Autor Wątek: Krajobraz z wilgą i ludzie  (Przeczytany 56828 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
  • Reputacja: 2422
    • Karta postaci

Odp: Krajobraz z wilgą i ludzie
« Odpowiedź #220 dnia: 23 Lipiec 2015, 16:03:28 »
Gorn zostawił Rinę z Funerisem który ją cucił i wrócił po Elizabeth. Widząc jej wręcz żałosny stan wziął ją na ręce. Ponownie zszedł na suchy ląd i postawił ją na ziemi.

Offline Elizabeth

• Magnat
  • Reputacja: 905
    • Karta postaci

« Odpowiedź #221 dnia: 23 Lipiec 2015, 16:35:26 »
// Mam rozumieć, że Gornie wyrywasz Elizabeth z uścisków Themo... nie ładnie  ;p Ciekawy jestem jak to zrobiłeś i jak to wyglądało, ale może nie potrzebnie zwracam uwagę. Nie ładnie tak zniewalać kobietę i ją tak porywać. Może Themo coś na to zareaguje  <ignorant>
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2015, 16:41:20 wysłana przez Elizabeth »

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #221 dnia: 23 Lipiec 2015, 16:35:26 »

Offline Rina

• Obywatel
  • Reputacja: 164
    • Karta postaci

« Odpowiedź #222 dnia: 23 Lipiec 2015, 16:39:36 »
Kobieta po jakimś bliżej nieokreślonym czasie ocknęła się, spoglądała przed siebie wciąż nie widząc świata realnego, wciąż widziała tylko projekcje jej umysłu. Ujrzała znajome twarze i okolice. - Babcia? Dziadek? Babciu, twoje ciasteczka były pyszne, dziadku, dziękuje ci że naprawiłeś mi mój zabawkowy miecz. - zaczęła się sama do siebie śmiać i przebierać rekoma spoglądając na wszystko wokół nieobecnym wzrokiem. Zachowywała się jakby oszalała. Najwidoczniej omamy były spowodowane skrajnym wyczerpaniem organizmu. Po jakimś czasie "szamotaniny ze światem" długoucha zamknęła oczy.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
  • Reputacja: 8788
  • Im więcej wiem, tym więcej wiem, że nic nie wiem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #223 dnia: 23 Lipiec 2015, 17:07:12 »
//Gorn, to naprawdę było dziwne...

- Obywatelu, macie tutaj jakiegoś cyrulika w pobliżu? Zawołaj po jakiegoś lekarza, niezbyt z nią dobrze - powiedział anioł do jakiegoś flisaka, który pałętał się przy nabrzeżu. Kotowaty skinął głową i ruszył szybkim krokiem przed siebie, po chwili truchtając w poszukiwaniu jakiegoś medyka. Sam Funeris próbował dalej cucić Rinę, widząc, że problem leży w jej głowie, nie ciele.

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #224 dnia: 23 Lipiec 2015, 17:14:57 »
Kobieta nie zemdlała ponownie jak sądził kapitan, zamknęła tylko oczy. Gdy poczuła dotyk na twarzy odruchowo zaczerwieniła się. - Ternor nie teraz, daj mi spać. Później się pobawimy, teraz, jestem zmęczona. - wyszeptała nie unosząc powiek.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #225 dnia: 23 Lipiec 2015, 17:17:49 »
- Rina! - huknął poważnie anioł.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
  • Reputacja: 2422
    • Karta postaci

« Odpowiedź #226 dnia: 23 Lipiec 2015, 17:41:53 »
//Szczerze, nie widziałem że Themo ją wziął.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #227 dnia: 23 Lipiec 2015, 17:54:11 »
//To czytaj to, co inni piszą.

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #228 dnia: 23 Lipiec 2015, 18:03:51 »
Długoucha otworzyła oczy. - Jestem wyczerpana. Zabierzcie mnie stąd. - wyszeptała chrapliwym głosem. Widocznie majaki minęły.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #229 dnia: 23 Lipiec 2015, 18:18:04 »
- Wyczerpana? Czym? Zatrułaś się czymś? Choroba morska w tak krótkim czasie nie mogła wyrządzić Ci tak dużych zmian w organizmie. - Mimo wszystko wziął ją pod ramię i ruszył w stronę miasta. Szybko oczywiście otoczyli go urzędnicy portowi, którzy żądali zapłaty odpowiednich podatków i uiszczenie opłat portowych. Funeris oddał Rinę Gornowi albo Themo, sam dobrze nie widział. Wskazał drogę do w miarę porządnej karczmy w okolicy i rozkazał wszystkim się tam udać. Znajdowała się ona na wylocie z portu, niedaleko Trzcinowego bazaru. Trzeba było iść prosto, potem przy takim niebieskawym magazynie skręcić w prawo, prosto, w lewo i było się na miejscu. "Koźlak", tak się zajazd miał nazywać. A przynajmniej nazywał się tak ostatnio, gdy Funeris tutaj chwilę gościł.

Funeris tymczasem ruszył z urzędnikami, zapłacił ostatecznie 65 grzywien wszystkich opłat, łapówek i ochrony, której oczywiście nie potrzebował, ale dano mu do zrozumienia, że wszystko się może zdarzyć, a taka łajba łatwo idzie na dno, gdy się jej zrobi dziurę.

11 965 - 65 = 11 900 grzywien

Miasto Hesperos
Hesperos jest portowym miastem położonym na zachodnim wybrzeżu wyspy Zuesh, marchii królestwa Valfden. Ze starokunańskiego, w wolnym tłumaczeniu, oznacza "Gwiazdę Wieczorną". Młode miasto, lecz prężnie rozwijające się. Leży na cyplu, najbardziej na zachód wysuniętym punkcie całej wyspy, co stwarza idealne warunki do przyjmowania do swojego portu statków kursujących między wyspą, Valfden, kontynentem i Doral. Spotykają się tutaj kupcy ze wszystkich stron świata, przenikając się kulturami, wymieniając doświadczeniami i oczywiście sprzedając sobie przeróżne, często wykwintne towary. Tak zwany "Trzcinowy bazar" znany jest na całym świecie nie tylko ze względu na różnorodność towarów, ale głównie z tego, że każdy jeden kram wykonany jest z twardej trawy trzcinowej rosnącej tylko i wyłącznie na tej wyspie. Handlarze, by odróżnić się od konkurencji, barwią trzcinę na różne kolory, co sprawia, że otwarty niemalże całą dobę rynek mieni się wszystkimi kolorami tęczy, przyciągając swoim rozmachem i wykwintnym stylem. Tuż obok bazaru mieści się "Essora", bodajże najlepszy zajazd na wyspie. Pod względem możliwości przepływu towaru Hesperos jest trzecim największym portem w tej części świata, ustępujący jedynie zatoce w Atusel i wielkiemu portowi wojennemu na północnym wybrzeżu marchii, w Funerze. Mimo iż samo miasto nie posiada długiej historii, jego dobra lokalizacja, napływ Valfdeńskich osadników i ogromne pieniądze włożone w rozwój sprawiły, że ośrodek ten szybko stał się konkurencyjny wobec stolicy na południowym-wschodzie, Kenin. Z czasem to właśnie do Hesperos, nie zniszczonego i wyludnionego przez wojnę ostatniego bastionu Kunańskiej cywilizacji zaczęli spływać wszelkiej maści artyści i rzemieślnicy wytwarzający przedmioty nie tylko użytkowe, ale i przede wszystkim piękne. W końcu otworzono tutaj drugą akademię sztuk pięknych, a przy niej najlepszą i bodajże najbardziej elitarną placówkę tkacką na świecie - manufakturę im. Evening Antarii. Swego rodzaju szkoła zawodowa zrzesza najlepszych specjalistów i artystów w dziedzinie mody i wytwarzania ubrań, dyktując nowe trendy i wyznaczając kierunki ubioru możnych tego świata.

Offline Elizabeth

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #230 dnia: 23 Lipiec 2015, 20:08:40 »
// Mam rozumieć. że teraz siedzę sobie na ziemi przed statkiem, tak?

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #231 dnia: 23 Lipiec 2015, 20:46:14 »
//No Gorn bohatersko wyniósł Cię z tonącego chybotliwego okrętu, uwalniając z objęć straszliwego Bękarta Themo. Postawił Cię na ziemi, na nabrzeżu, przy trapie i całej naszej zgrai.

Offline Elizabeth

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #232 dnia: 23 Lipiec 2015, 21:46:25 »
Gdy Gorn postawił ją na gołej ziemi, ta od razu chwyciła go za dłoń, nie dając mu możliwości ucieczki.

- Nie zostawiaj mnie - powiedziała cicho wpatrując się swymi ametystowymi oczkami, które były teraz pełne wstydu. Wciąż nie miała siły normalnie chodzić, a jakby nawet próbowała to jej chód wyglądałby niczym slalom między niewidzialnymi słupkami. Jej wciąż drżące nogi odmawiały jej posłuszeństwa, dlatego też liczyła na dobre serce rycerza, który bez trudu może nosić tak drobną istotkę jaką była Elizabeth.

Offline Melkior Tacticus

• Król
  • Reputacja: -3620
    • Karta postaci

« Odpowiedź #233 dnia: 24 Lipiec 2015, 14:53:42 »
"Koźlak". Melkior spodziewał się bardzo szeleszczącej nazwy, być może po Kunańsku słowo to brzmi okropnie i niewymawialnie. Mniejsza. Elf ciągnąc konia za uzdę skierował się w stronę karczmy. Na miejscu zostawił klacz przed budynkiem i wraz z Frodo wlazł do środka.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #234 dnia: 24 Lipiec 2015, 21:18:55 »
Funeris nie przebijał się uliczkami miasta, nie ocierał się o spocone futra kunańskich marynarzy, kupców i straganiarzy. Wzbił się w powietrze, robiąc nieco zamieszania. Niektórzy wskazywali go palcami, coś krzyczeli, inni szeptali pomiędzy sobą. Jedni z niedowierzaniem, drudzy z podziwem, trzeci z zawiścią. Różne charaktery spotykało się oczywiście również wśród tych inteligentnych i rozumnych kotowatych. Anioł jednak nie miał czasu się nad tym rozwodzić, gdyż już mknął nad dachami magazynów i składów, mijając żurawie portowe i obserwując ludzi, krasnoludy, orków i oczywiście dwunożnych futerkowych przyjaciół korony Valfden. Szybko zlokalizował Trzcinowy bazar, naprawdę charakterystyczny punkt miasta. Potem już banałem było wylądowanie przy odpowiednim zajeździe, w którym wszyscy powinni się już dawno zebrać. Gdy wylądował, zobaczył wierzchowca Melkiora przywiązanego do koniowiązu. Nie zobaczył jednak Yody, swojego ogiera. Otworzył więc drzwi od karczmy w chwili, gdy członek byłego już rodu Tacticusów przekraczał próg.
Karczma była dobrze urządzonym zajazdem, oferującym kilka schludnych pokoi, dwie spore sale do picia, jedzenia i zabaw, oraz jedną tylko wspólną salę sypialnianą dla mniej zamożnej klienteli. Kilka rzędów ław i stołów było zastawionych jadłem i napitkiem, przy której siedzieli głównie ludzie i elfowie, jak szybko skonstatował Funeris. Niewielu było kunan, oprócz karczmarza i jego świty naliczył ledwie czterech. Ogólnie rzecz ujmując grubo ponad połowa zajazdu pozostała wolna.
- Melkiorze, a gdzie reszta? - odezwał się z tyłu, dościgając kompana.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #235 dnia: 24 Lipiec 2015, 22:40:28 »
- Melduje że nadal stoją pod statkiem, nie raczyli się nawet ruszyć.

//Wybacz że tak skromnie  :(

Offline TheMo

• Lord Elekt
  • Reputacja: 4478
    • Karta postaci

« Odpowiedź #236 dnia: 25 Lipiec 2015, 03:17:03 »
Zdezorientowany Themo zszedł na ląd.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #237 dnia: 25 Lipiec 2015, 10:19:53 »
- Jak to stoją pod statkiem? To na co oni czekają? I czemu ty jesteś tutaj, a oni tam?

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #238 dnia: 25 Lipiec 2015, 12:13:14 »
Kobieta leżała chwile na ziemi wpatrując się w niebo. Widząc że żaden z "mężnych rycerzy" nie śmie pomóc kobiecie w potrzebie, z trudem podniosła z ziemi swój ładny tyłeczek. Stanęła na chwiejących się nogach i kiwając się niczym pijany ork kierowała się do "Koźlaka". Gdzie ci rycerze gdy sa potrzebni? Szła przed siebie podpierając się co rusz na przechodzących kotach, mieszkańcach wyspy. Wtoczyła do karczmy swoje ciało które teraz było dla niej niesamowicie ciężkie. Wzrokiem ujrzała kapitana i Melkiora. Podeszła do mężczyzn, odsapnęła i usiadła przy Melkiorze. - Huh. Dotarłam, nie wiem co z tymi facetami. Jacyś nieobecni się wydają, martwie się co z małą Elizabeth. - mówiła słabym, zmęczonym głosem.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #239 dnia: 25 Lipiec 2015, 17:12:00 »
- Nie odpowiadam za nie swoich podkomendnych Funerisie, nie wiem co siedzi w ich głowach. Kazałeś nam przyjść tutaj to poszedłem. Miałem przyprowadzić Themo, Rinę, Eli i Gorna za rączkę? - spytał, zachowanie kobiet było przesadzone według elfa - Nie lubię symulantów i panikarzy, a to tak wyglądało. Bo choroba morska występuje po 48 godzinach przeważnie. Na Zuesh płynie się mniej więc obie panie nieco sobie dodały. A wiem co mówię bo pływam często. Pływał, i widział różne zachowania. Panikarzy, symulantów migających się od pracy itd...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #239 dnia: 25 Lipiec 2015, 17:12:00 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18