Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Elektrownia jądrowa
Tiw:
Troche głupi temat, pod moim blokiem powstaje monopolowy, co wy na to?
Elektrownie jądrowe są bezpieczne. Jeśli chodzi ci o Czarnobyl (bo zgaduje, że z jego powodu założyłaś temat), to nie jestem specjalistą, ale z tego co wyczytałem, to zawinił tam człowiek, nie maszyna. "Większe prawddopodobieństwo jest, że na głowe spadnie nam samolot, niż to, że wybuchnie kolejna elektrownia".
--- Cytuj ---Jeśli to prawda, w co śmiem wątpić, to dobra wiadomość.
--- Koniec cytatu ---
Czytałem jakieś stare newsy, że ma powstać za ok 15 lat (wiadomość z 2006r.), ale nowych wiadomości nie widziałem.
--- Cytuj ---Ja jestem przeciwna tej elektrowni. Wystarczy mała awaria lub wyciek i cały "syf" pójdzie w atmoswerę, a wtedy będą choroby itd
--- Koniec cytatu ---
A wiesz ile syfu wytwarza węgiel? A co do małych awarii, to chyba nie myślisz, że taka elektrownia nie ma zabezpieczeń?
Isentor:
--- Cytat: Walentin w 04 Lipiec 2008, 23:07:16 ---Tak nawiasem mówiąc: każdy lubi powracać do dzieciństwa ;]
--- Koniec cytatu ---
Co niektórzy nawet niem muszą...
--- Cytat: Walentin w 04 Lipiec 2008, 23:07:16 ---Ja jestem przeciwna tej elektrowni. Wystarczy mała awaria lub wyciek i cały "syf" pójdzie w atmoswerę, a wtedy będą choroby itd. lepiej żeby zaczęto budować elektrownie wiatrowe. Przynajmniej są ekologiczne xD
--- Koniec cytatu ---
Jesteś niedoinformowana i przez ograniczenie swojej wiedzy na temat elektrowni jesteś na "nie". Takie żałosne zachowanie, niestety znajdzie się spora liczba osób gadających tak samo. Otóż to nie jest okres zimnej wojny, gdzie Ruscy budowali jak najwięcej w jak najbardziej niechlujny sposób, aby tylko było czym się pochwalić. To już nie jest ten sam gówniany sprzęt i technika tylko ze wschodu.Obecna technologia totalnie przewyższa np. tą z Czarnobyla. I jeśli nikt ci elektrowni nie zbombarduje nie ma szansy by doszło do jakiejkolwiek awarii. Pozostałe kraje europejskie mają po kilka elektrowni, nawet te starszej budowy. A co? Słyszysz w swoich wiadomościach info, że ta czy tamta wybuchła?
A poza tym jak wybudują będę uradowany. Ale nie zrobią tego najprawdopodobniej przez najbliższe 20 lat.
Respev:
--- Cytuj ---Ja jestem przeciwna tej elektrowni. Wystarczy mała awaria lub wyciek i cały "syf" pójdzie w atmoswerę
--- Koniec cytatu ---
Tak jak w Czarnobylu? W Czarnobylu elektrownia atomowa była konstrukcji radzieckiej. Mało tego, było to z winy robotników. Radzieckie reaktory atomowe były konstruowane w taki sposób, że żeby otrzymać energię, zanurzano w odpowiednie koryta kilkumetrowe pręty. Akurat w dzień wybuchu nie było inżyniera, wobec tego robotnicy sami operowali tymi prętami (nie pamiętam dokładnie, ale chcieli przeprowadzić jakąś próbę związaną z temperaturą). Nie chcę skłamać, bo już pamięć nie ta, ale robotnicy albo za długo przetrzymywali te pręty w korytach, albo wsadzili je zbyt głęboko. Nagle reakcje zachodzące pomiędzy uranem i innymi pierwiastkami uległy gwałtownemu przyśpieszeniu. Robotnicy przelękli się i zaczęli wyciągać z koryt pręty. Temperatura w korytach przekraczała kilka tysięcy stopni, wobec czego pręty zostały wygięte. Robole spanikowały i gdy zobaczyły, że po wyciągnięciu osprzętu z koryt reaktor zaczyna szaleć, próbowali pręty z powrotem wsadzić do koryt. Niestety, nie było to możliwe gdyż te uległy zniszczeniu przy wyciąganiu. Reaktor zaczął szaleć, zarządzono ewakuację a ten wybuchł. Nie wybuchł całkowicie, tak jak niektórzy to sobie wyobrażają. Wybuchła górna osłona, z którego ulatniało się promieniowanie. Strażacy gasili reaktor wchodząc na dach elektrowni i lejąc wodę prosto do jego środka przez górną dziurę na pokrywie powstałą przez wybuch. Zmarli po kilku godzinach. Takiego ryzyka dzisiaj nie ma. Przede wszystkim, mamy nowszą, amerykańską technologię. Gdyby powstała u nas elektrownia atomowa, prąd byłby o jakieś 80% tańszy. We Francji powstaje elektrownia, która ma produkować prąd z... wodoru, czyli wody. Będzie to najtańszy sposób na energię, a jednocześnie najwydajniejszy.
Walentin:
"Co niektórzy nawet niem muszą"
Jeśli ktoś zaczyna żartem to ja żartem kończę. Widzę jednak ,że muszę to zmienić bo większości sie nie podoba to że troche zartu jest wprowadzone. Dobra, miałam chłopakowi odpisać po chamsku? Chyba będę musiała zacząć to robić... bo to się bardziej podoba "Wam"
"to chyba nie myślisz, że taka elektrownia nie ma zabezpieczeń?"
No ma zabezpieczenia, pewnie że ma. Tylko odpady nuklearne są rakotwórcze. I co, gdzie je składować?
"Jesteś niedoinformowana i przez ograniczenie swojej wiedzy na temat elektrowni jesteś na "nie".
A co nie mogę mieć własnego zdania? Jestem dość doinformowana na tyle by mieć takie zdanie.
"Słyszysz w swoich wiadomościach "
xD
Patty:
Walentin, odpady rakotwórcze wywozi się pociągami na specjalne miejsca, gdzie wywala się je i jest spokój. Jak Respev napisał, awaria była z takich, a nie innych przyczyn. Kiedy my, jako Polska, mieliśmy zacząć budować elektrownię, okazało się, że mamy technologię z Czarnobyla. Tamta była zła. Taka dobra idzie tak. Koło reaktora stoją takie wielkie, betonowe płyty, które w razie awarii zawalają się i chowają reaktor pod sobą. Coś takiego jest, bo nie wiem, czy dokładnie w ten sposób. A w Czarnobylu nie było takiej technologii. Była inna. Właśnie taką dostała Polska. Reaktor wybuchłby, wyrzucając w powietrze odpady radioaktywne. Co do tego też nie jestem pewien, ponieważ dawno o tym czytałem, a pamięć, jak Respev ujął, nie ta.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej