Autor Wątek: Dyskusje Teologiczne  (Przeczytany 360063 razy)

Description:

Offline Dragosani

• Król
  • Reputacja: 11794
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

Odp: Dyskusje Teologiczne
« Odpowiedź #360 dnia: 19 Listopad 2008, 19:02:29 »
O religii się nie dyskutuje. To po pierwsze.

A dlaczego nie? Podaj jeden poważny powód.

Jeżeli nie możesz udowodnić tego, że Bóg nie istnieje (i raczej nie będziesz móc, ale co tam będę się przejmował masturbującymi się debilnymi ateistami) to nie próbuj.

W takim razie ty nie próbuj udowodnić istnienia Boga.

w tym pamięć o świętej pamięciu Karolu Wojtyle, Janie Pawle II, wielkim Polaku.

Mi już się chce rzygać, gdy słyszę o tym "wielkim Polaku". No dobra, zrobił wiele stosunkowo dobrych rzeczy, ale co z tego? Już nie żyje, więc może by w końcu przestać go wychwalać? Możesz to uznać za obrazę jego pamięci, jeśli chcesz :P

Bo chce mi się powiedzieć jedno, gdy czytam posty ateistów, którzy próbują w nich udowodnić, że Bóg nie istnieje. Mianowicie: "ÂŻal mi was".

A co powiesz o mnie? Jak każdy na forum wie jestem satanistą.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2008, 19:20:59 wysłana przez Bóg Dragosani »

Offline Serail

• Weteran
  • Reputacja: -231
  • Wyczesana opowieść, wodzu
« Odpowiedź #361 dnia: 19 Listopad 2008, 19:39:44 »
Mi już się chce rzygać, gdy słyszę o tym
Z kolei mi się chce srać jak o nim słyszę. ;] Ciągle tylko Karol Wojtyła to, Karol Wojtyła tamto, ludzie on przecież nie żyje i patrząc obiektywnym okiem istnieje wielu ludzi, którzy mają o wiele większe zasługi dla Polski i świata.
Powiem, że jesteś ZuY!!!
Och, Dragosrani, nie wiesz czemu? Bo ksiądz proboszcz mówił, że tak jak pisze w bibli tak jest i się z tym spierać nie można, a jak ktoś ma odmienne zdanie na ten temat, to pójdzie do piekła.
Chodzi mi tu głównie o post MooN'a który jak by nie patrzeć, popełnił grzech!
A wiesz co się dzieje, gdy popełni się grzech? Idzie się do piekła, czyli tam gdzie urzęduje Dragosani wraz z IsentoRem. Buahahaha
Aha, czyli posiadanie własnego zdania jest czymś gorszym. Pierdolisz o tolerancji, a sam najeżdżasz na ateistów, obrażając ich. Wpychasz wszystkich do jednego worka, pokrzywdzeni katolicy i źli ateiści, którzy to wszyscy są źli, niekulturalni i atakują wierzących.
A pamiętasz, że to samo było w temacie o satanizmie? Dobry kler wraz z wierzącymi i źli sataniści i niewierzący.
Przez większość stron można przeczytać jak IsentoR (nawet administrator serwisu tak spamuje) z poplecznikami atakuje Arkhana i kilku wierzących.
Isek i jego poplecznicy nie biorą religii śmiertelnie powaznie, lecz dopuszczają do tego tematu trochę żartów...
Tak poza tym, to proponuję zamknąć ten temat
Tak, tylko dlatego, że ktoś źle wypowiedział się o Kościele.
ale okaż choć trochę szacuknu dla religii
A ty złotko, okaż trochę szacunku dla filozofii życia jaką jest ateizm/deizm/satanizm.

Swoją drogą, nie wiedziałem, że Grisek taki pobożny jest. ;]

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #361 dnia: 19 Listopad 2008, 19:39:44 »

Gyngysz

• Gość
« Odpowiedź #362 dnia: 19 Listopad 2008, 20:06:14 »
Rany... Kolejny pop*****lec. O religii się nie dyskutuje.

No patrzcie państwo, taki gorliwy katolik, a obraża bliźniego. A zresztą gdzie tam ja bliźni jestem, ja to jestem zajebany ateista, a taki to prawa do życia nie ma!
A co do drugiego zdania - demokracja, panie, demokracja. Będziem dyskutować o czym się nam podoba.

Ateiści to po prostu gówna***ia, która chce pokazać swoją "niezależność" i "wspaniałość" razem z brakiem jakiejkolwiek inteligencji. Bo chce mi się powiedzieć jedno, gdy czytam posty ateistów, którzy próbują w nich udowodnić, że Bóg nie istnieje. Mianowicie: "ÂŻal mi was".

Człowieku, to chyba ty cierpisz na brak inteligencji. My (ateiści, sataniści i inni tacy) zastanawiamy się nad sensem życia, rozmyślamy, czerpiemy swoje informacje z NAUKI, a nie tak jak wy - ksiądz powie, że bóg stworzył świat i nic wam więcej nie potrzeba, idziecie głosić swoje brednie, a jak ktoś się z tym nie zgodzi zasługuje na śmierć. Tia...

Ponadto obrażasz wielu wierzących, w tym pamięć o świętej pamięciu Karolu Wojtyle, Janie Pawle II, wielkim Polaku.

ÂŻe co proszę? O Janie Pawle II nic nie wspomniałem w moim poście. W sumie do niego nic nie mam - nie wątpię, że był dobrym i wielkim człowiekiem.

Tak poza tym, to proponuję zamknąć ten temat. Przez większość stron można przeczytać jak IsentoR (nawet administrator serwisu tak spamuje) z poplecznikami atakuje Arkhana i kilku wierzących.

Tak, oczywiście, zamknąć temat. Dlatego, że są ludzie o odmiennym zdaniu od twojego. A to już skandal na skalę światową!

Widać, jak katolicy są tolerancyjni. Ja wbrew mojemu ,,ostremu" tonowi poprzedniej wypowiedzi NIE MAM NIC do katolików (chyba, że do takich fanatyków jak Moon, którzy mnie tu chamsko wyklinają).
Ot, niech sobie żyją, niech robią co chcą - a że ja nie wyznaję ich wiary i mam prawo ją lekko skrytykować, to jeszcze nic nie znaczy. I co? Ateiści to satanistyczni mordercy, ktozjady, dziewicogwałty?  Jak widać - nie. Ja nie wyzywam katolików od po****. Tak cię, Moonie, w kościele nauczyli? Nie tolerować ateistów i ich wyzywać? Nie sądzę.

Offline Serail

• Weteran
  • Reputacja: -231
  • Wyczesana opowieść, wodzu
« Odpowiedź #363 dnia: 19 Listopad 2008, 20:21:15 »
No patrzcie państwo, taki gorliwy katolik, a obraża bliźniego. A zresztą gdzie tam ja bliźni jestem, ja to jestem zajebany ateista, a taki to prawa do życia nie ma!
Ale Bozia wybaczy grzech, jeśli został popełniony w obronie wiary katolickiej!!! Giń ty niewierny. ;/
A co do drugiego zdania - demokracja, panie, demokracja. Będziem dyskutować o czym się nam podoba.
ÂŻeby tylko Kozłow nie zobaczył tego obrzydliwego słowa, bo będzie niedobrze.
ksiądz powie, że bóg stworzył świat i nic wam więcej nie potrzeba, idziecie głosić swoje brednie, a jak ktoś się z tym nie zgodzi zasługuje na śmierć. Tia...
Szczególnie polecam artykuło nauczaniu religii w szkołach w zeszłotygodniowej "Polityce", tam wszystko jest pięknie wypisane i jeśli wierzyć statystykom, to takich młodych fantatyków jest coraz to mniej. Jest nadzieja.
Ot, niech sobie żyją, niech robią co chcą - a że ja nie wyznaję ich wiary i mam prawo ją lekko skrytykować, to jeszcze nic nie znaczy. I co? Ateiści to satanistyczni mordercy, ktozjady, dziewicogwałty?  Jak widać - nie. Ja nie wyzywam katolików od po****. Tak cię, Moonie, w kościele nauczyli? Nie tolerować ateistów i ich wyzywać? Nie sądzę.
A wiesz, że mówisz prawdę. Wielokrotnie słyszałem od znajomych jak to proboszcz mówił, że sataniści zabijają koty, niszczą nagrobki, itd. Mówi, że sataniści to przestępcy i trzeba na nich uważać oraz uciekać jak najszybciej gdy się na nich natknie, bo sprowadzają oni na nas grzech i opętanie... (Autentyczny tekst z jednej z mszy w jednym z Starogardzkich kościołów )

Offline Tiw

• Myśliwy
  • Reputacja: 0
  • We Can't Stop Here, This Is Bat Country!
« Odpowiedź #364 dnia: 19 Listopad 2008, 20:37:00 »
Spłoniesz na stosie pomiocie szatański!
Z kolei mi się chce srać jak o nim słyszę. ;] Ciągle tylko Karol Wojtyła to, Karol Wojtyła tamto, ludzie on przecież nie żyje i patrząc obiektywnym okiem istnieje wielu ludzi, którzy mają o wiele większe zasługi dla Polski i świata.
Owszem istnieje, równierz mi szczać się chce jak słysze, że nowy film o Janie Pawle II wychodzi. Jest to przegięcie, gdzie nie spojrzeć tam wciskają papieża. Owszem był to człowiek, który zrobił wiele dobrego, jednak ten "boom" na jego osobe, co chwila słyszy się to "Wielki Polak", "Wojtyła to, Wojtyła tamto", "postawmy pomnik", że naprawde chce się rzygać z całym szcunkiem dla tej osoby (ale to brzmi xP).
Piersze słysza.

Rany... Kolejny pop*****lec.
Grzesznik!
Mówi, że sataniści to przestępcy i trzeba na nich uważać oraz uciekać jak najszybciej gdy się na nich natknie, bo sprowadzają oni na nas grzech i opętanie...
Chyba chodziło mu o jakieś skrajne sekty, które są często, błednie, utożsamiane z satanistami.

« Ostatnia zmiana: 19 Listopad 2008, 20:40:21 wysłana przez Teletubiś »

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Reputacja: 10161
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #365 dnia: 19 Listopad 2008, 21:16:43 »
Ja nie wiem po co jest ten cały spór i kłótnie. Ludzie mówią że w Polsce jest tolerancja i w ogóle czego tutaj za bardzo nie widać. Chodzi mi po prostu o wspomniany już wcześniej fanatyzm. Przecież każdy ma prawo wierzyć w co tylko zechce i nikt mu nie zabroni czcić nawet sedesu jak dla tej osoby będzie on ukojeniem, wybawieniem itd. Osobiście jestem praktykujący i myślę że nie zmienię swojej wiary ponieważ bardzo mi ona odpowiada. Należę jednak do grupy ludzi którzy są tolerancyjni wobec innych grup wierzeniowych czy innych religii. Myślę że religia jest naszą osobistą sprawą i każdy do niej podchodzi jak tylko chce.
Jeżeli chodzi o grupy satanistyczne to raczej należę do tych osób które kojarzyć je będą ze złem. Jak dla mnie po prostu na pierwszy rzut oka nazwa wiąże się z szatanem stąd moja nie chęć. Oczywiście nie będę wytykał nikomu że jest członkiem tej grupy. Mnie to po prostu nie obchodzi.
Co do osoby Jana Pawła II to uważam Go za wielką osobistość która tak naprawdę zrobiła bardzo dużo dla całego świata, nie tylko Polski. Myślę jednak że niektórzy zrobili sobie z tej osoby łatwy i szybki zysk. Film o pontyfikacie rozumiem wiele ludzi chciało by wiedzieć coś o nim, ale drugi, trzeci itd lekka przesada.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #366 dnia: 19 Listopad 2008, 21:48:04 »
Rany... Kolejny pop*****lec. O religii się nie dyskutuje. To po pierwsze.
A mój ksiądz dyskutuje. Daj znać do kurii, że nadaje się na stos i takie tam...

Ateiści to poprostu gówna***ia, która chce pokazać swoją "niezależność" i "wspaniałość" razem z brakiem jakiejkolwiek inteligencji. Bo chce mi się powiedzieć jedno, gdy czytam posty ateistów, którzy próbują w nich udowodnić, że Bóg nie istnieje. Mianowicie: "ÂŻal mi was".
A mnie ciebie. Bo tak samo jak ateiści zaprzeczają tak ty nie jesteś w stanie udowodnić, że bóg istnieje. Wierzysz w to ale to wiara, nie fakt oczywisty. Więc wierz sobie w co ci się żywnie podoba. W Boga, różowe kucyki pony czy nawet w power ranger. Nie moja brocha na kogo wyrośniesz i czy przez pierdoły zmarnujesz swój jak i innych czas.

Nie każę ci tego robić, wielki "ty ateisto", ale okaż choć trochę szacuknu dla religii.
Szacunek można mieć do człowieka, który sobie w coś tam wierzy. Nawet do psa, ale nie do religii.

Natomiast ztwojego postu wynika, że o Chrześcijaństwie wiesz tyle, co nic.
Za to ty najwyraźniej uważasz się za teologa oraz znawce wielu pogańskich mitologii. Przecież odbyłeś szkolenie na religii. Wiesz o tym, że metale jedzą koty...

w tym pamięć o świętej pamięciu Karolu Wojtyle, Janie Pawle II, wielkim Polaku. Tak więc nim coś napiszesz o danej religii dowiedz się o niej czegoś.
Nie pieprz. Nie wciągaj w to poprzedniego papieża. Nie zasłaniaj się nim w desperacji bo to nic nie da.

Przez większość stron można przeczytać jak IsentoR (nawet administrator serwisu tak spamuje) z poplecznikami atakuje Arkhana i kilku wierzących.
My źli tylko atakujemy na stos nas. A tu masz definicje spamu. Bo jak zauważyłem o tym też musisz poczytać.

Offline MooN

• Magnat
« Odpowiedź #367 dnia: 20 Listopad 2008, 20:36:52 »
A mój ksiądz dyskutuje. Daj znać do kurii, że nadaje się na stos i takie tam...
Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów. Później cię nawet skonsumują (:D). A jeżeli chodzi o dyskutowanie, to mam na myśli coś w stylu: "Twoja religia jest fałszywa! Boga nie ma!". Twój przykład nazwał bym raczej "rozważaniami".

A mnie ciebie. Bo tak samo jak ateiści zaprzeczają tak ty nie jesteś w stanie udowodnić, że bóg istnieje. Wierzysz w to ale to wiara, nie fakt oczywisty. Więc wierz sobie w co ci się żywnie podoba. W Boga, różowe kucyki pony czy nawet w power ranger. Nie moja brocha na kogo wyrośniesz i czy przez pierdoły zmarnujesz swój jak i innych czas.
Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie. Nie można udowodnić istnienia Boga, ale nie można też udowodnić, że nie istnieje. Co zaś do marnowania czasu... Pewien ktoś ktosiński religie rozłożył na biznes. I wyszło, że bardziej opłaca się wierzyć i oddawać cześć Bogu, gdyż poświęcisz na to tylko część życia ziemskiego, a będziesz miał później życie wieczne. Teraz bardziej z punktu widzenia ateisty. A nóż jednak jest Bóg? I co w tedy? Mimo, że całe życie wygodnie sobie pożyjesz to życia wiecznego nie osiągniesz. I co wtedy? ÂŻadne placze nie pomogą! Tak więc bardziej opłaca się wierzyć, jeżeli chodzi o "marnowanie czasu".

Szacunek można mieć do człowieka, który sobie w coś tam wierzy. Nawet do psa, ale nie do religii.
Nie wiesz, że szacunek do religii do i również szacunek do człowieka? Kto praktykuje religię? Człowiek. Tak więc uważasz, że nie można okazywać szacuknu wierzeniom człowieka? Cóż za tolerancja!

Za to ty najwyraźniej uważasz się za teologa oraz znawce wielu pogańskich mitologii. Przecież odbyłeś szkolenie na religii. Wiesz o tym, że metale jedzą koty...
A ateiści obdarte ze skóry i oblane moczem psy. Tak wiem (:P). W rzeczywistości jednak jestem zaznajomiany z naukami Pisma ÂŚwiętego, a ponadto różne religie wzbudzają we mnie zainteresowanie i szanuję je (np szanuję wiarę Buddystów, mimo iż nim nie jestem).

Nie pieprz. Nie wciągaj w to poprzedniego papieża. Nie zasłaniaj się nim w desperacji bo to nic nie da.
Z wzajemnościom, adminku. No chyba, że nie szanujesz naszego wspaniałego, niestety już byłego biskupa Rzymu oraz tego wszystkiego, co dokonał.

My źli tylko atakujemy na stos nas. A tu masz definicje spamu. Bo jak zauważyłem o tym też musisz poczytać
Po pierwsze, to na wikipedi może pisać każdy. A po drugie jak inaczej nazwać ciągnące się przez kilkanaście stron kłótnie?

Offline Sado

• Weteran
  • Reputacja: 2172
  • So long, gay boys.
« Odpowiedź #368 dnia: 20 Listopad 2008, 20:48:06 »
Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów. Później cię nawet skonsumują (Chichot). A jeżeli chodzi o dyskutowanie, to mam na myśli coś w stylu: "Twoja religia jest fałszywa! Boga nie ma!". Twój przykład nazwał bym raczej "rozważaniami".

Radzę poczytać kim jest satanista.

Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie. Nie można udowodnić istnienia Boga, ale nie można też udowodnić, że nie istnieje. Co zaś do marnowania czasu... Pewien ktoś ktosiński religie rozłożył na biznes. I wyszło, że bardziej opłaca się wierzyć i oddawać cześć Bogu, gdyż poświęcisz na to tylko część życia ziemskiego, a będziesz miał później życie wieczne. Teraz bardziej z punktu widzenia ateisty. A nóż jednak jest Bóg? I co w tedy? Mimo, że całe życie wygodnie sobie pożyjesz to życia wiecznego nie osiągniesz. I co wtedy? ÂŻadne placze nie pomogą! Tak więc bardziej opłaca się wierzyć, jeżeli chodzi o "marnowanie czasu".

Jednak jeśli Boga nie ma, wyjdzie na to, że marnowałeś czas, prawda?

Z wzajemnościom, adminku. No chyba, że nie szanujesz naszego wspaniałego, niestety już byłego biskupa Rzymu oraz tego wszystkiego, co dokonał.

Było od groma innych ludzi, wierzących jak i niewierzących, którzy zrobili wiele dla świata. Papież nie był jedynym dobrym dla społeczeństwa człowiekiem, byli ludzie którzy bardziej przyczynili się dla świata, również z innej wiary, jednak nikt nie mówi, że ich wiara jest dobra, bo ten i ten zrobił to i to...

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #369 dnia: 20 Listopad 2008, 21:01:22 »
Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów.
Ale to nie sataniści mają ciągoty do piromanii....

Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie.
Ty zaś, że głosi prawdę i możemy tak do usranej śmierci. Wiec po co to komu?

Teraz bardziej z punktu widzenia ateisty. A nóż jednak jest Bóg? I co w tedy? Mimo, że całe życie wygodnie sobie pożyjesz to życia wiecznego nie osiągniesz. I co wtedy? ÂŻadne placze nie pomogą! Tak więc bardziej opłaca się wierzyć, jeżeli chodzi o "marnowanie czasu".
Kocha to przyjmie, nie kocha bez łaski wezmą i do piekła.

Nie wiesz, że szacunek do religii do i również szacunek do człowieka? Kto praktykuje religię? Człowiek. Tak więc uważasz, że nie można okazywać szacuknu wierzeniom człowieka? Cóż za tolerancja!
Szacunek do wiary człowieka - jednostki, a do religii to dwie różne sprawy.

A ateiści obdarte ze skóry i oblane moczem psy. Tak wiem (:P).
Cóż za tolerancja!

W rzeczywistości jednak jestem zaznajomiany z naukami Pisma ÂŚwiętego, a ponadto różne religie wzbudzają we mnie zainteresowanie i szanuję je (np szanuję wiarę Buddystów, mimo iż nim nie jestem).
A rozumiesz co czytasz?

Po pierwsze, to na wikipedi może pisać każdy. A po drugie jak inaczej nazwać ciągnące się przez kilkanaście stron kłótnie?
Przeczytaj definicje, a na pewno wykreślisz słowo spam z proponowanych wariantów. Możesz również skorzystać z telefonu do kurii, pomocy wikarego lub ręki boga.

Offline MooN

• Magnat
« Odpowiedź #370 dnia: 20 Listopad 2008, 22:46:44 »
Użyję zwrotu, którego zwykle nie używam. OMG!!! Przekręcicie wszystko co napiszę?

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #371 dnia: 20 Listopad 2008, 22:56:50 »
I vice versa.

Offline truebezi

• Kret
  • *
  • Ronald Reagen
« Odpowiedź #372 dnia: 21 Listopad 2008, 01:50:22 »
Miałem się nie wypowiadać na ten temat, bo jest on z gatunku tematów "śliskich". Postanowiłem jedna wtrącić swoje trzy grosze. Muszę powiedzieć że dostarczacie mi niesamowitej rozrywki ( i nie tylko ), parę razy nie mogłem powstrzymać się od śmiechu. Dyskusja przestała już dawno przypominać merytoryczną, a zmieniła się w pyskówki i ataki ad personam. Zbliżacie się niebezpiecznie do poziomu forum z Onetu, a niektórzy z niewierzących( nie powiem którzy, bo się boję  ;D ) przypominają mi Lulu Amelu - naczelnego racjonalistę Onetu. Tolerancja "wylewa się tu strumieniami" ( mimo że niektórzy po kilka razy podkreślali że są "straszliwie" tolerancyjni- to takie modne dzisiaj ).
Jestem katolikiem, co nie oznacza że nie interesują mnie inne religie. Zainteresowałem się Judaizmem i jego nurtami. Szczególnie moją uwagę zwrócił judaizm ultraortodoksyjny zwany haredim ("bojący się Boga"). Po zapoznaniu się z ich doktrynami szczena mi opadła. Jeżeli uważaliście że bardziej nie można być konserwatywnym niż słuchacze Radia Maryja to grubo się mylicie. Otóż prawdziwą "konserwą" są przedstawiciel tegoż nurtu. Ograniczają oni do minimum kontakt z światem zewnętrznym i całkowicie są wrogo nastawieni do jakiegokolwiek postępu kulturalnego, cywilizacyjnego itp. Część z nich nie uznaje państwa Izrael twierdząc że jest to pomiot szatana- jedynie mesjasz który się pojawi w przyszłości ma prawo stworzyć państwo Izrael. Domagają się kultywowania w niezmienionej postaci norm tradycjonalizmu z XIX w.: co się przejawia w ubiorze, wyglądzie zewnętrznym itp. Ich rabini zakazują kobietom studiów uniwersyteckich. Jeden z nich kilka lat temu zasłynął apelem do lekarzy w USA ( skrót emitowała telewizja Polsat ) aby nie udzielali  pomocy medycznej Polakom ze względu na naszą współpracę z ... Hitlerem w eksterminacji ÂŻydów. Miałem się zabrać za czytanie Talmudu ale raczej sobie na razie daruje. Trzeba dojrzeć, trochę nabrać dystansu i dopiero czytać księgę gdzie o chrześcijanach piszę się jak o ludziach drugiej kategorii.
Isentor widzę że dyskusja powoli zmierza w kierunku ofiar katolików ( co mnie specjalnie nie dziwi). Radziłbym ci nie wchodzić na to pole, bo osoby niewierzący mają sporo ofiar na sumieniu. W czasie rewolucji francuskiej w Wandei jak się szacuje zamordowano w bestialski sposób 400-500 tys osób w tym kobiety, dzieci, starców , przez przedstawicieli oświeconych władz walczących z ciemnogrodem ( rewolucjoniści francuscy w przeciągu krótkiego czasu przegonili ÂŚwiętą Inkwizycję którą tak pogardzali). Najgorsze jest to że to nie była jakaś samowolka ale rozkaz jaki otrzymali wojskowi od Komitetu Ocalenia Publicznego czyli władzy wykonawczej (wchodziły do niego osoby które dzisiaj są postrzegane jako postacie które symbolizują tolerancję jak choćby: Georges Danton ). Zaplanowana z zimną krwią eksterminacja ludzi z całego obszaru, bez względu na wiek, płeć i to wszystko w imię tolerancji.
A tak raportował sytuację generał Westermann ("rzeźnik Wandei") pisał z pola bitwy Savenay do władz: "Wandea już nie istnieje! Dzięki naszej wolnej szabli umarła wraz ze swoimi kobietami i dziećmi. Skończyłem grzebać całe miasto w lasach i bagnach Savenay. Wykorzystując dane mi uprawnienia, dzieci rozdeptałem końmi i wymordowałem kobiety, aby nie mogły rodzić więcej bandytów. Nie żal mi ani jednego więźnia. Trupy zaścielają drogi, miejscami jest ich tyle, że tworzą piramidy. Zniszczyłem wszystkich, nie bierzemy jeńców. Litość nie jest rewolucyjną sprawą!".
Ale się rozpisałem  ;D
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2008, 01:55:25 wysłana przez truebezi »

Offline Dragosani

• Król
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #373 dnia: 21 Listopad 2008, 13:49:15 »
Co wy macie z tymi stosami? Jeżeli tak chcesz być spalony na stosie, to zgłoś się do najbliższego punktu satanistów. Później cię nawet skonsumują.

Teraz mam jak największe prawo do użycia zwrotu, który jest tak często używany przez chrześcijan. "To obraża moje uczucia religijne!" Czy ty masz jakiekolwiek pojęcie czym jest właściwie prawdziwy satanizm?

Za to ty nie jesteś w stanie udowodnić, że religia chrześcijańska kłamie. Nie można udowodnić istnienia Boga, ale nie można też udowodnić, że nie istnieje.

Jednak, według mnie, łatwiej jest udowodnić, że on nie istnieje. Dlaczego? Skoro istnieje, to dlaczego skazuje miliony swoich kochanych dzieci na cierpienie?

Isentor widzę że dyskusja powoli zmierza w kierunku ofiar katolików ( co mnie specjalnie nie dziwi). Radziłbym ci nie wchodzić na to pole, bo osoby niewierzący mają sporo ofiar na sumieniu. W czasie rewolucji francuskiej w Wandei jak się szacuje zamordowano w bestialski sposób 400-500 tys osób w tym kobiety, dzieci, starców , przez przedstawicieli oświeconych władz walczących z ciemnogrodem ( rewolucjoniści francuscy w przeciągu krótkiego czasu przegonili ÂŚwiętą Inkwizycję którą tak pogardzali).

Może i było to okrutne ludobójstwo. Lecz zauważ jeden fakt. Inkwizycja mordowała niewinnych ludzi "w imię Boga".

Offline truebezi

• Kret
  • *
  • Ronald Reagen
« Odpowiedź #374 dnia: 21 Listopad 2008, 15:35:24 »
Dragosami a rewolucjoniści francuscy pewnie mordowali tylko winnych  ;D ? Zapomniałeś dodać, że inkwizycja nie mordowała niemowlaków nabijając ich na bagnety, natomiast o  rzezi w Wandei wiedzieli wszyscy przedstawiciele władz którzy na ustach miały frazesy o wolności,  równości, braterstwie i pewnie jeszcze tolerancji. Nie wrzucała do studni arszeniku  i nie przeprowadzała planowej eksterminacji całych obszarów- oczywiście rewolucjoniści robili to w imię walki z ciemnotą. Poza tym panowie prześcignęli kilkakrotnie w ciągu krótkiego czasu "dokonania" świętej inkwizycji ( żebyśmy się dobrze zrozumieli nie popieram tego co robiła i nie będę tych działań usprawiedliwiał ). Nie sformowała 20 kolumn wojska  który palił, gwałciły, mordowały wszystkich którzy pochodzili z Wandei, bez względu czy popierali rewolucję czy jej nie popierali. Jeden z bardziej znanych i wielbionych przez dzisiejszych liberałów: Danton, jako minister sprawiedliwości w czasie masakry więźniów we wrześniu 1792 roku (zamordowano 1340 osób), "wsławił się" wręcz haniebnym zachowaniem. Proszony o to, by jako minister, zapobiegł masakrom na więźniach, odburknął: Gwiżdżę na więźniów, niech się dzieje z nimi, co chce.  Co więcej, później publicznie usprawiedliwiał popełnione rzezie mówiąc, że rozprawiono się wyłącznie z tłumem konspiratorów i nędzników. I dodawał: "Chciałem, by cała młodzież paryska przybyła do Szampanii splamiona krwią, co dałoby mi gwarancję jej wierności. Chciałem oddzielić ją od emigrantów rzeką krwi (...)" .Faktycznie, haniebnie "splamiony krwią" był sam minister sprawiedliwości, Danton, tolerujący rzezie setek niewinnych osób (w tym około 300 księży). ÂŚwięta Inkwizycja nie planowała jak niektórzy liberałowie np: Jean Baptiste Carrier eksterminacji części ludności  tylko dlatego że brakowało żywności. Stwierdził on że: Francja nie może wyżywić swojej zbyt licznej ludności, ażeby zaś temu zaradzić, należy wytępić księży, szlachtę i mieszczan. Takie pomysły nie wpadły do głowy nawet ÂŚwiętej Inkwizycji

Co do kwestii: dowodu na istnienie Boga, zgodzę się z Isentorem że nie da się  podać namacalnych dowodów na Jego istnienie, ale również nie można jednoznacznie stwierdzić że Go nie ma. Więc proponowałbym pominąć tą kwestię bo każdy ma swoje odrębne zdanie i raczej nikt nie ma takiej wiedzy by przekonać kogokolwiek. A to czy istnieje Bóg czy nie istnieje to już kwestia naszej wiary lub jej braku. Ja wierzę że istnieje Bóg Wszechmogący, który pewnego dnia straci cierpliwość do nas i wtedy niektórzy z zapiekłych ateistów  zaczną się modlić. Znamy w historii takie przypadki gdzie osoby które pogardzały religią i kościołem, a nawet go zwalczały, pod koniec życia stawały się żarliwie religijne np. Julia Brystygierowa "Krwawa Luna" która zarządzała w czasach stalinowskich w Polsce Departamentem V który zwalczał Kościół. Z postaci bardziej chlubnych można przypomnieć Czesława Miłosza czy Jacka Kaczmarskiego którzy mówiąc delikatnie mieli niechętny stosunek do religii, a pod koniec życia nawrócili się.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2008, 15:37:46 wysłana przez truebezi »

Offline Dragosani

• Król
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #375 dnia: 21 Listopad 2008, 16:20:47 »
Wyraźnie mnie nie zrozumiałeś, "panie" truebezi. Nie wątpię, że rewolucjoniści mordowali niewinnych. Jednak walczyli w imię rzekomego "braterstwa, równości, itepe". Czyli o jako takie ideały, nie zawsze szczere, ale jednak. Nie twierdzę, że postępowali słusznie, lecz na pewno jest to lepszy powód niż to czym tłumaczyła się Inkwizycja. Inkwizycja zabijała, bowiem w imię Boga, ale cóż to za miłosierny bóg, skoro jego wyznawcy torturują i mordują innowierców? Cóż... jeśli miałbym wybrać bardziej poprawna moralnie masakrę (jeśli można mówić o moralności w takich przypadkach) wybrałbym Rewolucję. Ech... i znów pewnie wszyscy uznają mnie za potwora bez sumienia.

Offline truebezi

• Kret
  • *
  • Ronald Reagen
« Odpowiedź #376 dnia: 21 Listopad 2008, 18:43:41 »
Powiem że straszliwie przeżyłem  ;D to, że zwracając się do mnie użyłeś cudzysłowu w słowie pan, no cóż widać że taki ciemnogród jak ja, nie jest godny z tobą polemizować ::) A może masz o sobie wysokie mniemanie, no cóż nie mój problem,życie być może brutalnie zweryfikuje  czy masz słuszność  ???
Mistrzu ( twój blask oświecił mnie i uznaje twoją wyższość  :-X ) Dragosanie różnica między ÂŚwiętą Inkwizycją a Rewolucją  Francuską jest taka że tą pierwszą napiętnowano ( również przez kościół )  uznano jej zbrodnie, wykazano się skruchę za jej działania. Natomiast twórcy, ideolodzy Rewolucji Francuskiej są dzisiaj wielbieni, pokazywani jako wzory do naśladowania, przez liberałów całego świata którzy z zamiłowaniem wypominają każdą ofiarę kościołowi, ale o zbrodniach swoich idoli jakoś dziwnie milczą. ÂŚmieszy mnie jak różnej maści postępowcy opisują zbrodnie ÂŚ.I. , ale się nie zająkną że ich idole w przeciągu 2-3 lat wymordowali  kilkakrotnie więcej osób niż Inkwizycja w przeciągu kilku wieków. Weź chłopie przeczytaj sobie hasło "Inkwizycja" w 30 tomowej Encyklopedii PWN w której stwierdzono iż wyrokiem śmierci kończyło się 5 % wszystkich dochodzeń i porównaj sobie z postępowaniem jasnogrodu w ówczesnej Francji. Tak na marginesie nie słyszałem, żeby w Wandei miłujący wolność i tolerancje liberałowie pozwolili ludziom skorzystać z jakiejkolwiek drogi prawnej. Weź pod uwagę również to kiedy wszystkie wydarzenia się działy, a być może jeszcze bardziej się oświecisz. Poza tym nawet w średniowieczu ÂŚwięta Inkwizycja nie posuwała się do mordowania niemowlaków i nie miała zapędów do masowej eksterminacji ludzi tylko dlatego że mieli "złe" pochodzenie. Ciekawe jest też to, że ÂŚwięta Inkwizycja została powołana w odpowiedzi na szerzące się w Europie zjawisko samosądów np król Francji Robert II Pobożny w 1022 r. rozpoczął wbrew woli kościoła ściganie i mordowanie heretyków podobnie było w Mediolanie gdzie lud "wymierzał sprawiedliwość". Kościół wprowadzając inkwizycję zastąpił samosądy- sądami. Ciekawe ile jeszcze ludzi by zginęło gdyby za "wymierzanie sprawiedliwości" wziął się lud, pewnie zamiast kilku tysięcy byłoby więcej: pewnie wyglądałoby to tak jak w Wandei  Od początku funkcjonowania inkwizycji  nie mordowano heretyków ale stosowano na przełomie XII/XIII prawo kościelne: stosowano ekskomuniki i pokuty. Później stosowano przepisy poszczególnych państw i posuwano się do barbarzyńskich metod. Warto też wspomnieć że "ruchy heretyckie" występowały również przeciwko władcom co powodowało że chcieli się ich pozbyć. Najlepszym sposobem był pretekst religijny. Wielu władców uzyskało wpływ na obsadzanie funkcji w trybunałach i wykorzystywała ich do walki nie tylko przeciw "heretykom" ale również przeciwników politycznych. Więc wypadałoby za część niegodziwości związanych z funkcjonowaniem ÂŚwiętej Inkwizycji obarczyć władców ówczesnej Europy, czyż nie? Z drugiej strony jak by Kościół pozwolił na samosądy i nie zareagował chociaż w taki sposób jaki to uczynił, dzisiaj podobni tobie zaczęli by mu zarzucać bierność i brak jakichkolwiek działań. I tak źle i tak niedobrze.

Nie twierdzę, że postępowali słusznie, lecz na pewno jest to lepszy powód niż to czym tłumaczyła się Inkwizycja.
Można ci pogratulować tylko nie wiem czego. Tak głupiego zdania dawno nie czytałem, brak słów ... lepszy powód do mordowania niewinnych osób w tym kobiet i dzieci, nie no facet ty to masz żelazne argumenty, które mnie"powaliły"swoją głębią.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #377 dnia: 21 Listopad 2008, 19:18:33 »
Bezi jak już mają zabijać to za coś z czego nie będą się śmiać ich potomkowie za kilkaset lat. Ludzie od zawsze zabijają się przez kobiety, kasę, przedmioty, terytoria ideały i przez boga. Wszystkie powody prócz tego ostatniego jeszcze zdzierżę. Ale zabijać kogoś bo wyczytało się to między wierszami pisma świętego pod pretekstem doprowadzenia do czyjegoś zbawienia. "heloł" is anybody out there?
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2008, 19:20:40 wysłana przez Isentor »

Offline truebezi

• Kret
  • *
  • Ronald Reagen
« Odpowiedź #378 dnia: 21 Listopad 2008, 19:31:49 »
Radzę ci trochę odpocząć i nie pisać bredni, bo jak sobie na spokojnie przemyślisz i "głębiej" przeanalizujesz to co napisałeś to  się będziesz wstydził swoich słów jak nie teraz, to mam nadzieję że w przyszłości.

Jeżeli jesteś w stanie zdzierżyć zabijanie niewinnych osób w imię "wolności równości tolerancji" to ja ci współczuje. Nie za bardzo się różnisz od jakobinów kolego.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopad 2008, 19:45:34 wysłana przez truebezi »

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #379 dnia: 21 Listopad 2008, 19:44:54 »
Nie masz argumentu w tym momencie więc daruj sobie prorocze wywody na mój temat.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #379 dnia: 21 Listopad 2008, 19:44:54 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything