Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes

Asasyni

<< < (3/4) > >>

Leonidas:
To pewnie chodzi o to powiązanie "assasin" to zabójca a "assassin" to morderca  . Myślę że to chyba o to chodzi ...
Laress -
--- Cytuj ---(głównie pochodzą od arabów i wyznają islam) !

--- Koniec cytatu ---

Może niedługo zaczniesz podejrzewać że są oni przodkami alkaidy ;]

laskos:
Asasyni... Ich nazwa pochodzi zapewne od zachodnio-syryjskiego plemienia Asasynów... Fanatycznych wyznawców islamu  
Stąd możemy wnioskować że skoro nasi Asasyni są fanatycznymi wyznawcami Beliara to no.... wiecie o co "kaman"

Ingvar114:
Dokładnie tak jak napisał Krzykacz - Asasyni to dawna islamska sekta. Pasują do Gothica w jednym względzie - żyją na pustyni.
Oglądałem niedawno film o Asasynach. Gdy ktoś wstępował w ich szeregi, miał ucinany środkowy palec i mocowano mu zamiast niego wysuwane ostrze. Bardziej "graficzne" przedstawienie tego co napisalem bedziemy mogli sie przekonac juz niedlugo w grze Assassin's Creed

Lucius Wagner:
Równie dobrze assasyni mogliby się nazywać Arabami, Egipcjanami czy choćby Berberami... w każdym razie chodzi o nawiązanie do pustyni - twórcy z Beliara zrobili odpowiednik Allaha :D

Xardupek:
Asasyni (nizaryci, Haszyszynowie) (z arab. al-hasziszijjin - 'zjadacze haszyszu', inny źródłosłów: assa - 'strażnik twierdzy') – skrajny odłam muzułmańskich ismailitów, sekta szyicka.

Hasan ibn Sabbah-zwany także jako Sinan, przywódca syryjskich nizarytów, był znany jako "Starzec z Gór"

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej