Autor Wątek: Paladyni a Najemnicy  (Przeczytany 71464 razy)

Description:

Offline Azariel

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: -4
  • cudów nie ma, wszystko ściema
Odp: Paladyni a Najemnicy
« Odpowiedź #100 dnia: 13 Luty 2009, 15:38:51 »
Mieszko, czyżbyś kontynuował wypowiedź Grimma? Nie podpatruj innych, a poza tym. Rozmawiam tutaj z ludźmi na argumenty. Wiem o Paladynach dużo, bo podoba mi się ich historia i nikt mnie nie będzie z tego rozliczał, a już na pewno nikt nie będzie do mnie pisał w ten sposób. Skoro temat dotyczy różnic między Pal/Naj staram się je jak najlepiej przedstawić, a jeżeli nie potrafisz rozmawiać na forum to z niego nie korzystaj. Poza tym odnosząc się do tego co napisałeś, Paladyni są torturowani w obozach orków w Myrtanie. Kiedy zagrasz w G3 nie będziesz zadawał takich pytań.
Przeszedłem G3 wszystkimi drogami(oprócz Adanosa,bo miałem buga z Xardasem)i nic nie widziałem.Z wyjątkiem Wenzela nikt nie jest torturowany.Przepraszam,jeśli cię obraziłem,chciałem ci jedynie powiedziec,że paladyni nie istnieją naprawdę.
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2009, 15:49:04 wysłana przez Mieszko »

Offline Czaroxxx

• Magnat
  • Wóda, dziwki i lasery
« Odpowiedź #101 dnia: 13 Luty 2009, 16:15:20 »
Przeszedłem G3 wszystkimi drogami(oprócz Adanosa,bo miałem buga z Xardasem)i nic nie widziałem.Z wyjątkiem Wenzela nikt nie jest torturowany.Przepraszam,jeśli cię obraziłem,chciałem ci jedynie powiedziec,że paladyni nie istnieją naprawdę.

W sumie to paladyni istnieli naprawdę, by to udowodnić posłużę się cytatem z wiki

Paladyn (łac. palatinus, wł. paladino) - wybitny rycerz, wzór cnót rycerskich. Określeniem tym w literaturze średniowiecznej nazywano niektórych, archetypicznych wojowników, najczęściej 12 parów Karola Wielkiego (stanowiących zarazem jego drużynę przyboczną). Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa comes palatinus (hrabia pałacowy), oznaczającego zarządcę dworu królewskiego, który zastępował monarchę przy wydawaniu sądów. W Polsce funkcje palatyna spełniał wojewoda. W literaturze, a współcześnie w grach fabularnych i komputerowych znaczenie słowa uległo zmianie, nie odnosząc się do urzędów dworskich, a raczej do klasy obdarzonych magicznymi umiejętnościami świętych wojowników.

Ale nawiązując do tematu. Rozumiem Hussara, skoro rozmawiamy o świecie Gothica jakoś świecie a nie grze to jego argumenty są całkowicie poprawne, nawet kwestia tortur. Wina stoi po stronie programistów i ich lenistwa, że nie widać tego jak paladyni są torturowani przez orków, bo pewnie w domyśle byli... żeby ktoś nie myślał, że wydaje mi się, że Myrtana naprawdę istnieje. Po prostu chłopak się wczuł i w sumie słusznie bo ten temat jest właśnie taki, że jeśli chce się ukazać wszystkie aspekty problemu zawartego w temacie należy sobie wyobrazić NPC jako żyjących ludzi... Wiadomo jednak, że nie należy przysadzać i nie jeść grzybków przed pisaniem postów.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #101 dnia: 13 Luty 2009, 16:15:20 »

Offline Roger

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Luty 2009, 18:07:27 »
A wogole czemu mamy porownywac razem gnidy i szuje oraz dobrych ludzi u obu stron? Sylvio, Bullko, Raul, Dar moze i nimi sa. A co paladyni nie? Sa rowni pod tym wzgledem i jezeli naprawe ktos sie wczuwa w gre lub ja zna i potrafi matematyke wie ze najemnicy robia od nich wiecej i napewno lepiej by sprawowali wladze w Khorinis i GD zwlaszcza pod wodza Lee. Majac takie mozliwosci, wygnal by szuje typu Sylvio i ''paladyniacy'' by nie mogli gadac ze kazdy najemnik to...
Paladyni maja wieksze mozliwosci, przez co moga byc bardziej wybredni w stosunku do brania czlonkow, a najemnicy by zgroamdzic dosc ludzi nie maja wyboru. Na poczatku musza miec kazdego co chca, potem sie ich pozdbeda.

I mysle ze to konczy dyskusje.

Offline Vender

• Myśliwy
  • Gdy jesteś sam nikt cię nie zdradzi...
« Odpowiedź #103 dnia: 13 Luty 2009, 18:30:07 »
A w ogóle czemu mamy porownywac razem gnidy i szuje oraz dobrych ludzi u obu stron? Sylvio, Bullko, Raul, Dar moze i nimi sa. A co paladyni nie? Sa rowni pod tym wzgledem i jezeli naprawe ktos sie wczuwa w gre lub ja zna i potrafi matematyke wie ze najemnicy robia od nich wiecej i na pewno lepiej by sprawowali wladze w Khorinis i GD zwlaszcza pod wodza Lee. Majac takie mozliwosci, wygnal by szuje typu Sylvio i ''paladyniacy'' by nie mogli gadac ze kazdy najemnik to...
Paladyni maja wieksze mozliwosci, przez co moga byc bardziej wybredni w stosunku do brania czlonkow, a najemnicy by zgroamdzic dosc ludzi nie maja wyboru. Na poczatku musza miec kazdego co chca, potem sie ich pozdbeda.

I mysle ze to konczy dyskusje.

No to tak paladyni na pewno byli by lepsi gdyby w ich szeregach pojawili się ludzie typu Lee

potrafi matematyke wie ze najemnicy robia od nich wiecej i na pewno lepiej by sprawowali wladze w Khorinis i GD zwlaszcza pod wodza Lee
-no to tak ja miałem z matematyki 6 i jakoś nie wiem że najemnicy robią dla ludzi więcej niż najemnicy i na pewno najemnicy najlepiej by rządzili wyspą zarekwirowali by wszystko co mają obywatele i... na pewno nie obronią wyspy przed Orkami

Offline Hussar

• Kret
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #104 dnia: 13 Luty 2009, 20:26:53 »
Wiecie co jest najlepsze w tych całych najemnikach? Wszyscy się chwalą Lee. A Lee był Paladynem :). To dzięki swojej przeszłości jest jaki jest. Prawda, że nie można go porównać do żadnego z pozostałych najemników?

Offline Roger

• Kret
  • *
« Odpowiedź #105 dnia: 13 Luty 2009, 20:36:36 »
No to tak paladyni na pewno byli by lepsi gdyby w ich szeregach pojawili się ludzie typu Lee

potrafi matematyke wie ze najemnicy robia od nich wiecej i na pewno lepiej by sprawowali wladze w Khorinis i GD zwlaszcza pod wodza Lee
-no to tak ja miałem z matematyki 6 i jakoś nie wiem że najemnicy robią dla ludzi więcej niż najemnicy i na pewno najemnicy najlepiej by rządzili wyspą zarekwirowali by wszystko co mają obywatele i... na pewno nie obronią wyspy przed Orkami

- Paladyni tez nie chronia wyspy przez orkami
- Narazie to Straz rekwiruje wszystko ludziom
Posty Hussara sa madrzejsze niz twoje, bo wydaje mi sie ze jezeli chodzi o Gothic I i II to jestes ignorantem. Pograj w to jeszcze raz i zobacz co robia paladyni (np. podworko Matteo) i ile ludzi ich lubi, a ile na nich narzeka. Zobacz tez co kto rekwiruje

PS: No to tak paladyni na pewno byli by lepsi gdyby w ich szeregach pojawili się ludzie typu Lee Lee byl paladynem, kolejne zdanie, ktore dowodzi twojej ignorancji pograj tez w Gothic I i zobaczysz naprawde kto to najemnicy i jacy sa ich czlonkowie

Offline Hussar

• Kret
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 13 Luty 2009, 20:40:09 »
Wiesz Roghard, łatwo jest na kogoś narzekać, gdy jest z nami i czuwa nad wszystkim. Gorzej gdyby Paladynów nie było. Mówię Ci, wtedy zrobiłbyś wszystko, by sprowadzić ich z powrotem :).

A nawiasem co zrobili:
Jeszcze płynąc na wyspę wyrżnęli prawie wszystkich piratów i zniszczyli ich flotę :) (a najemnicy nie dają rady z polnymi bestiami :))

Offline Vender

• Myśliwy
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Luty 2009, 21:14:19 »

- na razie to Straz rekwiruje wszystko ludziom
Posty Hussara sa madrzejsze niz twoje, bo wydaje mi sie ze jezeli chodzi o Gothic I i II to jestes ignorantem. Pograj w to jeszcze raz i zobacz co robia paladyni (np. podworko Matteo) i ile ludzi ich lubi, a ile na nich narzeka. Zobacz tez co kto rekwiruje

PS: No to tak paladyni na pewno byli by lepsi gdyby w ich szeregach pojawili się ludzie typu Lee Lee byl paladynem, kolejne zdanie, ktore dowodzi twojej ignorancji pograj tez w Gothic I i zobaczysz naprawde kto to najemnicy i jacy sa ich czlonkowie

Nie Lee nie był paladynem był generałem armi punkty dla mnie kto powiedział  że jak był  to musiał być paladynem co

Wiem ze w 1 najemnicy byli twardzi ale powietrze Khorinis musiało ich zmiększyć

A ilu ludzi narzeka na najemników pomyśl dobrze że Onar trzyma władze to jeszcze jakoś tam idzie

A i wpisz przy najemnikach i troll i zrób to samo z paladynami i wyjdzie kto jest twardszy

Offline Hussar

• Kret
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Luty 2009, 21:33:26 »
Wiesz, Vender... Można się domyślić, że elitę armii królewskiej stanowią Paladyni i myślę, że do tej właśnie elity Lee należał.

Offline Vender

• Myśliwy
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Luty 2009, 22:11:12 »
Wiesz, Vender... Można się domyślić, że elitę armii królewskiej stanowią Paladyni i myślę, że do tej właśnie elity Lee należał.

Paladyni tworzyli również elitę Karola Wielkiego a to nie oznacza że jego generał był paladynem

- na razie to Straz rekwiruje wszystko ludziom

a co do tego to miałem na myśli paladynów z khorinis ale dobra nie kłócę się
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2009, 18:00:39 wysłana przez Vender »

Offline Roger

• Kret
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 13 Luty 2009, 22:17:58 »
Nie daja rady z polnymi bestiami? Popytaj w Gothicu II jeszcze troche. Fester by sam pokonal z luku juz, i ciagle zabijaja te od Sekoba i Bengara.

Offline Hussar

• Kret
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 13 Luty 2009, 22:45:07 »
No i dziwnym trafem one znikają po interwencji beziego dopiero :)

Offline Roger

• Kret
  • *
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Luty 2009, 23:04:48 »
Teraz to naprawde mieszasz rzeczywistosc z gra... Bezi musial tez troche ''pocwiczyc'' i tworcy zostawili nam duzo stworkow na terenach gdzie nie powinno ich byc.
Pozatym gdy wiesniacy marudza ze polne bestie niszcza ich plony, nie maja na mysli tych pare co bezi zabija, bo farmerzy by sobie z nimi poradzili z byle jaka bronia.

Offline Robben

• Magnat
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Luty 2009, 23:30:20 »
Ale dobra przyznam wam racje Lee był paladynem
Co? To Wy tak sobie ubzduraliście. Gdzie to w grze jest powiedziane? (pytanie retoryczne)
Nie daja rady z polnymi bestiami? Popytaj w Gothicu II jeszcze troche. Fester by sam pokonal z luku juz, i ciagle zabijaja te od Sekoba i Bengara.
Od Sekoba i Bengara? Kiedy? (pytanie retoryczne)
tworcy zostawili nam duzo stworkow na terenach gdzie nie powinno ich byc
Mylisz się

Na więcej postów nie będę odpowiadał, bo nie chce mi się czytać ponad 3 stron. Ten temat ciągle jest w toku, prowadzicie rozmowy tylko pomiędzy sobą, odpowiadacie z posta na post, i przy okazji nabijacie posty. Nie wiem o co tylko krzyku. Zdaje się, że nie może cie się dogadać, bo każdy ma swoje zdanie. Nie wiem ile jeszcze będziecie prowadzić tą rozmowę, ale mnie już ona zaczyna po prostu nudzić.

« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2009, 01:17:15 wysłana przez Robben »

Offline Ainur

• Magnat
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #114 dnia: 14 Luty 2009, 15:07:57 »
Ale dobra przyznam wam racje Lee był paladynem
Lee nie był przywódcą paladynów, a tym bardziej paladynem. Był generałem armii królewskiej, ale nie paladynów.

A i wpisz przy najemnikach i troll i zrób to samo z paladynami i wyjdzie kto jest twardszy
To nic nie da. Jak wpisałem w Khorinis przy obywatelach ten kod to 7 sekund i już nie było tego trolla.
W Gothic'u 1 były twarde trolle a w dwójce są słabe. Lepiej wpisać kod na kilku orków i wtedy zobaczyć kto jest twardszy.

A wracając do tematu, to moim zdaniem konflikt między paladynami i najemnikami wzbudziło to że najemnicy zajęli farmę, biorą podatki od innych farm, oraz nie dają pożywienia miastu.

Offline Ainur

• Magnat
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Luty 2009, 13:36:51 »
do wszystkich - W nocy miasto dobrze chronione? Najemnicy by po 3 szli na kazdego straznika, a w reszte co spi wbili miecze. poza tym tez glupio gadac ze nie mozna rozebrac w grze itd. bo to inna sytuacja, a gdybysmy kierowali sie zasadami gry bezim, ataku by w ogóle nie bylo
Nie mogli by wbić i mieczy, ponieważ w koszarach jest Lord Andre, Wulfgar oraz dwóch strażników więc coś takiego by się im nie powiodło. I jest jeszcze strażnik patrolujący targowisko i na placu wisielców jest wielu obywatelów miasta.

W nocy miasto jest praktycznie bezbronne. Onar ma tez dosc zlota by zatrudnic bandytow do ataku, oraz wyszkolic paru z farmy Sekoba i Bengara, by da cna pierwszy ogien. Barmani, portowcy, Matteo, Gildia Zlodzieji by pomogli w ataku.
Najemnicy by mieli wszyscy pewnie ciezkie zbroje najemnikow i najlepsza bron bo im tego nie brak, a Lee czy Ona by rozdali do ostatecznego ataku. Bez rpoblemu mozna pozbawic paladyna i straznika we snie oreza i zbroi.
poza tym taki Cord i Rod, by wzieli 3 zwyklych za soba i by mogli wybic niezly kawalek. Wyszkolenie maja te same lub wieksze (zalezy od postaci). Obrona nie jest dobra wsrod paladynow i strazy.
Wątpię żeby bandyci chcieli, zaatakować miasto nawet za kasę, a zwykli farmerzy? Wolą żyć w spokoju i mieć normalne życie a nie jeszcze atakować miasto.
Bardzo wielu paladynów jest w porcie i na statku więc nawet jeśli portowcy, barmani i gildia złodziei w co wątpię żeby brali udział, przeżyli w walce z paladynami. A zresztą wyobraż sobie, że jesteś portowcem z żoną, albo i dziećmi. Chciałbyś tak po prostu iść na bezsensowny atak?
A skąd by wzięli te najlepsze zbroje? Lee daje im te zbroje ale wątpie czy za darmo. A ostatnia sprawa dotycząca pozbawienia strażnika lub paladyna zbroi. Słuchaj, zbroja paladyna nie jest lekka i waży na pewno trochę kilogramów. I co? Strażnicy mają lekkie zbroje ale napisz sposób jakby to mogli zrobić?

Offline Roger

• Kret
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Luty 2009, 16:25:20 »
Wulfgar tez sypia. Jezeli zachowujemy realizm z gra, to nikt nikogo nie obudzi, chodzmy kolo jego domu przechodzila armia.
Wkoncu w nocy na ulicach Gornego i Dolnego jest tylko straz, Ainur.
Farmerow najemnicy moga zmusic, nie beda ich prosic zeby sie szkolili. Ci z portu sypiaja paladyni Ainur.
Moze i Matteo by nie bral udzialu w ataku, ale by napewno paru wprowadzal do miasta i Gornego jako szpiegow itd, a Gildia Zlodzieji by tez mogla zrobic niejedno.

Offline Azariel

• Kopacz
  • **
  • cudów nie ma, wszystko ściema
« Odpowiedź #117 dnia: 18 Luty 2009, 20:54:45 »
Wulfgar tez sypia. Jezeli zachowujemy realizm z gra, to nikt nikogo nie obudzi, chodzmy kolo jego domu przechodzila armia.
w końcu w nocy na ulicach Gornego i Dolnego jest tylko straz, Ainur.
Farmerow najemnicy moga zmusic, nie beda ich prosic zeby sie szkolili. Ci z portu sypiaja paladyni Ainur.
Moze i Matteo by nie bral udzialu w ataku, ale by na pewno paru wprowadzal do miasta i Gornego jako szpiegow itd, a Gildia Zlodzieji by tez mogla zrobic niejedno.
Słuchaj daj spokój,bo teraz twoje wypowiedzi są raczej nijakie.Ci w porcie nie sypiają.SZPIEGÓW?Przecierz ludzi bez glejtu\obywatelstwa nie wpuszczają.Można wziąśc ubranie,ale straż ich jakoś wypyta i co?Jak mają wejśc do górnego miasta?Przecierz nie są obywatelami.A co by gildia złodziei zrobił?To tylko 3 dodatkowych ludzików.

Offline Grimm

• Kret
  • *
  • Wszystko, co mądre, powiedział już ktoś inny.
« Odpowiedź #118 dnia: 18 Luty 2009, 22:29:34 »
Jezeli zachowujemy realizm z gra,
Jeżeli zachowamy realizm z gry to nikt nie wygra, bo Hagen i Lee będą walczyć aż do dnia sądnego, ponieważ są nieśmiertelni.
Swoją droga wzięcie miasta byłoby praktycznie niemożliwe, ponieważ najemnicy nie dysponują wystarczającymi siłami. Może gdyby równocześnie podpaliliby miasto, ale to raczej mija się z celem, poniewaz czym by rządzili? Popiołem?
Farmerzy pomogliby w ataku?  no dobra, nawet gdyby pomogli, to ilu ich jest? Góra 20, do tego są słabo wyszkoleni, nie mają pożądnego oręża, nie mówiąc już o pancerzu i mają razem z najemnikami szturmować miasto, albo być szpiegami? Już widze jak taki Sekob przebiara się w ciuchy obdartusa z miasta i szpieguje Lorda Hagena. Pozostaje jeszcze jedna wada tego pomysłu. Jezeli by wszyscy farmerzy zajęli się treningiem, to kto dbałby o to, żeby najemnicy mięli co jesć? Palladyni?
Rozsądniejszym posunięciem jest wziecie wszystkich głodem. A jak palladyn głodny to idzie na układy. Już nawet gdyby nie chcieli paktowac z najemnikami to po jakimś czasie wyzdychaliby z głodu i miasto byłoby zdatne do wzięcia bez walki.

Offline alzus

• Kret
  • *
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Luty 2009, 11:11:23 »
Ja paladynów nie znoszę, a najemnicy są dość fajni, prócz tego Raula.
 Proszę bardziej uzasadniać swoje zdanie.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #119 dnia: 20 Luty 2009, 11:11:23 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything