Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Czy najważniejsza historia w dziejach....
Rixin:
Zachęcam do obejrzenia filmu zeitgeist na video.google.com
Ja wachałem się czy wierzyć ale po zobaczeniu tego filmu opuściły mnie wszelkie wątpliwości.
Bóg to ściema wymyślona by kontrolować społeczeństwo.
P.S. O religii jest tylko perwszy rozdział ale resztę też możecie obejrzeć
Baś-ka:
--- Cytuj ---Jak ktoś kiedyś mądrze powiedział, że wierzyć to znaczy wierzyć i nie dociekać czy to prawda.
Niech tak już zostanie i nie widzę potrzeby rozprzestrzeniania herezji i mieszanie innym w głowach.
--- Koniec cytatu ---
Gorion czasy średniowiecza już dawno minęły, panuje tzw. wolność słowa, każy może mówić to co myśli, więc katolik niech wierzy z Boga, niech wierzy że Jezus był Synem Bożym i zbawił nas poprzez swoją śmierć na krzyżu,a Kirgo niech sobie wierzy w co mu się podoba nawet w święto śloneczko teletubisiów, to jego sprawa.
Sam nie czytałem książki bo jak dla mnie to jedna wielka kupa pseudo-naukowych bzdur. Dragosani dobrze to ujął Jezus mógł być zwykłym człowiekiem, na pewno bardzo wierzącym, zjednał sobie 12 apostołów itp. Jednak "mógł" nie oznacza wcale "był".
--- Cytuj ---Bóg to ściema wymyślona by kontrolować społeczeństwo.
--- Koniec cytatu ---
Hahaha, bardzo ciekawa teoria :D. Katolicy Ci powiedzą że Bóg nie został wymyślony tylko był i będzie, Bóg może być pod każdą postacią, zależy to od każdego człowieka, i jego poglądów. Ilu jest ludzi tyle jest poglądów, a na niektórych wpływają poglądy innych.
--- Cytuj ---Ja wachałem się czy wierzyć ale po zobaczeniu tego filmu opuściły mnie wszelkie wątpliwości.
--- Koniec cytatu ---
Cóż zaprawdę wielka w tobie drzemie wiara skoro po obejrzeniu głupiego filmu tracisz ją w ciągu niespełna 2 godzin. Jest głupotą zmieniać poglądy po obejrzeniu zwykłego filmu, czy książki.
Rixin:
Nie tylko dlatego przestałem wierzyć.
Chciałbym żeby istniał jakiś dowód (bardziej namacalny niż biblia)na istnienie Boga.
Jeżeli pytam się o taki dowód to mi mówią że mam "uwierzyć", i jak mam uwierzyć skoro w Iraku jest wojna, głód w Afryce, huragany, Tsunami i inne kataklizmy. I co wtedy robi Bóg? Siedzi w niebie i się przygląda. A co się stanie ze mną po śmierci? Pójdę do piekła.
"Bóg to koleś który siedzi na chmurce z tabliczkami na których są przykazania, a jak je złamiesz to pójdziesz to piekła i zginiesz w męczarniach.... Ale on cię KOCHA!"-czy jakoś tak
Zobacz temat http://gothic.gram.pl/forum/index.php?showtopic=15074
Jest całkiem podobny do tego
TomekLP:
--- Cytat: Kirgo32 ---Czy Ty uważasz, że jeśli więrzę w coś innego niż jest napisane w KSIÂĄÂŻCE to występuje u mnie brak wiary w Jezusa?!
--- Koniec cytatu ---
Z tego co napisales wczesniej wynika ze wierzysz nie w Jezusa Chrystusa. A i mam do Ciebie pytanie od kiedy nie wierzysz w Boga, czy wogole kiedys wierzyles, jeśli to to czy przypadkiem upadek twojej wiary nie nastapil po przeczytaniu Kodu da Vinci lub podobnej ksiazki?
Isentor:
Spalcie go na stosie bo lubi książki, razem z tymi książkami. Księgi tego całego Browna czy jak mu tam. To tylko książki gość poczytał kilka innych książek, w których napisano prawie to samo. Z lat 70 czy tam 80. Wymyślił fajny wątek i wszyscy podatni na sugestie zacieszają.
Jak już Drago wspomniał Jesus musiał być zwyczajnym człowiekiem jak inni. Z charyzmą itp. umiał po prostu zagadać i opowiadać różne ciekawe rzeczy. Jakby nie patrzeć potrafi to każdy obecny przywódca duchowy. Ponadto te teksty o synu bożym, równie dobrze mówił, że każdy inny jest dzieckiem bożym. To, że on jest jakoby bogiem, oryginalnym synem bożym wprowadził dopiero kościół. Wybrał oczywiście te ewangelie, w których tak pisano. Wcześniej nie było to ustalone i traktowano go na równi z innymi ludźmi. Po protu on prowadził ich ku panu. Nie zaś do siebie i pana.
Książka szit chodź niektóre wątki mają ziarnko prawdy. Oczywiście potomkowie Jezusa nie bawią się w piaskownicy na osiedlu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej