Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Sytuacja w Polsce
Paladyn Albrecht:
Polski rząd najlepiej zburzyc rozwalic wszystkich polityków i zbudowac wszystko od nowa bo w tym kraju juz nic sie nie da zrobic....
Walentin:
Patrząc np. w kościele jacy ludzie się w nim znajdują można załamac ręce. Większość stanowią ludzie starsi no i małe dzieci. Ludzi w wieku miej więcej od 20-30 roku zycia jest mało bo wszyscy wyjeżdżają na pzrysłowiowe ogórki xD Wg jest to nie zbyt wesołe, bo te małe dzieci będą w pzryszłości wyjeżdżać do swoich rodziców ,a w kraju zostaną we większości starzy ludzie...
Grison:
--- Cytuj ---Patrząc np. w kościele jacy ludzie się w nim znajdują można załamac ręce. Większość stanowią ludzie starsi no i małe dzieci. Ludzi w wieku miej więcej od 20-30 roku zycia jest mało bo wszystcy wyjeżdżają na pzrysłowiowe ogórki xD Wg jest to nie zbyt wesołe, bo te małe dzieci będą w pzryszłości wyjeżdżać do swoich rodziców ,a w kraju zostaną we większości starzy ludzie...
--- Koniec cytatu ---
Taa... wyjeżdżają. Teraz tylko pomyśl dlaczego? Bo ten kraj nie może im zapewnić tego czego ludzie za granicą mają już od dawna. Najprostszy przykład to kierowca autobusu. Ostatnio słyszałem w radiu, że w Irlandii potrafi zarobić nawet 11 tys. A i co mnie rozbawiło to strajk nauczycieli w Szwecji gdzie ich zarobki wahają się pomiędzy 12-14 tys. O tych zarobkach słyszałem już jakiś czas temu w radyjku jeszcze rano w autobusie gdy jechałem do szkoły ;] tak więc proszę nie wydzielać śliny na mnie jak coś źle podałem ;p
--- Cytuj ---Wszyscyn praktycznie strajkują. Nauczyciele, ze za mało zarabiają, lekarze, a teraz jeszcze poczta polska! Podzielam jednak zdanie Arkhana: Co kogo w naszym wieku (12 - 16) może obchodzić to, ile kto zarabia? Ważne, żeby tyrali!
--- Koniec cytatu ---
Ano :D A tak przy okazji to nie zrozumiałe jest dla mnie strajkowanie nauczycieli. Zarabiają nie aż tak źle, mają płatne wakacje i 20 h lekcyjnych na pełen etat. To jest 4 h dziennie o.O Do tego jeśli któryś chce się bardziej nachapać to może uczyć jeszcze w innej szkole ;]
Canis:
--- Cytuj ---Ano Chichot A tak przy okazji to nie zrozumiałe jest dla mnie strajkowanie nauczycieli. Zarabiają nie aż tak źle, mają płatne wakacje i 20 h lekcyjnych na pełen etat. To jest 4 h dziennie o.O Do tego jeśli któryś chce się bardziej nachapać to może uczyć jeszcze w innej szkole ;]
--- Koniec cytatu ---
Oj Grisonie grabisz sobie, grabisz.
nauczyciel zarabia na pełnym etacie 1800 - 2000 miesięcznie nie więcej, może profesorki na uczelniach więcej, zwykły nauczyciel 2 000. a lekarze 10 000 a ci chcą jeszcze więcej. Na zachodzie wypłaty nauczycieli i lekarzy są porównywalne do siebie, nie maja wielkich różnic u nas nauczyciel zarabia 5 do 6 razy mniej.
Nikt nie myśli o tym, że poza godzinami w szkole siedzi w domu by sprawdzać nasze wypociny, sprawdziany w gimnazjum i podstawówce zeszyty. Iście przyjemnie ma nauczyciel np. historii uczący 8 albo nawet 9 klas, musi do każdej lekcji z każdą klasą się przygotować, dodatkowo sprawdzać każdej klasy czyli 27 średnio osób sprawdziany, iście współczuję nauczycielowi.
A każdy spogląda na te godziny które siedzi w szkole, dobrze zerknijcie na zmarnowane popołudnia. Poza tym, edukacja wymaga rozwijania się nauczycieli, nauczyciele co jakiś czas muszą jeździć na spotkania metodyczne, kursy etc.
Grisonie, jeszcze raz takie brednie a urwę ci łeb i nasikam do szyi. Grisonie, mówisz o płatnych wakacjach, a co w innych zawodach nie można wybrać w dowolnym terminie urlopów? Jak nie jak tak, a takie urlopy również płatne są.
Grison:
--- Cytuj ---Oj Grisonie grabisz sobie, grabisz.
--- Koniec cytatu ---
Skiknij ;]
--- Cytuj ---a lekarze 10 000 a ci chcą jeszcze więcej.
--- Koniec cytatu ---
Lekarzy to w ogóle nie komentowałem, bo z nimi to całkowita paranoja. W innych krajach lekarz jest dla ludzi, a nie ludzie dla lekarza ;]Choć nie wykluczone, że są osobnicy naprawdę zarabiający za mało.
--- Cytuj ---Nikt nie myśli o tym, że poza godzinami w szkole siedzi w domu by sprawdzać nasze wypociny, sprawdziany w gimnazjum i podstawówce zeszyty. Iście przyjemnie ma nauczyciel np. historii uczący 8 albo nawet 9 klas, musi do każdej lekcji z każdą klasą się przygotować, dodatkowo sprawdzać każdej klasy czyli 27 średnio osób sprawdziany, iście współczuję nauczycielowi.
--- Koniec cytatu ---
Nauczyciel nie musi sprawdzać zeszytów na żadnym poziomie nauki, czy to szkoła podstawowa, czy gimnazjum czy tez liceum lub technikum ;]. Tak przynajmniej mówiła pani od polskiego ;p Co do przygotowywania się to chyba przesadzasz ;] Nauczyciel zazwyczaj wie czego ma nauczyć i wystarczy mu zobaczyć co już było brane, a co nie. Podręczniki są takie same tak wiec i to co nauczyciel wykłada i w jaki sposób to robi również się nie różni od siebie. Mały, powtarzam mały problem może stanowić jedynie zorganizowanie czasu, gdyż w jednej klasie są to 4 godziny tygodniowo, a w drugiej jedna. Wtedy to nauczyciel musi wybrać jedynie najistotniejsze rzeczy, które są/powinny być dla ludzi wiedzą powszechną lub mogą sie trafić dajmy na to na maturze.
--- Cytuj ---A każdy spogląda na te godziny które siedzi w szkole, dobrze zerknijcie na zmarnowane popołudnia. Poza tym, edukacja wymaga rozwijania się nauczycieli, nauczyciele co jakiś czas muszą jeździć na spotkania metodyczne, kursy etc.
--- Koniec cytatu ---
Taaa, co jakiś czas. Jednak każdy nauczyciel w moim technikum jeździł na szkolenia w godzinach pracy po uprzednim załatwieniu przez dyrektora zastępstwa. Zaś wracał jeszcze tego samego dnia.
--- Cytuj ---Grisonie, jeszcze raz takie brednie a urwę ci łeb i nasikam do szyi.
--- Koniec cytatu ---
Tak, a ja zamknę cię w bambusowej klatce i każe okładać kijkami trzem spoconym murzynom.
--- Cytuj ---Grisonie, mówisz o płatnych wakacjach, a co w innych zawodach nie można wybrać w dowolnym terminie urlopów? Jak nie jak tak, a takie urlopy również płatne są.
--- Koniec cytatu ---
Owszem można brać płatne urlopy w innych zawodach ale to tylko 21 dni na cały rok o ile pamiętam. Za to nauczyciele mają całe wakacje, ferie, pomniejsze święta w których nie chodzi sie do szkoły oraz wszystkie soboty. A o ile któryś sobie dobrze załatwi to nawet na pilnowanie rekrutacji nie musi przychodzić.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej