Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Wasz system wartości i zasady, którymi się kierujecie
Dairin:
Hmm.. Moje podstawowe zasady, którymi kieruję się w życiu są chyba nastawione na drugiego człowieka. Szanuję innych, wierząc, że ja również będę szanowana. Dużą wagę przywiązuję do tolerancji. Nauczyłam się, że należy tolerować każdego człowieka, bez względu na to, czy będzie murzynem, chińczykiem, homoseksualistą, lub po prostu będzie miał inne poglądy niż ja. Uważam, że akceptacja jest czymś ważnym. Kolejną zasadą jest uczciwość. Uważam, że lepiej stracić, niż zyskać na drugim człowieku. Kolejną zasadą jest pomoc innym. Lubię robić to bezinteresownie, pomagać innym. Robię to z potrzeby serca :) Następnie, czymś, czym często się kieruję jest optymizm. Myślę, że jest to coś, co może nas uchronić od ześwirowania w tym szalonym świecie :) Lubię się uśmiechać i być szczęśliwą, czasem aż niektórych dziwi skąd we mnie tyle optymizmu. (Czasem przewyższa on realizm i potem jest buuuum, wpadam w "czarną otchłań" jak to mówiła Ania z Zielonego Wzgórza :)) Kolejną rzeczą jest nadzieja. Nadzieja matką głupich, ale za to umiera ostatnia. Zawsze do ostatniej chwili mam nadzieję :) Następnie wpoiła mi się taka zasada, że zawsze mogę się mylić. Nikt nie jest nieomylny, więc zawsze jeśli ktoś próbuje mi uświadomić, że jestem w błędzie staram się to przemyśleć jeszcze raz :) No i ostatnią, ale nie najgorszą, a wręcz może i najważniejszą jest "Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe" - i będzie git :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej