Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Asasyni
SzpakU:
Witam, chcę poznać wasze zdanie na temat nazwy frakcji a mianowicie asasyni. O ile wiem assasin to w jęz. angielskim zabojca,więc czemu ludzie z CD Projekt nie nazwali ich po prostu zabojcami. Osobiście nie podoba mi się za bardzo określenie asasyn bo to nie pasuje (wg mnie) do stylu polonizacji jak na przykład niektorych potworow,np szabloząb zamiast saberbestia itd. Co wy o tym myślicie?
Arkhan:
--- Cytuj ---Witam, chcę poznać wasze zdanie na temat nazwy frakcji a mianowicie asasyni. O ile wiem assasin to w jęz. angielskim zabojca,więc czemu ludzie z CD Projekt nie nazwali ich po prostu zabojcami.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo możliwe jest to , że w mniemaniu twórców "asasyni" to nazwa własna, wymyślona przez nich. Hmm...jakby to wyglądało...gildia zabójców
--- Cytuj ---np szabloząb zamiast saberbestia itd. Co wy o tym myślicie?
--- Koniec cytatu ---
W-szej części twojego postu przeczysz drugą część. Niekażdy rozumie pojęcie Saber, poprostu jest to efekt polonizacji eh..
Arthas:
Cóż, twórcy zapewne chcieli jak najbardziej przybliżyć graczom poszczególne itemy, przedmioty, potwory, frakcje itd., chcieli je po prostu spolszczyć, by wyglądały one bardziej wiarygodnie, łatwiej się je czytało i by pasowały do całości polonizacji. Oczywiście, twórcy mogli zastąpić ową nazwę, jej angielskim odpowiednikiem - Assasin - Zabójca, jednak tego nie zrobili, dla mnie to bez różnicy, właściwiej bardziej pasują mi "Asasyni" niż "Zabójcy". Co do drugiej części wypowiedzi, to podzielę zdanie Arkhana.
SzpakU:
Nazwa asasyn jest dość ciekawa i interesująca. Nadaje tej grze oryginalności wsrod innych gier z "zabojcami". Sprawia że zapamiętujemy tą nazwę na dłużej. Być może przez to jest lepsza, ale wolałbym coś nie aż tak podobnego do "assasin" i nie tak zwykłego jak zabojca. Przez tą nazwę odnoszę głupie i mylne odczucie jakoby polonizatorzy nie wiedząc coż to znaczy "assasin" dali po prostu zpolszczoną fonetycznie wersję tego słowa. Oczywiście się mylę ale gdy na to patrzę takie mam wrażenie.
Khaleb:
Mi osobiscie takze bardziej podoba sie nazwa asasyn a nie zabojca... brzmi tak po "amerykansku":P W koncu Polska jest w EU:) a z tad juz krotka droga do jezyka angielskiego skad zaczerpniete jest te slowo:D pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej