Pozwolicie, że spytam, gra ma ten pasek " Game for Windows" czy to oznacza że będę musiał instalować tą idiotyczną usługę M$, jak przy GTA IV? A co do samej gry - Risen jakoś mnie nie zachwycił, wygląda bardziej na jakąś gierkę internetową niż porządną następczynię Gothica np. zmiana postaci - co to w ogóle ma być? Mnie to martwi bo liczyłem, że PB zachowa chociaż część dobrych starych zamysłów, a resztę zrobi nową, system walki wygląda...jak w G3 tylko MNIEJ efektowny (przynajmniej dla mnie, cóż ten dziwny atak którym kończył serię uderzeń był co najmniej kiczowaty), magia - pewnie inne czary inne animacje, garderoba - hełmy, tarcze, zbroje itd. nic nowego. Gothic 3 jest teraz dobrą grą, ale głównie za sprawą fanów,a choć nie mam nic do PB na ta chwilę, a nawet ich lubię to tej ich nowej gry nie kupię, póki w nią nie zagram i na pewno nie za taką cenę, oby wyszło to demko, bo jak nie to trzeba będzie zużyć trochę prądu ;D. A teraz słówko o tej okładce - podstawowa rzeczywiście wygląda beznadziejnie, a kolekcjonerska, choć trochę lepiej, to jest to bardziej oczoje..oczoboląca wersja okładki z G3. Ja liczyłem na nowości w starym dobrym stylu Gothica, ale z tego co widzę to powinienem poczekać na Arcania: A Gothic Tale, tam przynajmniej mimo nowości względem poprzednich gier Gothic na filmikach nie widzę tego kiczu co w Risen. Bardzo nie podoba mi się też to, że to Cenega wyda grę, robią kijowe spolszczenia, a właściwie napisy, bo dialogi ich przerastają, a w grze tego typu mile widziane były by dialogi w ojczystym języku. Wiem że nie powinno się oceniać gry zanim się w nią nie zagra, ale póki co to daje jej takie 5,7/10
Edit. Jeśli jest tak jak mówisz to jest ok.