Tereny Valfden > Dział Wypraw

Crisis - nauka umiejętności I

(1/2) > >>

Boba Fett:
Nazwa umiejętności: Zakładanie pułapek | Rozbrajanie pułapek
Wykonujący: Crisis
Zlecający/Opiekun: Boba Fett (jako nierealny nauczyciel)
Nagroda: umiejętności j/w

- Gotowy? - spytał się nauczyciel.
- Jak najbardziej - odparł łowca nagród. - Gdzie zamierzasz mnie wyprowadzić? - uśmiechnął się.
- Na Wyspie Wulkanicznej prócz znanej Ci głównej świątyni są także inne pomniejsze kompleksy skrywające swoje tajemnice. W pobliżu znajduje się takowy jeden, który nasza ekspedycja dosyć niedawno odwiedziła i zabezpieczyła.
- Czy tam też się udajemy?
- Jak najbardziej. Na miejscu przekonasz się, co dla Ciebie przygotowałem.
Dwójka mężczyzn czym prędzej podążyła w stronę bramy Twierdzy, a potem na północ od niej...

Crisis:
Crisis i jego nauczyciel szli spokojnie na północ w stronę świątyni. Nagle z krzaków wyskoczyła grupa wilków składająca się z czterech osobników. ÂŁowcy szybko ruszyli w stronę zwierząt atakując swoimi mieczami. Dwójka łowców znająca taktykę walki we dwójkę szybko uporała się z bestiami za pomocą szybkich i celnych cięć bronią. Crisis i jego nauczyciel schowali broń, a ten pierwszy założył także tarczę na plecy. Dwójka wędrowców ruszyła dalej, po ponad godzinie odezwał się mistrz pułapek:
- No to jesteśmy na miejscu - powiedział odsuwając gałęzie drzew na boki, a oczom łowców ukazał się bardzo stary budynek...

Boba Fett:
- Wydaje się nie być duży... - oświadczył Crisis, spoglądając na małą budowlę postawioną na jałowym terenie.
- Bowiem cały ten kompleks i jego tunele znajdują się pod ziemią - uśmiechnął sie nauczyciel. - A teraz za mną.
Dwójka mężczyzn skierowała się wprost do starego budynku. Zaraz przed wejściem mentor stanął i czekał.
- O co chodzi? - zdziwił się zastępca przywódcy Gildii Samotnych ÂŁowców.
- To ja się tu mam uczyć rozbrajania i szukania pułapek, czy też Ty? - odpowiedział pytaniem towarzysz łowcy nagród.
- Mam wejść pierwszy?
- Oczywiście. Jakby co, to Ty zginiesz, nie ja.
- Ale...
- Przy czymś takim nie można popełniać błędów. Musisz być czujny i mieć sprawne oko. Idziesz przodem i szukasz przeszkód. Twoim zadaniem jest znalezienie wejścia do podziemi.
- Czy wiesz, gdzie są te wszystkie pułapki?
- Naturalnie. To ja je zakładałem - uśmiechnął się nauczyciel. - A teraz ruszaj - popędził go i razem powoli wkroczyli do budowli...

Crisis:
Crisis ostrożnie stąpał po podłożu rozglądając się wszędzie czy nie ma czegoś innego w okolicy, niezwykłego co mogłoby być pułapką. W pewnym momencie zastępca przywódcy Gildii Samotnych ÂŁowców zaczął przyglądać się jakiemuś kamieniu, zauważył, że jest inny - pęknięty, ale wydaje się, jakby niedawno ktoś go wyjmował. ÂŁowca Nagród postanowił to sprawdzić.
- Uważaj, właśnie dobrze zlokalizowałeś jedną z pułapek. Powiem Ci mniej więcej jak postępować w takiej sytuacji, ponieważ to twój pierwszy raz. Weź miecz do ręki i lekko wbij miecz w przerwę między kamieniem, w którym może być pułapka, a sąsiadującym z nim. Potem lekko odchyl kamień i zobacz co się znajduje w środku, potem wystarczy być spostrzegawczym i mieć wyobraźnię - powiedział nauczyciel. Crisis zabrał się do tego co jego mentor zalecił. Wbił miecz i odchylił kamień. okazało się, że tam jest jakaś dźwignia, a kiedy nadepnęło by się na kamień to dźwignia uruchomiłaby pułapkę. ÂŁowca Nagród postanowił przeciąć linkę, która był przywiązana do dźwigni i kamienia. Po przecięciu nic się nie stało - Dobry wybór, właśnie rozbroiłeś swoją pierwszą pułapkę - powiedział nauczyciel...

Boba Fett:
- ... a teraz idziemy dalej. - Mentor machnął ręką, by Crisis ruszał dalej.
Szli tak kilka minut, gdy w pewnym momencie coś kliknęło. Crisis od razu się zatrzymał i czekał.
- Gdy usłyszysz taki odgłos możesz być pewny, że jakaś pułapka została uruchomiona. W takiej sytuacji nie radziłbym Ci się ruszać, zanim nie zidyntyfikujesz, na czym stoisz - poinformował go nauczyciel.
ÂŁowca nagród szybko spojrzał pod nogi i stwierdził, że płytka, na któej stoi, jest wysuniętą trochę w górę.
- W takim wypadku najlepszy jest sztylet. Miecz też się nada, ale musisz być bardziej skupiony i opanowany.
Crisis kiwnął głową i czekał na dalsze słowa mentora.
- Wsadź końcówkę ostrza do szparki między płytką-pułapką a innymi, zwykłymi płytkami. Pewnym ruchem przejedź tą końcówką całą długość z każdej strony kwadratu. Jeśli trafisz na linkę, ta powinna się przerwać i uwolnić Cię z opresji.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej