Tereny Valfden > Dział Wypraw
Nauka umiejętności kapitana Grega
Bela:
- A wsadź se te przeprosiny do dupy i przyklep sosnową szyszką! - warknął Bela, lecz po chwili się uśmiechnął i wyciągnął dłoń na zgodę, którą Greg skwapliwie pochwycił, w tym momencie Bela zgniótł rękę brata w potężnym uścisku dodając cichym szeptem - mam nadzieję bratku że więcej nic o mojej żonie nie powiesz, ani nie zagrozisz.
Greg krzywiąc się z bólu wykrztusił:
- Ma się rozumieć, to było na potrzeby treningu..
- Dobra kochasie starczy tego - rozdzielił braci nauczyciel, teraz czas na perswazję, tym razem twojego brata zostawimy w spokoju, a ja mam właśnie zamiar iść do króla donieść na ciebie. Zarzutem jest zgwałcenie młodej wieśniaczki - teraz mi to wyperswaduj, uprzedzam że jeśli się nie spiszesz, sfinguję dowody i pójdę z tym do króla.
Bela:
Chodzenie widzę opanowałeś. Pozostało nam opatrywanie ran czyli pierwsza pomoc, tu masz nitkę i igłę - powiedziął nauczyciel wręczając przedmioty - a tu masz ranę do opatrzenia - powiedział wbijając krótki sztylet w udo łowcy.
- Do dzieła!
Grison:
- Cholerny wariacie!- krzyknął Greg do nauczyciela. To juz chyba twoje zboczenie- dodał po chwili
- O co chodzi?- zapytał nauczycuel
- O co chodzi?! Chodzi o to, że właśnie wbiłeś mi sztylet w udo!- krzyknął zdenerwowany Greg pokazując dłońmi na starczący kawałek metalu w jego nodze.
- To krótki sztylecik. Robi ranę na tyle małą abyś nie czuł nadmiernego bólu, a żebyś nauczył sie opatrywać rany- odpowiedział instruktor
- Taak. Jasne...Dobra widzę, że sie z tobą nie dogadam- powiedział Greg delikatnie siadając na trawie.
Następnie złapał sztylet w obie dłonie i jednym szybkim ruchem wyrwał oręż z uda.
Następnie przekuł skórę z jednej strony rany. Zaraz potem przeciągnął delikatnie, a zarazem szybko nitkę na drugą stronę. Następnie wbił igłę z drugiej strony rany. Tak samo zrobił z reszta rany. Po kilku minutach cała rana była opatrzona. A Greg wstał, na równe nogi bez grymasu bólu.
Bela:
- No bardzo pięknie! Podoba mi się, twoja mami musiała być krawcową. - powiedział nauczyciel, po czym uścisnął Gregowi prawicę - jesteś wolny, przeszedłeś pomyślnie szkolenie!
NAUKA ZAKOĂCZONA!
Nauczone umiejętności:
- Szybsze ładowanie kuszy
- Perswazja
- Zastraszanie
- Chodzenie po trudnej nawierzchni
- Pierwsza pomoc
Nawigacja
Idź do wersji pełnej