Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Asasyni
Plaski:
Właściwie to "asasyn" brzmi tak dziwnie po polsku... Jak ostatnio opowiadałem kumplowi wrażenia z G3 to lekko się zdziwił jak powiedziałem coś w stylu: "I poszedłem do jednego z miast asasynów...". Sami przyznajcie że brzmi to trochę niedorzecznie, nawet śmiesznie!
KrzyKacz:
Nazwa asasyn istnieje w języku polskim. Nazywano tak skrajny odłam muzułmańskich ismailitów. Zyskali sobie ponurą sławę zabójców, wykonujących swoją misję nawet za cenę własnego życia. "Gdy w XII wieku rozpuszczono plotki o przybyciu pary asasynów do Francji w całym kraju wybuchła panika." Stosowali terror wobec swoich przeciwników religijnych i politycznych, walczyli z krzyżowcami; wyniszczeni w XIII w. Przez wielu historyków określani mianem protoplastów współczesnych terrorystów.
Mam nadzieję, że rzuciłem trochę światła na tą kwestię.
Edit: Zapomniałem dodać, że nazwa Asasyn pochodzi od zjadaczy haszyszu (al-hasziszijjin) i strażników twierdzy (assa). Przed walką odurzali się haszyszem, żeby nie czuć bólu. Co do drugiego członu - ich główną twierdzą była perska cytadela Alamut.
Gonzo:
Dla mnie ten assyn to jest troche dziwny. Nie wiem czy tylko mi, czy też innych ta nazwa jakoś nie pasi. Po prostu mi się strasznie ciężko czyta, może to przez to podwojne "s". Ale trzeba przyznać racje poprzednikom, wole żeby dziwnie się czytąło, niż żeby czytać jak Amerykańcy. Polacy nie gęsi....
_Nameless_:
CDprojekt musiał to zrobić specjalnie bo z tego co się orientuję w angielskiej wersji są 'hashishins', tak więc CDP chodziło pewno o ten odłam islamistów... ponadto większość assasynów poza Verantem to kupcy lub handlarze niewolnikami a nie płatni zabójcy
Laress:
Co wy sie czepiacie tak tych assasynów ? Tworcy niezbyt sie postarali w ich odtwożeniu w G3 . Prawdziwi assysyni wyglądem, fachem oraz stylem walki przypominają NINDÂŻA (ninja sie chyba pisze sorki że tak napisałem ).Assasyni są w większości zamaskowani , posługują się głównie 2 mieczmi (sztyletami), i ich robota to zabujstwa na zlecenie lub w imię wiary (głównie pochodzą od arabów i wyznają islam) !
Ogólnie coś jak jednostka specjalna :) .
A co mamy w gothicu ? Grube spaślaki lub wysuszone konusy opakowane letkim żelaztwem na plecach !!!
ÂŻałosne ... Miałem jakąś stronke fajną o assasynach nie pamiętam nazwy . Jak se przypomne to
podam i se poczytacie .
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej