Tereny Valfden > Dział Wypraw
Wyprawa do Taharu
Canis:
z oddali widać było już sklepienie śwątyni więc zapytałem.
- Zbadać ołtarz? co masz na mysłi mówiąc zbadać. Bo skoro od magów neichcesz niczego wycisnąć to niebardzo wiem. a i mam andzieje ze będzie jakiś Geniusz Ognia bo pragnął bym rozsmarować jakiegoś po murze...
a z każdą chwilą byliśmy coraz bliżej...
Isentor:
- Zobaczysz Canisie, zobaczysz...
Weszliśmy do środka przez masywne, żelazne drzwi, na których wygrawerowano dwa miecze dwuręczne. Wnętrze świątyni składało się z jednego dużego pomieszczenie, którego sklepienie podpierała seria kolistych kolumn. Na ścianach wisiały obrazy wielkich paladynów oraz magów ognia. Na końcu sali znajdował się zdobiony zlotem ołtarz, w którego centrum stał 20 metrowy posąg Innosa.
Podszedłem do ołtarza wyciągnąwszy rękę przed siebie dotknąłem posąg dłonią, a następnie zamknąłem oczy. Przez chwilę byłem pogrążony w intensywnym transie... Po otwarciu oczu odwróciłem się do stojących za mną adeptów.
- Innos nie odpowiedział na me wezwanie. Nie wyczułem nawet jego cząstki w tym posągu. To zły omen, nawet dla kogoś takiego jak my.
Canis:
Zdezoriętowany spojrzałem na wszystkich.
- Czyli że co, Innos jest sobie uwięziony albo coś? przecie niemozliwe by bóg zginął abo był uwięziony to niemozliwe,co sie mogło z tym Innosem stać?
Altair:
- Hmm... czyżby Meaneb był tu przed nami? A może Innos po prostu odwrócił się od nas?...
Isentor:
- Innosa po prostu nie ma. Tak jak by zniknął... Altairze być może już to był lecz wątpię by tyle ryzykował pojawiając się w takim miejscu, po...
Przerwał mi jakiś histerycznie zachowujący się mag, który krzyczał...
- To wasza wina nekromanci, to przez was Innos nie odpowiada. Rzuciliście klątwę na posąg. Zabić ich bracia, ZABIĂ!
Zza drzwi wybiegło kilku magów ognia, nowicjusze wznoszący modły dobyli kijów. Wszyscy zaatakowali nas...
Użyłem szybko zaklęcia aura lisza by ochronić się przed kulą ognią wystrzeloną przez jednego z magów. Pocisk tyko lekko mną wstrząsnął. Szybko zrewanżowałem się atakując przeciwnika zaklęciem zewu beliara co było dla niego śmiertelne w skutkach. Padł martwy na posadzkę świątynną, wtem podbiegło do mnie dwóch nowicjuszy...
Statystyki:
mag ognia x4 (było 5)
nowicjusz x 10
//Magowie ognia posługują się magią nowożytną. Spis czarów w II dekrecie magicznym.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej