Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Czy najważniejsza historia w dziejach....

<< < (2/9) > >>

Dragosani:

--- Cytuj ---Uważam, że Jezus był zupełnie normalnym człowiekiem. myślę też, że miał żonę i dziecko. Dlaczego? ponieważ w tamtych czasach dorośli mężczyźni musieli mieć żonę, dziecko. Ogólnie rzecz biorąc każdy dorosły mężczyzna musiał mieć rodzinę. Myślę, że żoną Jezusa była Maria Magdalena.
--- Koniec cytatu ---

Zgadzam się z tym. Jezus Chrystus, rzekomy Syn Boży, był zwyczajnym człowiekiem. Z pewnością był bardzo charyzmatyczny i potrafił zjednywać sobie ludzi. Zebrał dwunastu zaufanych "apostołów" i stworzył zaczątki dzisiejszego chrześcijaństwa. Takie jest moje zdanie. Z pewnością miał żonę i dzieci. Jednak nie wydaje mi się by potomkowie Jezusa chodzili dziś po tym świecie.

--- Cytuj ---Czyli rozumiem ze swoja wiare w chrystusa, a raczej jej brak opierasz na ksiazce. Czlowieku ta ksiazka to fikcja. To tak samo jak bys po przejsciu Gothica zaczal wychwalac innosa. Dla mnie to rzecz totalnie nie zrozumiala wierzyc w coś takiego.
--- Koniec cytatu ---

Powtórzę słowa Zhaia, Biblia, też jest jedynie książka. Niewątpliwie ma sporą wartość artystyczną, ale nic poza tym.

--- Cytuj ---Autor tej ksiązki jest bardzo odważny, skoro oskarza Boga o małżeństwo itp. Co tam odważny-kretyn, który jak widać nie chodził na religię, czy do kościoła, nie znam nikogo, kto napisałby taką shitowatą książkę, po co zastanawiać się nad czyms, nad czym ÂŻADEN śmiertelnik nie ma pojęcia??
--- Koniec cytatu ---

A może miał po prostu odwagę spojrzeć na historie Jezusa z innej perspektywy? może po prostu chciał pokazać ze wasz "Syn Boży" był zwyczajnym człowiekiem?

--- Cytuj ---Czytałem, że gdy w kinach doszło do sceny, gdu Belussi mówi komuśtam, że jest córą Jezusa, był TAKI brecht, że wow! Jak można napisać powieśc traktujacą o "zdradzie stanu" przez Jezusa, zdradzie własnych idei, chyba tylko po to, żeby się ośmieszyć!
--- Koniec cytatu ---
Ciekawi mnie gdzie to czytałeś... w piśmie parafialnym "Niedziela"?

Airyx:
Oczywiście wierzę w Boga, co prawda nie czytałem ,,Kodu da Vinci" i nie mam zamiaru czytać tej książki. Wystarczyło mi, że obejrzałem program na National Geographic o tej książce i kiedy usłyszałem te wszystkie teorie spiskowe w niej zawarte, moją reakcją był jedynie pusty śmiech i myśl ,,żal...". Obraz współczesnego świata jest dla mnie bardzo istotny... tak istotny, że aż go mam dosyć. Zakłamanie, fałsz, obłuda... to są słowa określające świat, w którym obecnie żyjemy. Czemu mam wierzyć w to, co napisano właśnie w takich czasach? Kiedy przeszedłem Gothica nie zacząłem wierzyć w Innosa, Adanosa i Beliara. Kiedy przeszedłem Morrowinda, nie zacząłem wierzyć w Almsivi ani Kult Tamriel. Po przeczytaniu Władcy Pierścieni nie zacząłem wierzyć w Valarów ani Iluvatara, a po obejrzeniu Gwiezdnych Wojen nie zacząłem wierzyć w Moc. Więc na pewno gdybym przeczytał ,,dzieło" pana Browna nie zacząłbym nagle wierzyć w te brednie, które tam napisano. A w Boga wierzyłem od zawsze, wierzę i będę wierzył. I nic tego nie zmieni. Tak więc, odpowiadając na pytanie zawarte w temacie, uważam, że to co mówi Biblia jest prawdą, a to co mówi "Kod Leonarda Da Vinci" to fałsz. I to jest moje zdanie, z którym kto chce, może się zgodzić, a kto nie chce, nie musi.

Gorion:
Jak ktoś kiedyś mądrze powiedział, że wierzyć to znaczy wierzyć i nie dociekać czy to prawda.
Niech tak już zostanie i nie widzę potrzeby rozprzestrzeniania herezji i mieszanie innym w głowach.

Kirgo32:

--- Cytat: tomeklp ---Czyli rozumiem ze swoja wiare w chrystusa, a raczej jej brak opierasz na ksiazce.
--- Koniec cytatu ---

Czy Ty uważasz, że jeśli więrzę w coś innego niż jest napisane w KSIÂĄÂŻCE to występuje u mnie brak wiary w Jezusa?!

PS:Panie Dementor - Jezus nie jest naszym stwórcą, lecz jest nim Bóg....widzisz różnicę?

Airyx:

--- Cytuj ---PS:Panie Dementor - Jezus nie jest naszym stwórcą, lecz jest nim Bóg....widzisz różnicę?
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem jak Dementor, ja nie widzę różnicy, bo jest Jeden Bóg w trzech osobach boskich: Ojca, Syna i Ducha ÂŚwiętego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej