Autor Wątek: Stale sobą być? Cichy karczmarski zwiad w Metr  (Przeczytany 25501 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Reputacja: 11794
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

Odp: Stale sobą być? Cichy karczmarski zwiad w Metr
« Odpowiedź #360 dnia: 24 Czerwiec 2012, 17:28:15 »
- Urk-Arg... jakoś mnie to nie dziwi - mruknął Severus, jakby do siebie. - Ale w takim razie wszystko idzie według planu. - Posłał paskudny uśmiech piratowi. Skrzywił się jednak, gdy usłyszał o braku możliwości zakładu. - No trudno z twoim szczęściem, jak sam wspomniałeś, pewnie bym wygrał. A teraz pozostały tylko moje własne wysiłki... a i tak spróbuję! - zapewnił. Widząc odchodzącą elfkę pożegnał się ze Standoffem i poszedł za dziewczyną. Usłyszał jej pomyłkę i wyszczerzył się w złośliwym uśmiechu. Gdy elfka prowadziła nieporęczną dyskusję z bydlakiem, Drago podszedł do niej i położył jej dłoń na ramieniu. - Oczko, nie zamęczaj zacnego orka. Musi być w pełni sił! - powiedział, widząc, że tropicielka potrzebuje nieco pomocy, po czym delikatnie zaczął odciągać ją od orka.

Offline Nessa

• Obywatel
  • Reputacja: 3261
  • Nuda :(
    • Karta postaci

« Odpowiedź #361 dnia: 24 Czerwiec 2012, 20:10:51 »
- I bez odpoczynku pokona Standoffa - odparła Severusowi niezgodnie ze swoimi nadziejami. Cóż lepiej mieć dużego, zielonego orka po swojej stronie, gdy stoisz przed nim, a nie jesteś ani duży, ani zielony. Zdrowy rozsądek to podstawa. Mimo swej odpowiedzi Nessa dała się odciągnąć od Urk-Arga. Na pożegnanie rzuciła mu jakieś wyjaśnienie o słabiej elfiej kondycji (niech ma mylne zdanie o elfach a co!) i zmęczeniu.
- Czyli jutro będą pić, a my zmarnujemy tu kolejny dzień? - westchnęła niezadowolona, gdy odeszli już kawałek dalej. - No cóż, chodź w takim razie na plażę, gdzie byłam z Piterem. Pusto tam i można się przespać, bo noce już całkiem ciepłe. Opowiem ci, czego się dowiedziałam. - Ostatnie zdanie wypowiedziała po rozejrzeniu się dookoła i zniżeniu głosu.

//: Można uznać, że noc minęła, czy wymagasz opisu, Guciu?

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #361 dnia: 24 Czerwiec 2012, 20:10:51 »

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #362 dnia: 24 Czerwiec 2012, 21:09:17 »
//Musisz opowiedzieć. Jak opowiesz, możesz napisać, że minęła noc.
//Mile widziana rozmowa o zdobytych informacjach.

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #363 dnia: 24 Czerwiec 2012, 23:09:50 »
Gdy para dotarła na plażę i wybrała odpowiednie miejsce oddalone od kogokolwiek, by ich rozmowa nie trafiła do niepowołanych uszu, Nessa usiadła wygodnie, odkładając wcześniej łuk.
- Zatem, zatem. Z tego co dowiedziałam się od Pitera, wszystko wiąże się z Mgłą - rozejrzała się jeszcze raz dookoła. - Opowiedział mi o dwóch magach lub magikach, bo nie wiem, ile w ich rzekomych umiejętnościach prawdy, a ile manipulacji. Pisarz i Malarz się zwą, czyli szukaj wiatru w polu, jeśli nie zgubi ich pewność siebie. No ale ja nie o tym. Twierdzą, że Mgłę można przepędzić. Z tej dwójki Pisarz jest potężniejszy, a przynajmniej o nim wspominał Piter. Ci magowie potrzebują artefaktów, a co za tym idzie... - zająknęła się. Nie podobało jej się określenie "kretów", gdy oczyma wyobraźni widziała mężów i ojców odrywanych od rodziny i zabieranych z rodzinnej wioski. - No potrzebują kogoś do kopania, jeśli wiesz, co mam na myśli. I złota, o! Choć to oczywiste chyba. I tym zajmują się tutejsi. Za złoto i wizję przepędzenia Mgły łapią bezbronnych ludzi i zaciągają ich potem do kopalni lub gdziekolwiek sobie wymarzą magowie w poszukiwaniu artefaktów lub czegoś. Jak widać wioski same z siebie nie znikają. Karawana do Alchemika to transport ludzi do wykopalisk. Kobiety i dzieci za to zostają albo u niego, albo trafiają do Pisarza i Malarza, psia ich mać. A Alchemik to nie alchemik, a szef bandytów i zwie się Constantino. Dlaczego my tego wcześniej nie wiedzieliśmy? Krukami jesteśmy, na bogów! - syknęła Nessa, by nikt przypadkiem tego nei usłyszał. Westchnęła, zaznaczając koniec swojego monologu, który był irytująco-wymagająco-męczący. - A ty czegoś się dowiedziałeś?

//: Drago, wybacz. Ciut wcześniej wybywam niż zaplanowałam, więc przyspieszam :[

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #364 dnia: 25 Czerwiec 2012, 10:58:16 »
// Nie wybaczę :)

Severus nawet się głupio nie uśmiechnął, w odpowiedzi na elfia propozycje na temat plaży i snu. Ruszył grzecznie za elfką. Gdy wybrali odpowiednie miejsce, gdzie zarówno mało kto miałby szanse ich podsłuchać, jak i wiatr wiejący znad morza nie bardzo im przeszkadzał. Następnie Nessa powiedziała, co wiedziała. A Drago wysłuchał.
- Brawo - skomentował. - Niewieście wdzięki, jak widać, okazały się skuteczne. Więc tego nie chciał powiedzieć Fisk... - drugie zdanie powiedział jakby do siebie. - Ja dowiedziałem się właściwie podobnych informacji. Jak na razie słyszałem o Pisarzu, Malarzu, Alchemiku i Rzeźbiarzu. Aha i mam coś, co pewnie cię ucieszy. - Wyszczerzył się. - Francuz wrócił i będzie chciał z nami porozmawiać, gdy tylko uzyskamy w miarę dobrą opinię wśród jego ludzi - powiedział. 

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #365 dnia: 25 Czerwiec 2012, 11:07:07 »
- Rzeźbiarzu? Wiesz coś więcej o nim? - zapytała grzecznie elfka, choć wciąż była skrzywiona na wspomnienie o Francuzie. Będzie musiała udawać kontuzjowaną?

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #366 dnia: 25 Czerwiec 2012, 11:21:04 »
- Tylko tyle, że się nie pokazuje, nie wiadomo gdzie się ukrywa i bardzo możliwe, że jest jedynie mitem - równie grzecznie odpowiedział Severus. - Czyli nic, co mogłoby okazać się przydatne.

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #367 dnia: 25 Czerwiec 2012, 12:53:58 »
- O to to. Nie za dobrze. Może pozwolą nam wkręcić się do karawany lub przynajmniej dowiemy się, gdzie konkretnie przebywa Alchemik. W każdym razie dobrej nocy życzę, bo zmęczona dość jestem - pożegnała się elfka, tłumiąc ziewnięcie i poszła poszukać odpowiedniego miejsca do spania. Noc minęła jej w miarę spokojnie.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #368 dnia: 25 Czerwiec 2012, 14:10:50 »
Jako, że elfka zwinęła się, Severus również postanowił się trochę przespać. Wybrał miejsce na skraju plaży, pomiędzy jakimiś głazami. Było całkiem dobrze osłonięte od wiatru, jak i na ziemi leżało trochę gałązek. Ich traszki pod czyimiś stopami mogły posłużyć jako alarm przed ewentualnym poderżnięciem gardła we śnie. Tam też kruczy adept zasnął. Nie spadł długo, jak zwykle zresztą. Sny przywodziły wspomnienia. Niezbyt miłe. Obudził się przed świtem. Jako, że elfie dziewczę jeszcze spało, Sev zrobił poranną serię ćwiczeń, po czym usiadł dokładnie w tym samym miejscu w którym siedział wieczorem, w tej samej pozycji i czekał, obserwując wschód słońca.

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #369 dnia: 25 Czerwiec 2012, 20:58:11 »
Elfka podniosła się, przetarła oczy i rozciągnęła, czego pożałowała już po chwili, bo była cała obolała. Spanie na plaży bez wcześniejszego uformowania legowiska nie było do końca dobrym pomysłem. Rozejrzała się, pokiwała głową, sprawdziła, czy jej rzeczy są na swoim miejscu i posiedziała jeszcze chwilę. Obóz budził się już do życia, więc i Nessa wstała. Kręciła głową to na prawo, to na lewo w poszukiwaniu Severusa, po czym ruszyła w kierunku, gdzie ostatnio rozpoczęła spacer z Piterem, a później rozmawiała szeptem z adeptem.
- Dzień dobry - uśmiechnęła się lekko jeszcze zaspana i z artystycznym nieładem na głowie. W ręce trzymała swój łuk. - W pełni SIÂŁ, czy musisz je doładować? - Z zaciekawieniem przyglądała się Krukowi. Nie chciała pytać wprost, by nic nie dostało się do nieodpowiednich uszu, lecz pytanie, które zadała, brzmiało dziwnie, jakby Nessa czymś handlowała. Jednak kto wie, jaki czas działania ma mikstura od Dziadunia. Cóż, ktoś na pewno wie, ale tym kimś nie jest elfka.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #370 dnia: 25 Czerwiec 2012, 21:55:15 »
- Doładuję przed zawodami - odpowiedział spokojnie Severus. - Nie sądzę, aby działało to tak długo. A ten łyk czy dwa chyba tam jeszcze będą. - Poklepał pasek, gdzie przymocowana była buteleczka z miksturą. Wstał i otrzepał spodnie z piasku. - To jak, wyspałaś się, czy denerwował cie szum morza? - Powstrzymał się przed wtrąceniem kilku złośliwych słów o elfach, lesie i braku tam szumu fal.

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #371 dnia: 25 Czerwiec 2012, 22:08:10 »
Długoucha uśmiechnęła się przez zaciśnięte wargi, licząc, że adept nie pozna się, iż trafił w sedno. Zmusiła się jednak do beztroskiej odpowiedzi:
- W miarę, chociaż luksusów nie było. Standoff mówił ci coś, kiedy chce rozpocząć te zawody? Wiemy sporo, więc chciałabym się stąd szybko zwinąć, jeśli mam być szczera. - Z obserwacji Nessy wynikało, że nikt ich nie powinien usłyszeć, ale mimo to przyciszyła głos, gdy mówiła o opuszczeniu obozu,

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #372 dnia: 25 Czerwiec 2012, 22:23:04 »
- Mówił coś o wieczorze - odparł Severus na pytanie elfki. Rozejrzał się po plaży. Słońce wychylało się już nad horyzont, co dawało całkiem ciekawy efekt, biorąc pod uwagę obecność oceanu jak i odległą mgłę nad jego wodami, która mimo odległości zabarwiała lekko światło wschodzącego słońca. Nad głowami szpiegowskiej pary szybowały mewy, szukając ryb, które mogłyby pożreć. - Trzeba więc będzie zaczekać. Może postaramy się wyrobić opinię w obozie, aby Francuz pogadał z nami? Taka rozmowa może być pożyteczna... - zaproponował.

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #373 dnia: 25 Czerwiec 2012, 23:48:40 »
Długoucha wywróciła oczami zrezygnowana. Chciała jak najszybciej opuścić obóz, ale jak się okazało, pozostało im jeszcze kilka rzeczy do zrobienia.
- Nie wystarczy załatwić karawanę? - zapytała retorycznie z nutką nadziei w głosie. Im dłużej przebywali z piratami, tym bardziej byli narażeni na zdemaskowanie. Szczególnie elfka, która ni w ząb nie przypominała wilka morskiego lub bandytki, a widok, który zapewne zauroczyłby Severusa, ją przyprawiał o dreszcze. Pomijając już aspekt wielkiego akwenu, kolebiących się okrętów, to w karczmach Nessa nasłuchała się o Mgle już wiele. - Mimo wszystko do wieczora mamy sporo czasu, więc prowadź. Ja muszę się obudzić, by być choć trochę rozmowna - wzruszyła ramionami i wbrew swoim słowom ruszyła w kierunku skupisk piratów.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #374 dnia: 26 Czerwiec 2012, 12:46:13 »
- No nie wiem, teoretycznie jeszcze jej nie załatwiliśmy - odparł Severus. - W sumie może to wystarczy. Przejdźmy się po obozie, może ktoś zagada - ,zaproponował, po czym ruszył w stronę obozu. Lub raczej chciał ruszyć, lecz się zatrzymał. - Zaspana jeszcze jesteś? - zapytał, uśmiechając się paskudnie. - Znam sposób na szybka pobudkę... - dodał i położył dłoń na ramieniu elfki, po czym delikatnie i żartobliwie popchnął ją w stronę szumiącego morza. Zapewne zimnego. Ach, to poczucie humory sprzed tysięcy lat!

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #375 dnia: 26 Czerwiec 2012, 13:58:55 »
Elfka nie byłą na to przygotowana. Pchnięta zatoczyła się, nogi jej się zaplątały, padła w wodę. Przypływająca fala pokryła ją morska pianą. Ups.
(musimy przyśpieszyć)
Na wygłupach zeszło wam do wieczora.

Offline Nessa

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #376 dnia: 26 Czerwiec 2012, 14:51:53 »
Długoucha spod byka zerkała na Severusa, gdy szli do Standoffa. Nie każdy lubuje się w tonięciu w morskich otchłaniach. Szczególnie, gdy kiepsko pływasz i nie znosisz dużych akwenów. Co nie zmienia faktu, że pod koniec elfka już w miarę przyzwyczaiła się do słonej wody, tupania, uciekania wzdłuż plaży i piszczenia na adepta.
- Hej. ÂŁadny wieczór na upicie orka. Tylko bierz butelki z wypisanym "S" - uśmiechnęła się lekko elfka do pirata, po czym ruszyła wraz z kompanami do orka, coby przyspieszyć moment, w którym opuszczą obóz przy przeklętej wodzie. Jak Kruki wrócą do siedziby, to Severus pozna prawdziwe znaczenie fali. I na tę myśl Nessa uśmiechnęła się szeroko.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #377 dnia: 26 Czerwiec 2012, 16:50:55 »
Pod sam wieczór zebrali się wszyscy, także Fisk i Francuz aby popatrzeć na siłowanie. Podano pierwsze butelki. Ork dostał te z literami jego imienia, a Standoff te z literami jego imienia. Po kilku kolejkach Ork mający do tej pory prowadzenie zaczął słabnąć. Standoff to wykorzystywał. Parę razy go położył. Piraci byli zaszokowani.
- Ejże! Czyżby Ork już się spił? - pytali - Czy może się podkłada? - dla dwójki Kroków było jasne, że teraz był najlepszy czas, aby udowodnić, że Ork nie podkłada się, tylko już lekko się spił.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #378 dnia: 26 Czerwiec 2012, 17:39:04 »
Severus uśmiechnął się przebiegle. Stał nieco z tyłu tłumu, tak, że nikt nie zwracał na niego uwagi. Odczepił więc butelkę z mikstura dracońskiej siły od pasa i otwierając, przyłożył do ust, wypijając resztkę. Gdy poczuł delikatne mrowienie, znak, że mikstura zaczęła działać, prześlizgnął się przez tłumek. - Spił się, patrzcie jak się chwieje. I ten mętny wzrok... pewien jestem, że brak mu już sił i każdy by go pokonał. Choćby ja - powiedział, podchodząc do stołu, przy którym rozgrywał się siłowy pojedynek. - Sprawdzimy? - zapytał piratów jako ogółu. - Mi się nie podłoży, bo mnie nie zna - zaproponował, mając nadzieję, że plan wypali.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #379 dnia: 26 Czerwiec 2012, 17:56:50 »
Tymczasem Nessa...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #379 dnia: 26 Czerwiec 2012, 17:56:50 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18