Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Julian:
--- Cytat: Nikolai w 19 Listopad 2011, 14:38:51 ---Nie jesteś prawdziwym chrześcijaninem bo myślisz logicznie! Co teraz powiesz księdzu na kolędzie?!
--- Koniec cytatu ---
Każe mu opuścić moje skromne progi, ponieważ jestem ateistą. Wierzę w Kharmę.
Elrond Ñoldor:
Kharmę? Słyszałem. Ale do końca nie wiem o co chodzi. Brzmi jak sekta. Te wszystkie religie ze wschodu brzmią dla mnie jak jakaś sekta.
Julian:
Kharma. Wiara w los. Wiara, że los zna wszystkie twoje uczynki, nagradza Cię za dobre, każe za złe.
Anette Du'Monteau:
A kojarzycie "zakład Pascala"? Niby miał przysporzyć jakieś popularności wierze, lecz trochę innym sposobem niż kościół by chciał. Inaczej mówiąc, warto wierzyć bo to się bardziej opłaca. Jeśli wierzymy i przestrzegamy zasad, a Bóg istnieje to zyskujemy sobie jedynie raj, jeśli Boga nie ma, to po prostu rezygnujemy z grzechów i jako takiego "nieczystego" życia. Zaś jeśli jest i nie wierzymy, wtedy zostaje nam piekło. Mniej więcej tak to sformułowane jest w najprostszej postaci.
Nessa:
Takie rozumowanie jest dość płytkie i łatwe do obalenia, co zostało zresztą wielokrotnie uczynione. Poczynając od dziwnego założenia, że istnieje tylko "bóg chrześcijański" z biblijnymi wymaganiami wobec wierzących (co z Zeusem i Yodą?), po bardzo mądry wniosek Dawkinsa ("Boga urojonego" naprawdę warto przeczytać - niewierzącym da argumenty, a wierzących utwierdzi w swoich przekonaniach) mówiący, iż Pascal zachęca do udawania wiary.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej