Autor Wątek: Pierwsze spotkanie z Gothiciem  (Przeczytany 95909 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Milteno

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
Odp: Pierwsze spotkanie z Gothiciem
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Lipiec 2008, 22:12:22 »
Ja najpierw zagrałem w gothic 2:
Nie miałem w co grać, więc kupiłem sobie losowo wybraną grę którą był Gothic. Zainstalowałem i nie wiedziałem o co biega np. kto to ten Xardas? kim ja jestem? jak się zakłada broń? gdzie ja mam iść? itp. a trudziłem się z pół godziny nad tym że raz mogę wziąć rzecz, a raz nie, okazało się że nie mogę podnosić rzeczy z bronią w ręku :o. Idę dalej, patrze - owca, najpierw z nią "eksperymentowałem" xDD, a później wspaniałomyślnie ją zabiłem, patrze - 10 doświadczenia!!! pomyślałem żeby poszukać więcej owiec idę... patrze - całe stado owiec!!! ale okazja - pomyślałem, zabijam, a tu jakiś koleś mnie atakuje, co on chce? - pomyślałem, próbuje walczyć z "bandytą" on bez problemu mnie powala, bo umiałem zadawać tylko cios do przodu i krzyczy "nigdy więcej tego nie rób, to są nasze owce!" to ja se myślę - po co on do mnie krzyczy jak mnie zabił? wczytuje grę i tym razem atakuje farmera, po godzinie udaje mi się go powalić, ale ja jestem men, smoki nie mają żadnych szans - pomyślałem, wreszcie mogę pozabijać owce, a on wstaje! co się dzieje - pomyślałem, normalnie trup! gadam z nim a on "jesteś jakimś oprychem" czytam poradnik, czy piszę czy ja też mogę zmartwychwstawać, a tu chamstwo nic nie pisze. No to idę do miasta, a tu chamy nie chcą mnie wpuścić, no to biorę od canthara przepustkę i wchodzę, hahaha ale ja jestem super, pewnie za chwile koniec gry - myślę. No i tak to było, przynajmniej jest się z czego śmiać.

Pozdrawiam 

:)

A co do tematu :
Gothic 1 pożyczył mi kolega, wciągnęła mnie bardzo, świata poza nią nie widziałem.
Dwójke kupiłem ale jedynka lepsza była. Trójkę też kupiłem (droga) . Ale noc kruka niemogę nigdzie znaleźć (niepołaca nmi się całej sagi kupować jak mi tylko GIINK brakuje.
Jak wziąłem nowągrę to była taka jakby tajemnicza (mówię o jedynce) ale szybko zakumałem sterowanie.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2008, 08:16:40 wysłana przez Milteno »

Offline Thorug

• Kret
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 09 Lipiec 2008, 22:48:59 »
Zaczęło się to dość niedawno, blisko rok temu. Moi dwaj koledzy grali w Gothica już parę lat, ale ja uważałem, że to gra ze średniej półki. Po prostu wolałem Morrowinda, którym się aktualnie zachwycałem. Jednak coś mnie skłoniło do tej gry. Pomyślałem: "Hmm, zobaczę co to jest, ale raczej mnie to nie powali na kolana". Pożyczyłem ją od kolegi i na drugi dzień zainstalowałem. Trwało to dość długo, bo miałem kompa antyka :P. Ale co tam, odpaliłem i obejrzałem intro. "Ciekawie się zapowiada" - pomyślałem. Po chwili zagaduje do mnie Diego. I od tego momentu gra wciągnęła mnie na całego. Co mnie w niej zachwyciło? Otóż niepowtarzalny klimat, którego nigdy wcześniej nie uświadczyłem. Grafika, choć nie zachwyca, również nadaje specyficzny klimat gry. Wiele postaci, które mają ci sporo do powiedzenia. Ciekawe zadania, a nie tylko "podaj, przynieś, pozamiataj". To mnie (i wiele innych rzeczy) w Gothicu urzekło. Po wielu dniach grania, na początku roku szkolnego udało mi się pokonać ÂŚniącego! Byłem z siebie zadowolony i szczęśliwym trafem okazało się, że Gothic 2 z Nocą Kruka będzie w najbliższym numerze CDA. Więc pozostało mi jedynie wyczekiwać nowego numeru. Gra ledwo chodziła, ale grać się dało. Może już nie dorównywała klimatem poprzedniczce, ale było ciekawie. Po dłuższym czasie udało mi się go przejść. Miałem wielką chrapkę na G3, lecz komp nie pozwalał na jego odpalenia. Cóż, mówi się trudno. Kolega akurat kupił sobie wypasionego kompa, więc wpadłem do niego ujrzeć Gothica 3. Szczerze mówiąc, nie zachwycił mnie, ale nadal nazwa "Gothic" przyciągała mnie do niego. Jednak w lutym kupiłem sobie nowego kompa, więc długo wyczekiwana chwila nadeszła. Wystarczyło poczekać na paczkę z Merlina i zacząć grać. Grałem ok. 2 tygodni i po raz kolejny przekonałem się, że wydane pieniądze nie zostały zmarnowane.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #101 dnia: 09 Lipiec 2008, 22:48:59 »

Offline Asgarhan

• Kret
  • *
  • "Ganar en el Nou Camp no es posible..." - Schuster
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Lipiec 2008, 14:24:52 »
hehe, ja dostałem Gothica na uro w 1, albo 2 klasie podstawówki. Zacząłem grać i po dojściu do SO wyłączyłem i poszedłem pykać w fifę :D Nie zczaiłem tej gry, nie podobała mi się, więc odłożyłem ją na półkę. Dopiero za dwa lata, gdy miałem kryzys tego typu, że nie miałem w co grać znowu zainstalowałem Gothica, a że byłem starszy zrozumiałem tę grę :) Potem kupiłem se dwójkę i Noc Kruka, trójkę zagram po wakacjach (nowy komp). Nie kupowałbym kompa za 2500 dla samego Gothica III, ale zagram też w Wiedźmina, Crysisa, Assasins Creed i wiele inyych wiec chyba warto ;] Później "zgothicowałem" swoich kumpli, czyli popożyczałem im te gierki i też się wciągnęli :)

Offline ..::Diego::..

• Kret
  • *
  • [url=http://www.fodey.com/generators/animated/ninj
« Odpowiedź #103 dnia: 11 Lipiec 2008, 14:35:56 »
Ja dostałem Gothica, jako prezent urodzinowy od rodziców. Nie wiem skąd wiedzieli, że akurat taka gra mi sie spodoba. Może to był szczesliwy traf, a może przeznaczenie. W każdym bądz razie, jakoś sie udało i wszedłem w posiadanie tej wspaniałej gry...

Pozdrawiam...
U mnie było identyko !! ;D
Ja tam grałem w kolejne części, czyli zacząłem od G1 potem G2 NK, a na końcu G3. Ale w G2 bez dodatku nie grałem... ;D
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2008, 14:38:09 wysłana przez ..::Diego::.. »

Offline Eskel

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: -2
  • Najlepszą obroną jest atak!
« Odpowiedź #104 dnia: 24 Wrzesień 2008, 18:42:21 »
Z trzy lata temu ciocia z warszawy zaproponowała nam wyjazd na weekend bo juz się zaczął rok szkolny. Nie bede sie opisywał o dwóch pierwszych dniach. W niedziele pojechalismy do kina a pomtem na zakupy. Poniewaz nie bylem sam tzn. z dwoma siostrami ( obecnie mam ich 4 :( ) nie moglem wybrac drogiej pamiątki ( typu telefon ) bo by nasarzyly. Wiec poszedlem obejzec gry. Mój komp w tamtych czasach byl 4 w sakli 1 do 5. Patrze... nfs hp2... gothic.... gothic! Ciekawa nazwa! patrze z tyłu. Hmm.. U mnie bedzie chodzic na najwyzszej grafie bez sciny. No i kupiłem. Po powrocie do domu nie zalowalem. Z 3 godziny to ostro jechalem! Tak mnie zafascynowal ze na pewno kupie nastepna czesc! Ale o drugim gothicu gzie indziej napisze... ;)

McSloniu

• Gość
« Odpowiedź #105 dnia: 08 Listopad 2008, 11:36:30 »
Mnie kuzyn u kumpel wciągeli. jedynka nawet tak mi się nie spodobbała. Doszłem do II rozdziału i zakończyłem gre, potem mój kuzyn dał mi Gothica II, no nawet fajna. bardzoej w moim stylu by był dostepny Paladyn. Ale doszłem do III rozdziału i koniec. I....pewnien dziń mój brat kupił Noc Kruka, po tym jak zaczołem w niego grać to zsotałemfanem seri. Kupiłem orginalnom jedynke i przeszłem potem II, i Noc Kruka oczywiście. Na Gothic 3 czekałem dość długo ... ale jak go ''odpaliłem'' po pokochałem Gothica :D

Offline master25

• Kret
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 21 Listopad 2008, 15:17:35 »
Ja kiedyś od kumpla zapożyczyłem GII + NK bo cały czas mi truł jaka ta gra jest fajna że to że tamto i tak dalej. W końcu nie wytrzymałem i żeby się odczepił porzyczyłem to od niego. Okazało się że ta gra to ósmy cud świata i chciałem zdobyć GI, a że akurat miałem pod ręką ze 20 złotych to poszedłem do sklepu i kupiłem pierwszą część. Szczegół że na początku nie umiałem podnosić przedmiotów, atakować, rozmawiać... więc sięgonołem po instrukcje. A poóżniej jeszcze jak chciałem zdobyć GIII to jeden kolega już komuś pożyczył, drugi miał go odrazu na dysku twardym, a trzeci ma ale porzyczał itd. Ponieważ chciałem mieć tą grę to zbierałem każdą złotówkę a akurat brat miał urodziny więc pożyczyłem od niego troche kaski i jakoś to wyszło.

Offline PwneD

• Kret
  • *
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #107 dnia: 21 Listopad 2008, 18:08:29 »
Ja jeszcze pamiętam jak u siostry ciotecznej znalazłem tą płytkę (G1) , myślę "i tak nie mam w co grać to w to spróbuję", instaluje, włączam i biorę "nowa gra", jakiś facet w fajnej zbroi przy ładowaniu, a potem Diego i rozmowa...  Nie wiedziałem jak miecze brać ani jak zakładać, biłem ścierwojady z pięści i po kilku próbach dojścia do obozu udało się. Rozmawiam z Thorusem, Diegiem i zaczynam chodzić po obozie. Tak zaczęła się moja gra w gothica...

Offline Azariel

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: -4
  • cudów nie ma, wszystko ściema
« Odpowiedź #108 dnia: 13 Grudzień 2008, 10:33:28 »
Ja usłyszałem o Gothic pare lat temu.Mój kuzyn w niego grał a ja zapamiętałem ten tytuł.Jak miałem 8 lat to chciałem w niego zagrać i kupiłem G2.Nie wiedziałem jak założyć broń więc biłem pięściami ale bandyta mnie zabił to się zniechęciłem.Rok później kolega też kupił G2 i zaczął grać.Mnie też wciągnęło i gram do dziś.

Offline Zuy

• Kret
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 13 Grudzień 2008, 16:00:01 »
Ja po raz pierwszy spotkałem się z Gothiciem ponad sześć lub siedem lat temu, będąc u znajomego. Grał w niego cały czas, a we mnie z każdą wizytą u niego wzbierała się chęć zainstalowania gry na swoim komputerze, w związku z czym poprosiłem go, by mi pożyczył. Zgodził się i wreszcie samemu sobie grałem. Po bodajże tygodniu, Gothica mu oddałem, a sam poszedłem do jakiegoś-tam sklepu, by wejść w posiadanie tejże gry - Gothic był, więc kupiłem. I gram do dzisiejszego dnia. :)

Offline diego123

• Kret
  • *
  • Reputacja: 10
« Odpowiedź #110 dnia: 02 Styczeń 2009, 17:26:27 »
A więc tak:
Dwa lata temu na urodziny kolega pożyczył mi Gothic 2. Najpierw przeszedłem dwójkę, potem kupiłem jedynkę i Noc Kruka. Następnie załatwiłem od kumpla Gothic 3. To tyle.

Offline jf

• Kret
  • *
  • Reputacja: -2
« Odpowiedź #111 dnia: 02 Styczeń 2009, 17:32:37 »
Ja pierwszy raz w Gothica gralem u kolegi. Byl to GII. Na samym poczatku to mnie goblin zabijal ;D.
Pozniej gralem coraz lepiej bo mi kolega Gothica porzyczyl, pozniej w GI, a nastepnie w NK, a teraz czekam az mi pojdzie G3. Ale sam to chyba nie pojdzie. :'( A jeszcze niech mi diego123 odda G3!

Offline Jane Doe

• Kret
  • *
  • Nie będzie pomysłu - nie będzie tekstu. Ot co!
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Styczeń 2009, 16:26:14 »
No dobra.. 3 miesiące temu dostałam kompa i poprosiłam kumpla, żeby przyniósł mi pare gierek. Kumpel jak zwykle przyniósł mi jakiegoś postala, far cry`a i taki inny szmelc, a w tym gothica, na którego od razu zwróciłam uwagę. Kumpel zainstalował tego swojego far cry`a i zaczyna gadkę "patrz, jaka fajna gra". Oczywiście ja, jako że nie byłam zainteresowana głupimi strzelankami kazałam mu zainstalować tego jakże dziwnego "gotika" :D. Potem kolega sobie oszedł, a ja zorientowałam sie, że to jest ta "jakże brutalna gra" o której słyszałam dużo, dużo razy. "Ryzyk fizyk" pomyślałam i odpalam gothica. Strasznie długo się ładował, ale potem totalny odjazd.. Gadam z jakimś Diego, ide dalej, a tu jakieś ptaszysko mnie zabija.Wkurzyłam się, odpalam jeszcze raz i wreszcie doszłam do SO. I tak dalej i tak dalej aż po dwóch miesiącach stwierdziłam,że gothic to dla mnie taka.. ucieczka od szarej codzienności i problemów. Można powiedzieć, że gdyby nie Gothic, dalej byłabym tą samą, sztywną dziewczyną jaką byłam do niedawna. Teraz częściej się śmieję z podobieństwa wielu osób, które spotykam codziennie do bohaterów gry. I jestem strasznie wdzięczna wcześniej wspomnianemu koledze (ostatnio strasznie się pokłóciliśmy) że pokazał mi tą wspaniałą grę, mimo tego, że chyba nie do końca mnie lubił.

Offline Zombik625

• Kret
  • *
  • M&A fan
« Odpowiedź #113 dnia: 22 Styczeń 2009, 21:11:38 »
My history z Gothic`kem zaczęła się 11.11.06 r. wtedy to na urodzinach u wujka kuzyn odpalił jakąś tam gierkę, ja nie wiedząc co to jest kulturalnie się spytałem, a kuzyn kulturalnie odpowiedział cytuję"To jest najlepsza gra RPG na świecie Gothic II".
I to było na tyle, aż do 28.05.07 r. kiedy będąc u innego wujka zobaczyłem Grę z dziwnie znajomą nazwą. Nie mogąc sobie przypomnieć skąd ją znam postanowiłem od wujka ją pożyczyć i pograć. W domu odpaliłem gierkę po rozmowie z Xardasem przypomniało mi się skąd znałem tą grę. Później kupiłem Gothic oraz Gothic II Noc Kruka oraz (tu się przyznam) ściągałem Gothic III oraz dodatek. I to by było na tyle tej pokręconej historii do dziś gram w Gothic`a i do dziś uważam że kuzynek miał rację.

Offline Amix

• Kret
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 27 Styczeń 2009, 20:43:41 »
Wiele moich kumpli opowiadało o tej grze, w końcu jeden dostał "piratkę", więc od niego pożyczyłem. Zacząłem od Gothica 2, potem doinstalowałem Noc Kruka. Nie rozumiałem fabuły do końca, więc kupiłem pierwszą część gry. Potem na urodziny dostałem Gothica 3, przez którego dokupiłem dużo RAMu, zniszczyłem płytę główną (nie pytajcie jak...), aż w końcu dostałem nowy komputer. Mogłem grać (oczywiście na najniższej szczegółowości, mimo to gra nadal klatkowała). Zdałem najpierw trójkę, potem dwójkę i na końcu pierwszą część.

Offline Dziudix

• Kret
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Luty 2009, 19:49:33 »
2005 jakoś wrzesień październik
po szkole idę po kolegę na boisko i wchodzę do jego pokoju i patrzę a on gra biega jakimś ziomem i robi zadania na początku zniechęciłem się bo niezbyt mi się podobało że koleś z gry musi dawać się wykorzystywać i robić jakieś głupie misje ale że jakoś nie miałem w co grać to sobie myślę pożyczę od niego i zobaczę jak zainstalowałem i włączyłem i na początku gry dostaje w mordę a ty nagle pojawia się jakaś postać o imieniu Diego i mi pomaga i tak zaczęła się moja przygoda z Gothicem oczywiście symulacje bólu brzucha głowy żeby tylko nie iść do szkoły móc pograć w gothica

Offline mingo

• Kret
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 06 Marzec 2009, 15:28:25 »
Pierwszy raz zagrałem w Gothica jakoś na początku 2003 roku. Była to pierwsza część gry i jak dotąd moja ulubiona :) Zafascynował mnie otwarty, żyjący świat oraz genialny klimat i bardzo ciekawa fabuła. Niebawem potem nastała premiera drugiej części i dalej to się jakoś potoczyło.

Oktawian August

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 07 Marzec 2009, 13:34:12 »
Moja historia zaczęła się tak
Pewnego razu przyszedł do mojego brata kuzyn i dał mu grę o nazwie Gothic II.Brat mój grał w nią trochę a ja się patrzyłem i wciągnęła mnie ta gra.Potem jak mój brat dał mi wejść na komputer to od razu zagrałem w Gothica II i przeszedłem go kilka razy wszystkimi gildiami.Potem brat załatwił dodatek Noc Kruka.Przeszedłem ten dodatek po kilka razy wszystkimi gildiami.Potem załatwiłem sobie Gothica i przeszedłem go kilka razy wszystkimi gildiami.Minęło tak kilka miesięcy aż pojawił się Gothic 3.Załatwiłem sobie go i przeszedłem go kilka razy innym Bóstwem.Nie grałem w dodatek Zmierzch Bogów.I tak mi się spodobała ta seria Gothic ,że zostałem jej fanem.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2009, 11:22:37 wysłana przez Proglan »

Offline Diegogonzales29

• Kret
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: 11 Czerwiec 2009, 10:54:39 »
Moja Historia z GOTHICEM zaczeła się kiedy mój brat bez mojej zgody zainstalował G1.Spuśąciłem mu wtedy niezłe lanie.Już wchodziłem w "dodaj lub usuń programy"kiedy brat poprosił mnie o jej przetestowanie.Powiedziałem 15min.NIE Więcej.włączyłem nową grę i tak mijała 1H,2H,3H...Teraz jestem najwiękrzym fanem GOTHICA w mojej rodzinie.Potem był G2,G3(MOIM ZDANIEM NAJLEPRZA CZʦÆ) a teraz odkładam keszonkowe na G4

Offline xanatos

• Kret
  • *
  • Lubie cole :) Gram w Gothica :D
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Czerwiec 2009, 15:47:42 »
Gdzieś około 2005r. mój brat kupił Gothica, odpalił, i grał z godzinę. Ja wtedy grałem w piłkę na polu, więc gry nie widziałem. Po powrocie brat mi mówi - Ej, w tej grze sie chodzi wikingiem (:D), może ciebie to wkręci... - No i mnie wkręciło, już 4 lata gram ( z przerwami najwięcej pół roku) :P

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #119 dnia: 20 Czerwiec 2009, 15:47:42 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything