Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie

Zainstalowanie Windows XP

<< < (2/3) > >>

Haren:
Tylko jeden problem. Jak chciałem sformatować to wyskoczyło okienko ,że nie można sformatować bo na tej patrycji znajduje się Windows. Wiesz jak zrobić żeby tego nie było ??? (no i jak ustawić te bootowanie?)

DeadFish:
Załatw sobie gdzieś bootowalnego DOS-a, na pewno znajdziesz w necie, nagraj go (zapewne na dyskietkę :D) włóż do kompa i go zrestartuj. Kiedy będziesz miał już uruchomionego DOS-a, wystarczy że wpiszesz tam:

format C:

i klikasz enter. Oczywiście C to tylko przykład, jeżeli owa vista znajduje się na partycji np. D, wpisujesz tam owo D.

Isentor:

--- Cytat: Haren ---Tylko jeden problem. Jak chciałem sformatować to wyskoczyło okienko ,że nie można sformatować bo na tej patrycji znajduje się Windows. Wiesz jak zrobić żeby tego nie było ???

--- Koniec cytatu ---
Nie sformatujesz partycji z systemem gdy jest on odpalony. Najlepiej będzie jak zrobisz to podczas instalacji XPeka. W pewnym momencie wybierasz gdzie zainstalować system możesz też wtedy sformatować partycje etc. na pewno sobie poradzisz.

--- Cytat: Haren --- (no i jak ustawić te bootowanie?)

--- Koniec cytatu ---
Podczas uruchamiana się komputera jak wczytuje ci dane etc. (jeszcze przed wczytaniem systemu) masz pewnie takie info by przycisnąć klawisz "Delete" aby wejść w opcje ustawień BIOSu. Tak więc zrób to gdy będziesz już w panelu udaj się do "Advanced BIOS Features" i w polu "First Boot Devince" ustaw swój napęd dvd czy co tam masz (ustaw czyli wybierz z listy).

Haren:
To wielkie dzięki. Chyba teraz sobie poradzę. Czyli mam zrobić według kolejności następujące czynności:
1.Odpalić kompa
2.ÂŚciągnąć z neta bootowalnego DOS-a. (Dajcie jakiś link do tego.Proszę.)
3.Nagrać go na dyskietkę.
4.Wsadzić do kompa.
5.Zresetować kompa.
6.Gdy DOS się uruchomi (sam się uruchomi?) wpisać tam "format C:" (mam Vistę na C.) no i Enter.
7.Wtedy partycja się sformatuję. (DOS sam się wyłączy???)
8.Jeszcze raz zresetować kompa.
9.Przed wczytaniem systemu przycisnąć klawisz "Delete" aby wejść w opcje ustawień BIOSu.
10.W panelu udać się do "Advanced BIOS Features"
11.I w polu "First Boot Devince" ustawić swój napęd DVD.
12.Wyjść z BIOSu.
13.Instalacja systemu Windows XP sama się rozpocznie.
            Czy tak ?????

--- Cytuj ---Najlepiej będzie jak zrobisz to podczas instalacji XPeka. W pewnym momencie wybierasz gdzie zainstalować system możesz też wtedy sformatować partycje etc. na pewno sobie poradzisz.

--- Koniec cytatu ---
Ale jak rozpocząć instalację XP (wtedy nie trzeba ściągać DOS-a ???)

Jeżeli mam zrobić tak jak opisałem to napiszcie ,że mam tak zrobić. A jeżeli nie to proszę napiszcie w punktach co po kolei zrobić.  Wielkie dzięki za wszystko.

Isentor:

--- Cytat: Haren ---Ale jak rozpocząć instalację XP (wtedy nie trzeba ściągać DOS-a ???)

--- Koniec cytatu ---
Jak już będziesz miał ustawione bootowanie z napędu DVD i włożoną płytkę z windowsem XP odpali ci się instalacją.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej