Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (163/181) > >>

Sado:

--- Cytat: Pienik w 17 Listopad 2011, 18:07:49 ---Film na 4 części trzeba obejrzeć cały. Jak to zazwyczaj w filmach bywa. Dwa w samej biblii napisane jest, że kościół stworzył Bóg, potem oddał go człowiekowi i 1 papieżowi, św Piotrowi bodajże. I to tam masz okazywać swoją wiarę, jak i w normalnym codziennym życiu. Ponieważ, wiara przez wszystkie stulecia walczyła z nauką, dopiero teraz kiedy dostaje po dupie, zaczyna z nią zakładać rozejm. Dlatego oddzielam logikę=naukę, od wiary, która logiki nie wymaga. Zeyfar palenie na stosach uczonych to było współgranie z nauką?

--- Koniec cytatu ---

Kościół składa się z części Boskiej (nieomylnej) i części ludzkiej, która popełnia błędy i może się mylić. Poza tym nadal durnie myślisz Kościół=wiara. To ludzie walczyli, Kościół, etc. walczyli z nauką. Jeśli każdy przykład wierzącego walczacego z nauką nazywasz atakiem wiary na naukę, to wynika z tego, że każdy wierzący-odkrywca przyczyniał się do rozwoju nauki. Głupie, nie?

Nessa:

--- Cytuj ---Ponieważ, wiara przez wszystkie stulecia walczyła z nauką, dopiero teraz kiedy dostaje po dupie, zaczyna z nią zakładać rozejm. Dlatego oddzielam logikę=naukę, od wiary, która logiki nie wymaga.
--- Koniec cytatu ---
Organizacje, instytucje walczyły z nauką, ale nie wiara. Ciemnota ludzi i ślepe podążanie za kapłanami walczyły z nauką, ale nie wiara. Króliki pożerające tomiska walczyły z nauką, ale nie wiara.

--- Cytuj ---Kościół składa się z części Boskiej (nieomylnej) i części ludzkiej, która popełnia błędy i może się mylić.
--- Koniec cytatu ---
ÂŁadnie to brzmi, gdyż część boską znamy jedynie z fajnej książki, a część ludzka lubi ingerować w życie wszystkich.

stefan666:
Dlatego, to że dziś np. nie zginąłem na drodze(Prowadziłem auto po krajowej 7. jechałem ok 100 km/h jechałem za Tirem, na zakręcie podjechał do mnie po lewej stronie Hyiundai. Chciał wyprzedzać, ale nie dał rady i skręcił prosto na mnie). zawdzięczam swoim umiejętnością prowadzenia auta? Bogu? Czy szczęściu? Na to 1 mam jakiekolwiek dowody na 2 i 3 mogę sobie tylko gdybać. Dlatego nie uważam, aby Bóg miał jakiekolwiek miejsce we wszechświecie. Dam 100 zł komuś kto udowodni mi, że on nie wygląda jak Alf. Kościół bądź co bądź reprezentuje wiarę katolicką, także mam prawo osądzać na podstawie jego działań, wygląd Religi katolickiej. To tak, jak gadanie Kozłowa, że komunizm jest gicio, ale komuniści nie odpowiadają za to, że w każdym kraju przeradzał się w krwawy reżim. To samo co w przypadku części nie omylnej i ludzkiej. Komunizm też na papierku jest cudowny, a w praktyce chujowy. Tak samo, można powiedzieć, że chrześcijanizm jest gicio, a to że ludzie w jego imię mordowali to za to on już nie odpowiada. Idąc tą ideą faszyzm też jest dobry, ale wypaczyli go ludzie.

Nessa:
Idea faszyzmu jest dobra? o.O

Isentor:

--- Cytat: Pienik w 17 Listopad 2011, 17:44:06 ---Odświeżając temat, moim zdaniem wierze w dzisiejszej epoce jest świadectwem zacofania umysłowego.

--- Koniec cytatu ---
Nie zgadzam się z takim stwierdzeniem. Wiara potrafi uzupełnić braki, których człowiek sam nie potrafi zapełnić. Bywa bardzo motywująca i pomocna w ciężkich i dobrych chwilach. Jedni wierzą w siebie, inni w ideologie, zdarzają się tacy co wierzą w siłę wyższą - Boga. Nie jest to głupie. Powiedziałbym, że bywa pomocne.

--- Cytat: Pienik w 17 Listopad 2011, 17:44:06 ---Nauka wyjaśniła podstawowe prawa rządzące światem, podała nam również na tacy skąd wieźli się ludzi, zwierzęta jak i z czego narodził się wszechświat. W tej dobie nie widzę racjonalnego wytłumaczenia czemu ktoś chciał by mimo to dalej wierzyć w teorię 7 dni, i w wielkiego Pana na górze, który steruje jego życiem i widzie wszystko co dana osoba robi. Idea życia po śmierci jest fajna, lecz może to ogłupia ludzi, wszak nie mogą się pogodzić z tym, że innego życia już nie mają tylko to jedno. Chcą żyć złudzeniami.

--- Koniec cytatu ---
W to co napisałeś wierzy naprawdę mały procent wiernych, i są to głównie wioskowi myśliciele-mędrcy, którzy zastanawiają się dlaczego słońce krąży dookoła ziemi i niebo jest niebieskie.

--- Cytat: Pienik w 17 Listopad 2011, 17:56:43 ---Polecam ten film masz tutaj łopatologicznie wytłumaczone jak powstał wszechświat i dlaczego Bóg nie ma w nim miejsca. Nauka nie wytłumaczyła jeszcze wiele rzeczy, ale to przyjdzie z czasem. Kiedyś ludzie wierzyli, że ziemia jest płaska i nie było dowodów, że tak nie jest. W końcu zostało to wytłumaczone.

--- Koniec cytatu ---
Ponowie zakładasz, że wierni to średniowieczne owieczki. Oni po prostu pomimo tego wierzą. Człowiek tak jest zaprogramowany, że potrzebuje w coś wierzyć. Są wyjątki, mniejszość - ateiści.

--- Cytat: Pienik w 17 Listopad 2011, 17:56:43 ---Kościół walczy natomiast systematycznie z rozwojem i nauką aby potrzymać otępienie i mongolizm, wszak jest on im na rękę. Ten cały Bóg to wielomiliardowy interes, który dzięki naiwności ludzi kręci się całkiem dobrze. Lecz widać światełko w tunelu, coraz więcej osób używa mózgu, a nie ślepo pada na kolana i oddaje się woli Pana.

--- Koniec cytatu ---
Zacznijmy od tego, że kościół katolicki to dobrze prosperująca mafia-firma. Dawniej walczyli z nauką i używali siły, bo mogli i dzięki temu utrzymywali władzę i wpływy. W dzisiejszych czasach zasłaniają się za głoszeniem miłości i pielgrzymowaniem. Jakiś postęp jest. Ale nie takiego kościoła pragnął Jezus.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej