Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Baś-ka:
--- Cytuj ---Bobby Henderson wymyślił zaś Latającego Potwora Spaghetti, a Richard Dawkins - Niewidzialnego Różowego Jednorożca. Isu wymyślił święte Zielone Króliczki, a ja zaraz mogę wymyślić Wszechmogący Miłosierny Widelec do Zupy. I wiecie, teiści co będzie najgorsze? ÂŻe wszystkie te koncepcje są pod względem prawdziwości na równi z waszym Bogiem.
--- Koniec cytatu ---
Ekhem, pozwolę się wtrącić. Zapomniałeś o "Miłosiernej panience z porem w ręku" Sada..
Sado:
--- Cytat: Rahtar w 27 Marzec 2009, 22:09:06 ---
--- Cytuj ---Bobby Henderson wymyślił zaś Latającego Potwora Spaghetti, a Richard Dawkins - Niewidzialnego Różowego Jednorożca. Isu wymyślił święte Zielone Króliczki, a ja zaraz mogę wymyślić Wszechmogący Miłosierny Widelec do Zupy. I wiecie, teiści co będzie najgorsze? ÂŻe wszystkie te koncepcje są pod względem prawdziwości na równi z waszym Bogiem.
--- Koniec cytatu ---
Ekhem, pozwolę się wtrącić. Zapomniałeś o "Miłosiernej panience z porem w ręku" Sada..
--- Koniec cytatu ---
To jest Wielki Por i Wszechpotężna Pani Co Porem Wywija, niewierny! Dla zainteresowanych dołączeniem do sekty:
http://wielkipor.prv.pl/
Uczyć się tej pieśni na pamięć i śpiewać o każdej porze dnia i nocy!
Gromak:
--- Cytat: Sado w 27 Marzec 2009, 22:29:59 ---To jest Wielki Por i Wszechpotężna Pani Co Porem Wywija
--- Koniec cytatu ---
Kto (Wielkim) Porem wywija, od Pora ginie <nono>.
Elrond Ñoldor:
Cieszmy się jednak że nie mieszkamy w Iraku :|
Zapomniałem dodać. To jest muzułmańskie święto Aszura...
Kozłow:
--- Cytuj ---Poświęcenie?
--- Koniec cytatu ---
A to akurat żadne wytłumaczenie głupoty.
--- Cytuj ---Wieża Babel była oznaką pychy ludzkiej.
--- Koniec cytatu ---
Co nie zmienia faktu, że Bóg wprowadził chaos. Dzisiaj sobie ludzie powoli go niwelują - poprzez wprowadzanie angielskiego jako języka światowego.
--- Cytuj ---A dlaczego mamy mordować dziecko?
--- Koniec cytatu ---
Nikt nie pisał, że mamy mordować dziecko.
Po drugie - płód to nie człowiek - to płód - tak jak odcięty palec - to też nie część człowieka.
--- Cytuj ---"Anioł Pański zwiastował Pannie Maryi
I poczęła z Ducha ÂŚwiętego."
--- Koniec cytatu ---
Duch święty jest duchem - to po 1 - więc nie istnieje.
Po drugie - duch także nie ma spermy wg. wszelkiej duchologii. Zresztą najbardziej "zdolnym do zapłodnienia" wyobrażeniem Ducha ÂŚw. jest gołębica (wszak chyba Matki Boskiej nie zapłodnił ogień?). Czyżby zoofilia? A Jezus jest pół-człowiekiem, pół-gołębiem? No i po chyba 4 - Gołębica także nie ma chromosomu Y :]
--- Cytuj ---Nie przesadzaj. A jak niby chciałbyś je dostać? Anioł miałby je przynieść z niematerialnego nieba?
--- Koniec cytatu ---
Tako rzecze Biblia/Jezus/Ksiądz/Benedzio XVI - módlcie się, a będzie wam dane.
--- Cytuj ---Przecież sam decydujesz co wybierasz.
--- Koniec cytatu ---
Wszechwiedzący Bóg tworząc Cię i tak wie, co wybierzesz i mimo to Cię tworzy - z przeznaczeniem na potępienie lub na zbawienie - nie ma wolnej woli. Kalwiniści mieli rację. Oczywiście poza faktem, że Bóg istnieje ^^
--- Cytuj ---Jest pewna różnica pomiędzy naturalną śmiercią, a morderstwem.
--- Koniec cytatu ---
Ale mimo to na każdym pogrzebie się mówi, że "Bóg wezwał", a na grobach pisze "Bóg tak chciał".
--- Cytuj ---A czy to ważna? A czemu mieli by nie mieć?
--- Koniec cytatu ---
Ech... Bo pępek to pozostałość po pępowinie - czyli połączeniu dziecka z matką - którym transportowany jest pokarm - wprost do brzucha dziecka. Więc Adma i Ewa - skoro nie byli nigdy "ciążami" - nie mogli mieć pępków - a więc nie byliby ludźmi narodzonymi ^^ Ot zagadka.
--- Cytuj ---35. Konserwatywni ÂŻydzi używają imienia Jahwe jako imienia Boga, gdyż jego prawdziwe imię jest przypuszczalnie niewymawialne. Moje pytani brzmi: Jak ludzie mogą wzywać imię Pana na daremnie, kiedy nikt w rzeczywistości nie zna jego imienia?
Tym przypuszczalnie niewymawialnym imieniem jest Jahwe...
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---36. Czemu Bóg jest przeważnie określany jako “On”?
Poruszaj pytanie 35...
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---A może Bóg jest kobietą?
--- Koniec cytatu ---
:P
--- Cytuj ---Tylko od ciebie zależy, czy zostanie wykonany...
--- Koniec cytatu ---
Pisałem o tym wyżej. Ale nie widzisz samosprzeczności. Tylko od Ciebie zależy. Wolna wola - to jest wybór bez odgórnych konsekwencji przy wyborze jednej z dróg. Tutaj masz - albo robisz jak ja chcę i jesteś zbawiony, albo - jak wybierzesz co innego - to idziesz na wieczne potępienie. To nie wolna wola. To jest tzw. wybór pozorny.
--- Cytuj ---Stworzył Lucyfera, ale się zbuntował... A taką teorię predestynacji to u kalwinistów znajdziesz
--- Koniec cytatu ---
No i kalwiniści mają tu rację. Wynaleźli sprzeczność w Biblii. Szkoda, że ze sprzeczności uczynili religię...
--- Cytuj ---A czemu miałaby być w mózgu?
--- Koniec cytatu ---
Myśl - świadomość - rozumiane jako dusza przez teologów - istnieje tylko w komórkach mózgu.
--- Cytuj ---Znowu coś ci się pomyliło. Bóg nie pragnie krwawej ofiary z człowieka.
--- Koniec cytatu ---
W ogóle nie rozumiesz tego, co czytasz.
--- Cytuj ---Bo wszechświat to Bóg?
--- Koniec cytatu ---
Brzytwa Ockhama - i zostaje wszechświat, a nie Bóg-wszechświat. I prostsze i lepsze. I - naukowe.
--- Cytuj ---Skoro niewierzący wiedzą, że ich Bóg karze, to powinni się nawrócić i wierzyć w Niego.
--- Koniec cytatu ---
Wolna wola wyboru Boga? ^^ Znowuż wybór pozorny.
--- Cytuj ---Nie kłam! A protony, elektrony, neutrony, kwarki i leptony?
--- Koniec cytatu ---
To składowe atomów...
--- Cytuj ---Zapomniałem dodać. To jest muzułmańskie święto Aszura...
--- Koniec cytatu ---
Katolicka Droga Krzyżowa na Filipinach niewiele się różni od tego.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej