Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Tarcza antyrakietowa
Walentin:
A ja mam dwa rożne zdania. Są plusy i minust takiej tarczy antyrakietowej.
Plusy: będziemy pod ochroną, będzie się o nas więcej mówić, moze wkońcu ktoś nas doceni(?)
Minusy: Np. Rosja albo inne państwo moze w nas wycelować rakietami i wystrzelić je, te tarcze mogą sie okazać do kitu,
Paladyn Albrecht:
--- Cytat: Kozłow w 08 Czerwiec 2007, 15:01:00 ---Szczerze, to może wizja moja jest bardzo czarna, ale wszystko wskazuje na to, że może sie jeszcze sprawdzić (oby nie). Zimna wojna została oficjalnie zakończona, ale nadal jest taka jakby cicha zimna wojna. Coraz dalej posunięte poczynania prezydenta Busha na Bliskim Wschodzie, który uważa, że Bin Laden i Al Quaida chce rozwalić USA i świat w drobne kawałeczki. Putin z kolei jako były oficer KGB stara sie w myśl ZSRR - owskiej polityki zdobyć utracone wpływy w Europie ÂŚrodkowo Wschodniej. Wyraz tego jest m.in. Popieranie Janukowycza na Ukrainie. Interwencję w Iraku uważam za dobrą, ale trzeba było od razu stamtąd wyjechać, a nie siedzieć do teraz. 'Misja stabilizacyjna" stała się misją destabilizacyjną. Prędzej czy później wybuchnie II Zimna Wojna, ale tym razem będzie gorąco. Miejmy nadzieję, że stanowiska po tych szalonych prezydentach obejmą ludzie normalnie myślący. Niedługo koniec kadencji dwóch wyzej wymienionych ludzi, więc mam nadzieję, ze moja czarna wizja się nie sprawdzi.
Co do tarczy, to Polska jest postawiona w sytuacji patowej. Jeżeli zgodzimy sie na tarczę, mozemy zapomnieć o gazie z rosji, jeżeli nie zgodzimy się na tarczę, mozemy zapomnieć o dobrych stosunkach z USA i zniesieniu wiz.Jeżeli zostawimy wszystko w cholerę, to mozemy się pożegnać ze wszystkim. Zobaczymy co zrobi nasz kochany prezydent.
Moje osobiste zdanie na temat budowy i w ogóle potrzebności zabezpieczeń antyrakietowych w Europie jest takie, że niepotrzebne są nam na razie. Wątpię czy Osama zainteresuje się w ogóle Polską... To U.S.A rozpętało ten konflikt i to w ten kraj będą zadawane uderzenia terrorystyczne.
--- Koniec cytatu ---
Ale armia rosyjska to kupa złoma z zimnej wojny!Ja jestem przeciwnikiem tarczy ponieważ nie będziemy nic z tego mieli nie zwieksza naszego bezpieczenstwa nie wiadomo czy jest skuteczna(slyszalem ze 1 na 10 rakiet trafia)a poza tym czy my do cholery będziemy wiedzieli co amerykanie trzymają w tej bazie może głowice jądrowe może jeszcze co innego,utracimy część swej niezależności(dużo i tak stracilismy wchodzac do uni przeciez bez zgody unii nie mozemy nic robic)jescze jedno amerykanie obiecuja nam darmowe wizy juz od dawno my sie staramy i nie dali nam ich do tej pory a inne europejskie panstwa maja!Pogorszymy nnasze stosunki z innymi panstwami,a tak wogóle przed czym ta tarcza ma bronic przeciez kazdy atak na usa to samobójstwo bo od razu zrobia odwet z lodzi podwodnych!Jest jeszcze wiele argumentów ale nie będe ich mówił ale chyba was przekonałem?
rdr.:
No i umowa podpisana...
Ja osobiście sądzę, że to dość dobry pomysł, środki masowego przekazu trochę przesadzają ze swą negatywną oceną w sprawie budowy elementów tarczy antyrakietowej. Lewica nie popiera takiego rozwiązania - to zrozumiałe zagranie polityczne.
Przyznam się, że trochę boję się Rosji. Nie wiem, jaki charakter mają tam ludzie postawieni na wyższych urzędach i czy nie będą chcieli rozwiązania militarnego, nawet bez żadnej argumentacji.
Serail:
Powiem ci, że twoje obawy poniekąd są słuszne i nawet teraz po podpisaniu umowy możemy czuć się zagrożeni, nasze obawy będziemy mogli pożegnać dopiero gdy tarcza będzie ukończona w stopniu zaawansowanym, bo wtedy amerykanie będą bronili swojej wielomilionowej inwestycji bez względu na koszta. Oczywiście umowa zawiera aneks do tego, że nasi sojusznicy będą nas bronili w razie ataku ze strony 3 kraju, ale dopuki żaden amerykński żołnierz nie przekrczy polskich granic nie będę czuł się bezpiczenie.Ostatnio przywódca NATO również wypowiedział kilka krytycznych słów w stronę Rosji za to, że grożą Polsce, ale zobaczymy jak to będzie, jeżeli Rosja wprowadzi jakieś sankcje ekonomiczne weględem nas.
Rysownik:
--- Cytat: Dante w 25 Sierpień 2008, 11:07:21 ---Te rakiety są w stanie obronić Warszawe, więc o to się nie bój.
--- Koniec cytatu ---
Włąśnie o to chodzi, że Warszawa jest zbyt duża i potrzeba 1,5 razy tyle rakiet.
@Lord Sado
Wiesz wydaje mi się, że z wizami w dupie byłoby mi niewygodnie, więc tego nie zrobię. A po za tym tarcza zwalcza tylko trochę problemy, które sama stwarza swoim istnieniem.
P.S. Obelgi to argumenty tych, którzy argumentów nie mają.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej