Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

'Prawdziwi' chrześcijanie

<< < (2/2)

Arkhan:

--- Cytuj --- to nie chodzenie na klęczkach, śpiewanie Bogurodzicy, czy odmawianie Ojcze Nasz i zapieprzanie do kościoła
--- Koniec cytatu ---

Dla katolików tak owszem to są objawy wiary jednak jak słusznie wspomniałeś nie powinno to być tylko wtedy kiedy zabiją dzwony.

--- Cytuj ---jak ludzie wyobrażają sobie Boga w trzech postaciach?
--- Koniec cytatu ---

Nie będe ci tego tłumaczył bo nie zrozumiesz, polecałbym jakiegoś księdza na poziomie. Z pewnością w twojej parafii otrzymasz odpowiednie info co i jak.

--- Cytuj ---Kto jest bardziej czczony przez ludzi. Duch ÂŚwięty czy Matka Boska?
--- Koniec cytatu ---

Matka Boska jest królową Polski, panią nieba i ziemi. Duch ÂŚwięty jest czcony przy chrzcie, bierzmowaniu etc i jest takie święto Zesłanie Ducha ÂŚw. Poza tym, co cię tak bardzo interesuje i ci tak zależy, kto jest bardziej czczony ?

--- Cytuj ---A właściwie co cię to interesuje, co mnie interesuje?
--- Koniec cytatu ---

n/c

Respev:

--- Cytuj ---IMO prawdziwe wyznanie wiary, to nie chodzenie na klęczkach, śpiewanie Bogurodzicy, czy odmawianie Ojcze Nasz i zapieprzanie do kościoła, kiedy tylko zabiją dzwony, lecz pomoc bliźniemu.  
--- Koniec cytatu ---
A co ty możesz o tym wiedzieć nie będąc chrześcijaninem? Większość katolików odczuwa wewnetrzną potrzebe chodzenia do kościoła, tak jak ty do kibla.

--- Cytuj ---Kto jest bardziej czczony przez ludzi. Duch ÂŚwięty czy Matka Boska?
--- Koniec cytatu ---
Zacznijmy od tego, że ducha świętego się nie czci...

--- Cytuj --- Oczywiście Maryja, poniważ trudno jes otaczać czcią Ducha, który objawił się jedynie pod postaciągołębicy i ognistych języków.
--- Koniec cytatu ---
To dlaczego czci się Boga, który w ogóle się nie objawił?

Człowieku, wypisujesz tu takie pierdoły, że głowa mała. Jakbyś miał pismo święte w ręku, sam odpowiedziałbyś sobie na 3/4 pytań.

--- Cytuj ---nie powinno to być tylko wtedy kiedy zabiją dzwony.
--- Koniec cytatu ---
To zależy od odpowiedzialności i rozsądku, który ma każdy, a nie od wiary. Wiara nie jest zależna od kościoła. Jak sama nazwa wskazuje, jest to WIARA, a nie kościołokanizm.

--- Cytuj ---. Jak zwracam tym 'wiernym' chrześcijanom uwage, to racza mnie spojżeniem, które mówi 'co ci odpierdoliło?'
--- Koniec cytatu ---
Ekhm, a wiesz co to jest spowiedź? Chrześcijanie się przynajmniej z tego spowiadają. Nikt nie jest doskonały. Powiedz mi w takim razie, czemu niewierzący wołają "Jezus Maria!", "O Boże!" itd? Dla mnie to jest niedorzeczne. Ja np. nie wierząc w Allaha, nie wołam "O Allahu!".

Jedyną poważną wadą wg. mnie wiary jest to, iż kapłani są bardzo konserwatywni, a zasady wyznania nie zmieniły sie od kilkuset lat. Np. seks przed ślubem był zabroniony tylko dlatego, iż nie było prezerwatyw.

Edit:

--- Cytuj ---Nie chodziło tutaj o zachowanie przed krzywdą z powodu braku jakiś zabezpieczeń tylko o pewne zasady moralne.
--- Koniec cytatu ---
Nie, to miało na celu to, by nie rodzić nieślubnych dzieci.

Sir_William:

--- Cytuj ---trudno jes otaczać czcią Ducha, który objawił się jedynie pod postaciągołębicy i ognistych języków.
--- Koniec cytatu ---

Bądź mym guru!
Po prostu pozazdrościć wiedzy. Jeżeli nie jesteś pewien tego co piszesz - nie pisz.
Ogniste języki to dar Ducha ÂŚwiętego*, a nie samo jego objawienie  

--- Cytuj ---Jedyną poważną wadą wg. mnie wiary jest to, iż kapłani są bardzo konserwatywni, a zasady wyznania nie zmieniły sie od kilkuset lat. Np. seks przed ślubem był zabroniony tylko dlatego, iż nie było prezerwatyw.
--- Koniec cytatu ---

Nie chodziło tutaj o zachowanie przed krzywdą z powodu braku jakiś zabezpieczeń tylko o pewne zasady moralne.

--- Cytuj ---Według mnie jesteśmy najbardziej chrześcijańskim krajem świata.
--- Koniec cytatu ---

Nie posuwałbym się w takie dalekie domniemywania. Jest wiele bardzo chrześcijańskich państw. Tak czy siak - Hiszpania.

--- Cytuj ---Bądź co bądź, ale takich procesji nie widziałem w państwach typu zachodniego
--- Koniec cytatu ---

Właśnie w czwartek proboszcz na kazaniu omawiał sprawy związane z tymi procesjami. Wzięła się ona z Niemiec, jednakże jak wiemy pan Luter bardzo zawrócił w głowach ludzi i teraz prawie cała Europa Zachodnia jest protestancka (pomijając kilka aspektów).

--- Cytuj ---Modlić się można wszędzie, nie tylko w Kościele i ja takie coś uskuteczniam.
--- Koniec cytatu ---

Z całym szacunkiem do Ciebie Kozłow, jednakże widzę, że nie rozumiesz co oznacza "Chodzić do kościoła". Jezus zaprasza Ciebie do swojego domu, na wieczerzę. Chce sie z Tobą dzielić tym co zebrał przez tyle lat. Chce sie z Tobą zjednoczyć poprzez Eucharystię. Punktem kulminacyjnym Mszy ÂŚwiętej jest konsekracja hostii i jej przeistoczenie w Ciało Chrystusa, które karmi Twoją duszę i właśnie ten moment jest taki ważny duchowo. Zaś modlitwa to już drugi plan działania - jeśli się tak wyrażę. I nic Ci nie dadzą godziny modlitw, jeżeli nie przyjmiesz tego Najświętszego Sakramentu.
Dlatego chodzi się do kościoła co niedzielę. A dorabianie ideologii, że uskuteczniasz modlitwę wszędzie - jest jedynie próbą usprawiedliwienia swojego lenistwa względem tego obowiązku Chrześcijanina.

* = Dar przemawiania różnymi językami świata.

Angarix:
Ja myslie ze dzisiaj Prawdziwi chrzescijanie już się nie rodza a jeśli nawet o jakies 1 albo 2 %.
Ja osobiscie jestem teoretycznie chrzescijanem bo rodzice od maloego mnie tak wychowywali ale dzis owszem chodze do kosciola z rodzicami ale z przymusu nie z wiary. Oczywiscie moi rodzice msla ze jestem chcescijanem ale peszek...
Wierze ze jest jakas sila ktora to wszystko stworzyla ale nie dociakam co to jest konkretnie.
A kto mi powie jak można dawac "przymus" do chrzescijanstwa? przymus dlatego ze skoro znany nam już pan Roman G. dodal Religie do sredniej  a takie dziecko powiedzmy ze wierzy wa alacha ale chodzi do polskiej szkoly to jak do Kur** ma mieć np srednia 5.0 skoro 5 z religi raczej nie dostanie?!?!
ale powiedzmy sobie szczeze czy za okolo 5 albo 6 pololen nadal będzie takie chezescijanstwo jak dzis? jakos watpie chrzescijan jest bardzo bardzo dyzo ale wiekszosc ich dziecia nie przekaze wiary tak bardzo jak ich rodzice i tak beddzie coraz mniej i mniej.

Lucas Paladin:
Widzę, że wujek Flint musi wkroczyć, bo tu głupoty się zaczyna wypisywać.

--- Cytuj ---Chrześcijanizm liczy sobie 2k lat z hakiem. Jezus głosił o równości człowieka względem Boga, głosił również o innych pierdołach.
--- Koniec cytatu ---

Jezus głosił wiele mądrych rzeczy, nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

--- Cytuj ---Jest gro ludzi, którzy uważają się za wiernych chrześcijan, chodzą co niedziele do kościoła, modlą się, są ministrantami etc. a po wyjściu z kościoła rzucają teletubisiówami na lewo i prawo.
--- Koniec cytatu ---

Wymień mi chociaż jednego człowieka, który chociaż raz nie powiedział "teletubiś" w swoim życiu. Nikt nie jest idealny i każdemu może się to zdarzyć, a ten kto to mówi notorycznie po prostu nie potrafi panować nad własnym językiem, świadczy też to o ubogim "zapasie" jego słownictwa.

--- Cytuj ---Mówią, że wszyscy są równi a jak zobaczą człowieka o innej karnacji to zaraz krzyczą np. 'walony czarnuch' itp. Sporo chrześcijan gnębi np. żydów, mimo, że nic im nie zrobili. U mnie w szkole jest jedna dziewczyna, która uznaje allacha i możecie mi wierzyć, ale łatwego ona życia nie ma. Tak samo z osobami, które mają problemy z nadwagą. Jak zwracam tym 'wiernym' chrześcijanom uwagę, to racza mnie spojrzeniem, które mówi 'co ci odwaliło?'
--- Koniec cytatu ---

Mógłbyś opanować się z wulgaryzmami. Powiem Ci, że jeszcze nie widziałem rasistowskiego CHRZEÂŚCIJANINA, a nie kogoś na pokaz. Poza tym w kościele katolickim istnieje takie coś zwanego Spowiedzią ÂŚwięta. W tym oto(moim zdaniem drugim jeśli chodzi o ważność) sakramencie, człowiek doświadcza Miłosierdzia Boga, który poprzez ziemskiego pośrednika przebacza mu popełnione grzechy. Oczywiście samo to, że człowiek pójdzie do konfesjonału, wypapla formułkę i dostanie rozgrzeszenie nie wystarczy. Musi zadośćuczynić za swoje winy i zmienić swoje postępowanie.

--- Cytuj ---Coś mi się widzi, że to im odwaliło, a nie mi. Ja jestem chrześcijaninem, gdyż dużego wyboru nie miałem, zresztą nikt nie miał. To rodzice wybierają za ciebie twoją religię, a ty ją możesz zmienić jak podrośniesz, ale nie licz na akceptacje przez babkę moherowy beret.
--- Koniec cytatu ---

Przypominam Ci, że człowiek ma WOLNY WYBÓR, powiedz rodzicom, że po prostu w Boga nie wierzysz i nie chcesz uczestniczyć w życiu katolickim, gdyż po prostu nie czujesz się z tym dobrze. Ciężko to wytłumaczyć takim jak Ty, ale myślę, że powinieneś powiedzieć, że po prostu nie chcesz być kimś kim tak naprawdę nie jesteś.

Amen.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej