgrałeś patch na czystego Gothica?
--- Koniec cytatu ---
Z tym leczeniem u Constantina to mój błąd, masz co do tego rację więc przepraszam za wprowadzenie w błąd. Co do Ignaza to grałem od początku, może wina leży w tym, że używałem kodów? Sejw już raczej nie będzie potrzebny...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej