Tawerna Gothic > Serwis
Plagiaty
Godfather:
Zgoda na zostanie redaktorem na serwisie jest to swoista umowa ustna, nie koniecznie spisana, jeśli ktoś kto jest redaktorem np G.up pisze teksty dla niego, są one jego własnością ale są one tez własnością portalu dla którego je pisze. Wyobraźmy sobie sytuacje w piśmie takim jak np Cd-Action do którego napisał ktoś recenzje, i została ona opublikowana. Lecz nagle autor zmienił zdanie i nie chce żeby ona była w tym piśmie, co ma zrobić pismo, cofnąć nakład? Nie, ponieważ dając art do dyspozycji czasopisma tudzież portalu, autor daje mu także prawo do zamieszczenia go jak tylko czasopismo tudzież portal chce. Chcesz mnie uważać za śmiesznego, uważaj, nie interesuje mnie raczej twoja opinia.
Z wyrazami szacunku. Godfather
Isentor:
--- Cytat: Godfather ---Zgoda na zostanie redaktorem na serwisie jest to swoista umowa ustna, nie koniecznie spisana, jeśli ktoś kto jest redaktorem np G.up pisze teksty dla niego, są one jego własnością ale są one tez własnością portalu dla którego je pisze.
--- Koniec cytatu ---
Jego arty są tam jedynie publikowane jeżeli on odchodzi zabiera je ze sobą...jeżeli sobie tego oczywiście zażyczy.
--- Cytat: Godfather ---Wyobraźmy sobie sytuacje w piśmie takim jak np Cd-Action do którego napisał ktoś recenzje, i została ona opublikowana. Lecz nagle autor zmienił zdanie i nie chce żeby ona była w tym piśmie, co ma zrobić pismo, cofnąć nakład? Nie, ponieważ dając art do dyspozycji czasopisma tudzież portalu, autor daje mu także prawo do zamieszczenia go jak tylko czasopismo tudzież portal chce.
--- Koniec cytatu ---
Zapomniałeś wspomnieć o tym, że poważne pisma podpisują umowy na wykorzystywanie tekstów ich recenzentów by, któryś z nich nie zapodał ich za miesiąc do konkurencyjnej gazety. Tak więc porównanie niezbyt odpowiednie...
Godfather:
Porównanie jak najbardziej na miejscu, czy kiedy autor odchodzi z czasopisma ma prawo zabrać swoje teksty? Co ma zrobić? Wyrwać strony? Teksty napisane przez autora za czasu bycia redaktorem w czasopiśmie zostają w nim. To samo tyczy sie portalu, z tego co wiem Boba wtedy był redaktorem G.up kiedy pisał te teksty.
Z wyrazami szacunku. Godfather
Edit: oczywiście są one dalej jego własnością i ma prawo publikowac je gdzie chce, ale nie może też zabronić korzystania z nich portalowi dla którego były one przeznaczone.
Jodelko:
Te kłótnie do niczego nie doprowadzą. Umowę "ustną" łatwiej zerwać niż pisemną. Więc może Boba wypowie się czy jego działy napisane kiedyś, za czasów gdy jeszcze Gup było dla niego czymś więcej niż teraz, powinny zostać czy może nie. Winniśmy uszanować jego decyzję, aczkolwiek nie do końca w porządku było by zabranie stamtąd tych artów, lecz to jego sumienie i jego decyzja.
Isentor:
--- Cytat: Godfather ---Porównanie jak najbardziej na miejscu, czy kiedy autor odchodzi z czasopisma ma prawo zabrać swoje teksty? Co ma zrobić? Wyrwać strony? Teksty napisane przez autora za czasu bycia redaktorem w czasopiśmie zostają w nim. To samo tyczy sie portalu, z tego co wiem Boba wtedy był redaktorem G.up kiedy pisał te teksty.
--- Koniec cytatu ---
Masz problemy ze zrozumieniem tego...
Taki recenzent podpisał odpowiedni papierek w którym napisane było, że jego recenzje napisane dla jakiegoś pisma mogą być publikowane jedynie za zgodą gazety wyłącznie na jej łamach. Jeżeli ktoś podpisał takowy papierek nie ma już nic do gadania w tej sprawie. A z tego co pamiętam Boba Fett nic z wami nie podpisywał, był waszym redaktorem więc chciał by jego teksty znajdowały się na waszym serwisie później "poszedł gdzie indziej" i nie zezwolił wam na ich publikacje, skoro nie było żadnej umowy trzeba uszanować jego decyzję. Ale jeżeli ty nie możesz tego pojąć, uszanować etc. to dyskusja na ten temat nie ma dalszego sensu.
--- Cytat: Jodelko ---Umowę "ustną" łatwiej zerwać niż pisemną. Więc może Boba wypowie się czy jego działy napisane kiedyś, za czasów gdy jeszcze Gup było dla niego czymś więcej niż teraz, powinny zostać czy może nie. Winniśmy uszanować jego decyzję, aczkolwiek nie do końca w porządku było by zabranie stamtąd tych artów, lecz to jego sumienie i jego decyzja.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Boba Fett ---Jednak co się tyczy moich artów, w sygnie mam wypisane te dzieła, które zostały napisane moją ręką.
Arty pt. Kamienie Ogniskujące oraz Magowie były stworzone uprzednio dla portalu G.Up. Jednakże po jego upadku i po moim odejściu z redakcji tamtejszej strony swoje prace zaproponowałem serwisowi G.Zyw (który prowadził Andre/Casano), a po fuzji - Tawernie (i aktualnie TYLKO jej).
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej