Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
'Prawdziwi' chrześcijanie
Arkhan:
--- Cytuj --- to nie chodzenie na klęczkach, śpiewanie Bogurodzicy, czy odmawianie Ojcze Nasz i zapieprzanie do kościoła
--- Koniec cytatu ---
Dla katolików tak owszem to są objawy wiary jednak jak słusznie wspomniałeś nie powinno to być tylko wtedy kiedy zabiją dzwony.
--- Cytuj ---jak ludzie wyobrażają sobie Boga w trzech postaciach?
--- Koniec cytatu ---
Nie będe ci tego tłumaczył bo nie zrozumiesz, polecałbym jakiegoś księdza na poziomie. Z pewnością w twojej parafii otrzymasz odpowiednie info co i jak.
--- Cytuj ---Kto jest bardziej czczony przez ludzi. Duch ÂŚwięty czy Matka Boska?
--- Koniec cytatu ---
Matka Boska jest królową Polski, panią nieba i ziemi. Duch ÂŚwięty jest czcony przy chrzcie, bierzmowaniu etc i jest takie święto Zesłanie Ducha ÂŚw. Poza tym, co cię tak bardzo interesuje i ci tak zależy, kto jest bardziej czczony ?
--- Cytuj ---A właściwie co cię to interesuje, co mnie interesuje?
--- Koniec cytatu ---
n/c
Respev:
--- Cytuj ---IMO prawdziwe wyznanie wiary, to nie chodzenie na klęczkach, śpiewanie Bogurodzicy, czy odmawianie Ojcze Nasz i zapieprzanie do kościoła, kiedy tylko zabiją dzwony, lecz pomoc bliźniemu.
--- Koniec cytatu ---
A co ty możesz o tym wiedzieć nie będąc chrześcijaninem? Większość katolików odczuwa wewnetrzną potrzebe chodzenia do kościoła, tak jak ty do kibla.
--- Cytuj ---Kto jest bardziej czczony przez ludzi. Duch ÂŚwięty czy Matka Boska?
--- Koniec cytatu ---
Zacznijmy od tego, że ducha świętego się nie czci...
--- Cytuj --- Oczywiście Maryja, poniważ trudno jes otaczać czcią Ducha, który objawił się jedynie pod postaciągołębicy i ognistych języków.
--- Koniec cytatu ---
To dlaczego czci się Boga, który w ogóle się nie objawił?
Człowieku, wypisujesz tu takie pierdoły, że głowa mała. Jakbyś miał pismo święte w ręku, sam odpowiedziałbyś sobie na 3/4 pytań.
--- Cytuj ---nie powinno to być tylko wtedy kiedy zabiją dzwony.
--- Koniec cytatu ---
To zależy od odpowiedzialności i rozsądku, który ma każdy, a nie od wiary. Wiara nie jest zależna od kościoła. Jak sama nazwa wskazuje, jest to WIARA, a nie kościołokanizm.
--- Cytuj ---. Jak zwracam tym 'wiernym' chrześcijanom uwage, to racza mnie spojżeniem, które mówi 'co ci odpierdoliło?'
--- Koniec cytatu ---
Ekhm, a wiesz co to jest spowiedź? Chrześcijanie się przynajmniej z tego spowiadają. Nikt nie jest doskonały. Powiedz mi w takim razie, czemu niewierzący wołają "Jezus Maria!", "O Boże!" itd? Dla mnie to jest niedorzeczne. Ja np. nie wierząc w Allaha, nie wołam "O Allahu!".
Jedyną poważną wadą wg. mnie wiary jest to, iż kapłani są bardzo konserwatywni, a zasady wyznania nie zmieniły sie od kilkuset lat. Np. seks przed ślubem był zabroniony tylko dlatego, iż nie było prezerwatyw.
Edit:
--- Cytuj ---Nie chodziło tutaj o zachowanie przed krzywdą z powodu braku jakiś zabezpieczeń tylko o pewne zasady moralne.
--- Koniec cytatu ---
Nie, to miało na celu to, by nie rodzić nieślubnych dzieci.
Sir_William:
--- Cytuj ---trudno jes otaczać czcią Ducha, który objawił się jedynie pod postaciągołębicy i ognistych języków.
--- Koniec cytatu ---
Bądź mym guru!
Po prostu pozazdrościć wiedzy. Jeżeli nie jesteś pewien tego co piszesz - nie pisz.
Ogniste języki to dar Ducha ÂŚwiętego*, a nie samo jego objawienie
--- Cytuj ---Jedyną poważną wadą wg. mnie wiary jest to, iż kapłani są bardzo konserwatywni, a zasady wyznania nie zmieniły sie od kilkuset lat. Np. seks przed ślubem był zabroniony tylko dlatego, iż nie było prezerwatyw.
--- Koniec cytatu ---
Nie chodziło tutaj o zachowanie przed krzywdą z powodu braku jakiś zabezpieczeń tylko o pewne zasady moralne.
--- Cytuj ---Według mnie jesteśmy najbardziej chrześcijańskim krajem świata.
--- Koniec cytatu ---
Nie posuwałbym się w takie dalekie domniemywania. Jest wiele bardzo chrześcijańskich państw. Tak czy siak - Hiszpania.
--- Cytuj ---Bądź co bądź, ale takich procesji nie widziałem w państwach typu zachodniego
--- Koniec cytatu ---
Właśnie w czwartek proboszcz na kazaniu omawiał sprawy związane z tymi procesjami. Wzięła się ona z Niemiec, jednakże jak wiemy pan Luter bardzo zawrócił w głowach ludzi i teraz prawie cała Europa Zachodnia jest protestancka (pomijając kilka aspektów).
--- Cytuj ---Modlić się można wszędzie, nie tylko w Kościele i ja takie coś uskuteczniam.
--- Koniec cytatu ---
Z całym szacunkiem do Ciebie Kozłow, jednakże widzę, że nie rozumiesz co oznacza "Chodzić do kościoła". Jezus zaprasza Ciebie do swojego domu, na wieczerzę. Chce sie z Tobą dzielić tym co zebrał przez tyle lat. Chce sie z Tobą zjednoczyć poprzez Eucharystię. Punktem kulminacyjnym Mszy ÂŚwiętej jest konsekracja hostii i jej przeistoczenie w Ciało Chrystusa, które karmi Twoją duszę i właśnie ten moment jest taki ważny duchowo. Zaś modlitwa to już drugi plan działania - jeśli się tak wyrażę. I nic Ci nie dadzą godziny modlitw, jeżeli nie przyjmiesz tego Najświętszego Sakramentu.
Dlatego chodzi się do kościoła co niedzielę. A dorabianie ideologii, że uskuteczniasz modlitwę wszędzie - jest jedynie próbą usprawiedliwienia swojego lenistwa względem tego obowiązku Chrześcijanina.
* = Dar przemawiania różnymi językami świata.
Angarix:
Ja myslie ze dzisiaj Prawdziwi chrzescijanie już się nie rodza a jeśli nawet o jakies 1 albo 2 %.
Ja osobiscie jestem teoretycznie chrzescijanem bo rodzice od maloego mnie tak wychowywali ale dzis owszem chodze do kosciola z rodzicami ale z przymusu nie z wiary. Oczywiscie moi rodzice msla ze jestem chcescijanem ale peszek...
Wierze ze jest jakas sila ktora to wszystko stworzyla ale nie dociakam co to jest konkretnie.
A kto mi powie jak można dawac "przymus" do chrzescijanstwa? przymus dlatego ze skoro znany nam już pan Roman G. dodal Religie do sredniej a takie dziecko powiedzmy ze wierzy wa alacha ale chodzi do polskiej szkoly to jak do Kur** ma mieć np srednia 5.0 skoro 5 z religi raczej nie dostanie?!?!
ale powiedzmy sobie szczeze czy za okolo 5 albo 6 pololen nadal będzie takie chezescijanstwo jak dzis? jakos watpie chrzescijan jest bardzo bardzo dyzo ale wiekszosc ich dziecia nie przekaze wiary tak bardzo jak ich rodzice i tak beddzie coraz mniej i mniej.
Lucas Paladin:
Widzę, że wujek Flint musi wkroczyć, bo tu głupoty się zaczyna wypisywać.
--- Cytuj ---Chrześcijanizm liczy sobie 2k lat z hakiem. Jezus głosił o równości człowieka względem Boga, głosił również o innych pierdołach.
--- Koniec cytatu ---
Jezus głosił wiele mądrych rzeczy, nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.
--- Cytuj ---Jest gro ludzi, którzy uważają się za wiernych chrześcijan, chodzą co niedziele do kościoła, modlą się, są ministrantami etc. a po wyjściu z kościoła rzucają teletubisiówami na lewo i prawo.
--- Koniec cytatu ---
Wymień mi chociaż jednego człowieka, który chociaż raz nie powiedział "teletubiś" w swoim życiu. Nikt nie jest idealny i każdemu może się to zdarzyć, a ten kto to mówi notorycznie po prostu nie potrafi panować nad własnym językiem, świadczy też to o ubogim "zapasie" jego słownictwa.
--- Cytuj ---Mówią, że wszyscy są równi a jak zobaczą człowieka o innej karnacji to zaraz krzyczą np. 'walony czarnuch' itp. Sporo chrześcijan gnębi np. żydów, mimo, że nic im nie zrobili. U mnie w szkole jest jedna dziewczyna, która uznaje allacha i możecie mi wierzyć, ale łatwego ona życia nie ma. Tak samo z osobami, które mają problemy z nadwagą. Jak zwracam tym 'wiernym' chrześcijanom uwagę, to racza mnie spojrzeniem, które mówi 'co ci odwaliło?'
--- Koniec cytatu ---
Mógłbyś opanować się z wulgaryzmami. Powiem Ci, że jeszcze nie widziałem rasistowskiego CHRZEÂŚCIJANINA, a nie kogoś na pokaz. Poza tym w kościele katolickim istnieje takie coś zwanego Spowiedzią ÂŚwięta. W tym oto(moim zdaniem drugim jeśli chodzi o ważność) sakramencie, człowiek doświadcza Miłosierdzia Boga, który poprzez ziemskiego pośrednika przebacza mu popełnione grzechy. Oczywiście samo to, że człowiek pójdzie do konfesjonału, wypapla formułkę i dostanie rozgrzeszenie nie wystarczy. Musi zadośćuczynić za swoje winy i zmienić swoje postępowanie.
--- Cytuj ---Coś mi się widzi, że to im odwaliło, a nie mi. Ja jestem chrześcijaninem, gdyż dużego wyboru nie miałem, zresztą nikt nie miał. To rodzice wybierają za ciebie twoją religię, a ty ją możesz zmienić jak podrośniesz, ale nie licz na akceptacje przez babkę moherowy beret.
--- Koniec cytatu ---
Przypominam Ci, że człowiek ma WOLNY WYBĂR, powiedz rodzicom, że po prostu w Boga nie wierzysz i nie chcesz uczestniczyć w życiu katolickim, gdyż po prostu nie czujesz się z tym dobrze. Ciężko to wytłumaczyć takim jak Ty, ale myślę, że powinieneś powiedzieć, że po prostu nie chcesz być kimś kim tak naprawdę nie jesteś.
Amen.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej