Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Mantos:
--- Cytat: Kozłow-ski w 29 Marzec 2009, 23:27:38 ---O nie nie kochany. Przed sądem nie udowadniam niewinności, ale winę.
Każdy naukowiec wysnuwający nową teorię musi potwierdzić jej prawdziwość, a nie ktoś musi potwierdzić jej nieprawdziwość. Coś co się tworzy - nie jest automatycznie prawdą przy akcie tworzenia. Wszystko co nowe - brane jest jako fałsz - każda teoria - z początku - ona wymaga udowodnienia.
--- Koniec cytatu ---
Przeczysz sam sobie, to ty twierdzisz że Boga nie ma, powinieneś to udowodnić, ale zgoda. Jedną z podstawowych zasad rządzących światem jest to, że wszystko ma swój początek i koniec. Więc co zapoczątkowało wszechświat? Jak został on stworzony? Ja sądzę że istniała jakaś siłą która istniała od zawsze i to ją nazywam Bogiem.
--- Cytat: Kozłow-ski w 29 Marzec 2009, 23:27:38 ---A kto stworzył Boga?
--- Koniec cytatu ---
Istniał od zawsze. Wykracza poza nasze granice rozumowania.
--- Cytat: Isentor w 29 Marzec 2009, 23:29:58 ---Widziałeś boga? Bo ja nie. Moi rodzice też go nie widzieli, dziadkowie, sąsiedzi. Nikt ze szkoły, nikt z miasta. Ooo łuu boże pokaż się! Ty nie ma go. ÂŁatwo jest wierzyć w coś czego nie można udowodnić. Tylko równie dobrze można wierzyć w wspominane już zielone króliczki i fioletowe krowy z napisem milka. Co nie znaczy, że nie istnieją. Przecież tego nie udowodnisz. Hmm no tak. Wystarczy logicznie pomyśleć. Nie istnieje coś takiego jak zielony królik Isentora. To dlaczego prawo do egzystencji posiada coś takiego jak bóg?
--- Koniec cytatu ---
Tyle, że zielone króliczki to coś banalnego. Możesz je sobie bez problemu wyobrazić. Czy niewidzialne zielone króliczki wykraczają poza twoje rozumowanie? Być może nie wyrażam się dośc jasno, ale myślę, że zrozumiałeś o co mi chodzi, że Bóg to coś więcej niż stary człowiek z brodą.
PS. Mała rada dla pana MooNa. Według mnie powinien odpuścić sobie dalszą dyskusję żeby nie robić z siebie pośmiewiska, ale to tylko moje skromne zdanie.
Baś-ka:
--- Cytuj ---A ja dalej ateistów nie rozumiem.
Jeżeli chodzi o świat, to waszym zdaniem to się samo stworzyło, zwierzęta same zalęgły itd? Buhaha (cytując).
Jeżeli zaś chodzi o satanistów, to głupota z tym ich filozofowaniem. Sataniści to wyznawcy szatana a ci drudzy to po prostu sekciarscy ateiści. Bo jak nie?
--- Koniec cytatu ---
Buahaha, człowieku przeczytaj najpierw coś o satanizmie zamiast pie****** farmazony...
--- Cytuj ---Przeczysz sam sobie, to ty twierdzisz że Boga nie ma, powinieneś to udowodnić, ale zgoda. Jedną z podstawowych zasad rządzących światem jest to, że wszystko ma swój początek i koniec. Więc co zapoczątkowało wszechświat? Jak został on stworzony? Ja sądzę że istniała jakaś siłą która istniała od zawsze i to ją nazywam Bogiem.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Istniał od zawsze. Wykracza poza nasze granice rozumowania.
--- Koniec cytatu ---
I dlatego drogi mantosq jestec cholernie ograniczony :D, jeśli chcesz ograniczyć swoją teorię o powstaniu świata do boga..
Kozłow:
--- Cytuj ---Przeczysz sam sobie, to ty twierdzisz że Boga nie ma, powinieneś to udowodnić, ale zgoda.
--- Koniec cytatu ---
Ja nie wysnuwam nowej teorii, ja neguję starą. Więc to ty musisz udowadniać swoją teorię, ze Bóg istnieje.
--- Cytuj ---Więc co zapoczątkowało wszechświat? Jak został on stworzony? Ja sądzę że istniała jakaś siłą która istniała od zawsze i to ją nazywam Bogiem.
--- Koniec cytatu ---
Prosta brzytwa Ockhama - i mamy wszechświat istniejący od zawsze, a nie wszechświat-Boga.
I prostsze i lepsze.
--- Cytuj ---Czy niewidzialne zielone króliczki wykraczają poza twoje rozumowanie? Być może nie wyrażam się dośc jasno, ale myślę, że zrozumiałeś o co mi chodzi, że Bóg to coś więcej niż stary człowiek z brodą.
--- Koniec cytatu ---
Wiesz. "Duch" - to też jest coś nieokreślonego. Jak Bóg. Jak powiem: "słowo" - to też nie wiadomo dokładnie ocb.
Mogą być więc równie dobrze - Wszechmogące Przezroczyste Słowa. I masz "Boga" :P
Isentor:
--- Cytat: Mantos w 30 Marzec 2009, 15:45:49 ---Tyle, że zielone króliczki to coś banalnego.
--- Koniec cytatu ---
Dla ciebie. Dla mnie banalna jest wiara w wszechpotężnego stwórcę z piwem w jednej ręce, a pilotem w drugiej.
--- Cytat: Mantos w 30 Marzec 2009, 15:45:49 ---Możesz je sobie bez problemu wyobrazić. Czy niewidzialne zielone króliczki wykraczają poza twoje rozumowanie? Być może nie wyrażam się dośc jasno, ale myślę, że zrozumiałeś o co mi chodzi, że Bóg to coś więcej niż stary człowiek z brodą.
--- Koniec cytatu ---
Bóg również nie wykracza poza moje rozumowanie.Więc po co przypisywać mu realną postać rzeczy. Króliczki górą!
pokemon:
--- Cytuj ---Przeczysz sam sobie, to ty twierdzisz że Boga nie ma, powinieneś to udowodnić, ale zgoda. Jedną z podstawowych zasad rządzących światem jest to, że wszystko ma swój początek i koniec. Więc co zapoczątkowało wszechświat? Jak został on stworzony? Ja sądzę że istniała jakaś siłą która istniała od zawsze i to ją nazywam Bogiem.
--- Koniec cytatu ---
Przeczysz sam sobie - skoro wszystko ma swój początek i koniec, Bóg nie mógł istnieć od zawsze.
--- Cytuj ---Tyle, że zielone króliczki to coś banalnego. Możesz je sobie bez problemu wyobrazić. Czy niewidzialne zielone króliczki wykraczają poza twoje rozumowanie? Być może nie wyrażam się dośc jasno, ale myślę, że zrozumiałeś o co mi chodzi, że Bóg to coś więcej niż stary człowiek z brodą.
--- Koniec cytatu ---
Nie? A czym się różni wszechmocny Bóg jako stary człowiek z brodą od wszechmocnych zielonych króliczków?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej