Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Zainstalowanie Windows XP
Haren:
Mam nowy komputer.
Procesor - INTEL Core 2 Duo E6600 2.40GHz (1066/4MB/775/BOX)
Pamięć PC - OCZ DDR-II 2GB/800MHz CL5 Special Ops Dual Channel
Płyta główna socket 775 - GIGABYTE GA-945P-S3 S775
Dysk HDD SATA - Seagate 320GB/16 SATA-II -ST3220620AS
Karta Graficzna PCIE - EVGA GF 8800GTS 320MB PCI-E
Zasilacz - Chieftec GPS-450AA-101A 450W
i zainstalowany system operacyjny: - Microsoft Windows VISTA HOME PREMIUM 32-bit Polish 1pk
skoro nie działa mi parę gier chcę zainstalować XP z plytki.
Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę napisać.
Szkieletomotor:
To bardzo trudne:
należy umieścić płytkę w napędzie
ustawić bootowanie(żeby z płyty czytało windowsa)
wybrać inną partycję(Do instalacji bo dwa systemy na jednej partycji to samobójstwo)
i kontynułować normalnie instalację
po instalacji należy ponownie ustawić botowanie na dysk i gotowe
tylko że będziesz miał dwa systemy do wyboru.
A najlepiej będzie jeśli skasujesz Vistę Bo naprawdę przyda ci się za ok. 0,5 roku(jeśli masz płytkę)
a jeśli nie masz to zrób jak wyrzej
Isentor:
Z tego co pamiętam microsoft nie wpadł na to, że ktoś kiedyś zechce zainstalować starszą wersję systemu wraz z nowszą. Dlatego jeżeli zainstalujesz XP'eka a masz już Vistę nadpisze on plik bootloadera i nie będziesz miał nic do wyboru. Po prostu odpali się ostatnio zainstalowany system...
Tak więc najlepiej lecieć od najstarszej do najnowszej wersji...niż później bawić się w trybie przywracania systemu i wgrywać ponownie plik bootloadera z najnowszej wersji.
Haren:
Dzięki. A da się jakoś usunąć Vistę ??? Bo mi narazie XP by wystarczył (mam orginalne XP i Vistę). A jeżeli tak to jak to zrobić i jak potem zainstalować XP ??? Z góry dziękuję za odpowiedz.
Isentor:
--- Cytat: Haren ---Dzięki. A da się jakoś usunąć Vistę ??? Bo mi narazie XP by wystarczył. A jeżeli tak to jak to zrobić i jak potem zainstalować XP ??? Z góry dziękuję za odpowiedz.
--- Koniec cytatu ---
Sformatuj partycję na której znajduje się Vista a instalacje opisali ci już wyżej...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej