Królestwo Valfden > Panteon Bogów "Navigii Draco"
Dziedziniec świątyni
Progan:
Niektóre słowa wypowiadane przez orka były dość ostre i suche. Jednakże miał on dużo racji
- Północ skrywa ciemność. Mrok, którym zło się karmi, mrok w którym zło rośnie w siłę. Tam są ludzie, całe wsie. Bezbronne. Od naszych terenów tamte tereny osłaniamy my, konkordat. Istoty te są zbyt potężne by udało nam się je wyśledzić w lesie. Są zbyt wielkim zagrożeniem dla naszej puszczy, a potem dla wsi i miast równin. A oni na równiny przyjdą. Zejdą z gór niczym czarna fala, spadną niczym wygłodniały sęp, zaatakują w nocy, z zaskoczenia. Niczym hieny śmiać się będą żywiąc się na ciałach niewinnych, kiedy ogień zapłonie na dachach wiejskich domów. Nie mogę się temu przyglądać. Jestem tylko człowiekiem, ale wiem, że na tej wyspie są osoby, które nie będą się bały. Które będzie można poprowadzić na na północ, aby uderzyć w gniazdo żmij.
Kenshin:
- Dużo racji jest w twych słowach. Jestem przekonany, że znajdą się ochotnicy i awantrunicy, którzy tam pójdą bez większych problemów, i pewnie nawet nie trzeba będzie im za to płacić. Jednocześnie uważam, że trzeba będzie poinformować jednego z byłych członków tego sabatu. Te normalne wampiry, że tak powiem pewnie będą chciały odzyskać swoje wcześniejsze schronienia pozbywając się młodszego pokolenia, przez nich cierpi ich reputacja. Jak uważasz?.
Progan:
- Słyszałem, że w mieście mieszka pewien hrabia... Wiesz coś o nim? - spytał Kenshina
Kenshin:
- Nie wiem, czy Ci to mówić, ale miałeś już przyjemność się z nim spotkać na wyprawie. To jest Gunses. Ork dobrze zapamiętał reakcję Progana na widok wampira, ale chciał wiedzieć to mu powiedział. - Oczywiście nie znam go tak dobrze, po prostu wiem że był wcześniej w tej samej organizacji, co ja. Niestety nie znam jego zwyczajów, ale jeżeli chcesz mogę przekazać mu twoje słowa. Dobrze pamiętam, że nie lubisz za bardzo ich widoku.
Progan:
- Jest stworzeniem Ventepi jak każdy z nas. Nie możemy go oceniać po tym z jakiego rodu się wywodzi lecz po tym jak żyje - powiedział Progan
- Chcę się z nim zobaczyć. Z tego co pamiętam, jest on hrabią tamtych ziem.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej