Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Sytuacja w Polsce
Gal Anonim:
Pawle Najemniku, w wielu krajach, również w Unii Europejskiej, udział w wyborach jest obowiązkiem, a nie wzięcie udziału w nich jest karane grzywną lub nawet krótkim więzieniem. Moim zdaniem wielka szkoda że i w Polsce tak nie jest, bo powiedzmy sobie szczerze, 50% frekwencja to jest ÂŻENADA. A wzięcie jakiejś drobnej odpowiedzialności za kraj w którym się żyje naprawdę nie boli. Ktoś musi rządzić, lepszy lub gorszy, zawsze można wybrać to mniejsze zło. Jeżeli ktoś nie idzie na wybory to tak naprawdę opowiada się za anarchią.
Niska frekwencja w wyborach w efekcie prowadzi do tego że chodzą na nie głownie fanatycy, a tych w naszym kraju nie brakuje. Efektem głosów tych fanatyków jest to, że taka zapyziała populistyczna prtyjka jak PiS ma tak duże poparcie. Idę o zakład że gdyby frekwencja na wyborach była powiedzmy 90%, wówczas PiS byłby najwyżej trzecią siłą w parlamencie, zwłaszcza po dwóch latach kompromitujących rządów.
Crisis:
--- Cytuj ---Sposób na wybory jest taki żeby na nie nie iść i problem z głowy.
--- Koniec cytatu ---
Jest to najgorsza postawa jaką człowiek może przyjąć, dlaczego? Ludzie później mówią, że taki Lech Kaczyński, Donald Tusk czy Ădward ÂĄcki czy kto tam wie jeszcze to nie ich ludzie. Tak naprawdę to ludzie, którzy nie głosowali także przyczynili się do wygranych takich ludzi, dlaczego? A no dlatego, że nie głosowali na kogoś innego, nie wyrazili swojej opinii. Osoby nie głosujące moim zdaniem ośmieszają się mówiąc "Ja nie głosowałem na niego, w ogóle nie głosowałem", ja na to mówię:
Do jasnej cholery, jeden głos mógł się przyczynić do przegranej najgorszego możliwego kandydującego. Nie głosowałeś, nie masz prawa mówić, że to nie twój człowiek. Jak to się mówi, każdy głos się liczy. ;]
Jaka jest sytuacja w Polsce? Nie napiszę czemu głosowałem na PO, to moja sprawa. Powiem, że podoba mi się rząd Tuska bardziej niż SLD czy PiS, ale jest bez rewelacji. Podoba mi się polityka zagraniczna dotychczasowego rządu, a co do spraw gospodarki, powiem jedynie, że w rok czy półtora nawet nie da się naprawić rzeczy psutej, zużytej całkowicie i niepoprawianej przez wiele lat.
Bardzo się również cieszę ze współpracy Tuska z Kaczyńskim co mogliśmy oglądać w sprawie ratyfikacji Traktatu Lizbońskiego, okazuje się, że można współpracować, tylko żeby to częściej tak wyglądało. ;d
Na tym zakończę. ;d
Pozdrawiam, Crisis.
Walentin:
Jaka jest sytuacja w Polsce? Ho, ho, ho... szkoda gadać. Poprostu jest tragiczna. Ja naprawde nie chce nic mówić, ale ostatnio wiem ,że powoli będą wyprzedawane dobra narodowe.... np. stocznia w Gdyni.. za chwile ma być sprzedana. A nauczyciele strajkując też dobzre zrobili bo ja sobie nie wyobrażam nauczyciela w wieku 65 lat. Mało tego ze juz takiego podejścia do uczniów nie będzie miał to jeszcze wątpie czy będzie potrafił dobrze nauczyć. Jakaś kopalnia też ma zostać spzredana. No ale mam nadzieje, ze jednak nie będą sprzedawane nasze dobra bo to jedyne co mamy. a duzo tego nie jest. ;)
Arkhan:
Rofl, tak naprawdę dla uczniów liczyło się tylko to byleby było wolne, nas nie interesuje ile zarabiają nauczyciele. Podobnie ma się z tym śmiesznym strajkiem poczty polskiej. Dla mnie mogą zapier*alać za 5 gr miesięcznie bylebym dostał paczkę, już pomijam że przychodzi taka pani, napracuje się strasznie przez 4 godziny i łaskawie wychodzi mówiąc że to na dziś koniec jej okienka. A opóźnienia w dostawach są makabryczne [tak tak ktoś zaraz powie o tym żebym kurierem wysyłał, nie ja wysyłam]. A ogółem sytuacja w Polsce?
"Za mało by żyć, za dużo by umrzeć"
Pozdrawiam
Eregrin:
Każdy dobrze wie, jaka jest sytuacja w Polsce :P
Za małe zarobki i to wszystko :P Nie dziwię sie tym ludziom, którzyn emigrują za granice. Tak samo, ejst jednak z pracą w handlu - min. 80% sprzedawców, zarabia papier toaletowy... (500 - 800zł... LoL)... Wszyscyn praktycznie strajkują. Nauczyciele, ze za mało zarabiają, lekarze, a teraz jeszcze poczta polska! Podzielam jednak zdanie Arkhana: Co kogo w naszym wieku (12 - 16) może obchodzić to, ile kto zarabia? Ważne, żeby tyrali!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej