Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (95/181) > >>

jf:
A ja się w trące. Wymieńcie proszę chociaż 2-3 ateistów/fundacji/akcji które zrobili coś dobrego dla społeczeństwa (tylko bez takich, że "mój wujek", "pan Romek" itp.) ludzi którzy coś zrobili dla ludzkości, czemuś zaprzestali.
Ja tu wymienię ludzi/fundacje/akcje wierzących:
- Matka Teresa z Kalkuty - i nie piszcie, że później zwątpiła w Boga
- Caritas - jako fundacja, i ludzie którzy stoją na jej czele
- Dary zbierane dla biednych ludzi w kościołach - I tu odpowiedź ludzi którzy po prostu chcą dokuczyć ludziom wierzącym za ich wiarę: "Księża biorą to wszystko dla siebie" - więc proszę czegoś takiego nie pisać, bo skąd wiecie, jak nie chodzicie do kościoła.
I ja tu nie krytykuje ateistów, chodzi mi o to, że ludzie wierzący robią coś dla innych, ateiści pewnie też coś robią, ale o takowych akcjach nie słyszałem (stąd moje prośba o wymienienie akcji ateistów) . Według mnie to o człowieku świadczy jego postępowanie, a nie przynależność do którejś z religii.

Isentor:

--- Cytat: Thomas Magnum P.I. w 28 Marzec 2009, 09:15:29 ---- więc proszę czegoś takiego nie pisać, bo skąd wiecie, jak nie chodzicie do kościoła.

--- Koniec cytatu ---
Nie trzeba odwiedzać zakładu dla psychicznie chorych żeby wiedzieć kto w nim przebywa.

--- Cytat: Kozłow-ski w 28 Marzec 2009, 00:04:10 ---Duch święty jest duchem - to po 1 - więc nie istnieje.
Po drugie - duch także nie ma spermy wg. wszelkiej duchologii. Zresztą najbardziej "zdolnym do zapłodnienia" wyobrażeniem Ducha ÂŚw. jest gołębica (wszak chyba Matki Boskiej nie zapłodnił ogień?). Czyżby zoofilia? A Jezus jest pół-człowiekiem, pół-gołębiem? No i po chyba 4 - Gołębica także nie ma chromosomu Y :]

--- Koniec cytatu ---
Kozłowa a ja myślę, że to był po prostu taki starożytny trick niewiernych żon. Jak już wpadły wypowiadały magiczny tekst w stronę męża "no wiesz kochanie dziś w nocy zostałam zapłodniona przez ducha świętego".  :lol: I co biedny, bogobojny żyd mógł uczynić...

Respev:

--- Cytuj ---- więc proszę czegoś takiego nie pisać, bo skąd wiecie, jak nie chodzicie do kościoła.
--- Koniec cytatu ---
Ja chodziłem około 14 lat.

--- Cytuj ---Wymieńcie proszę chociaż 2-3 ateistów/fundacji/akcji które zrobili coś dobrego dla społeczeństwa
--- Koniec cytatu ---
Założenie Tawerny Gothic ;)

Kozłow:

--- Cytuj ---2-3 ateistów/fundacji/akcji które zrobili coś dobrego dla społeczeństwa
--- Koniec cytatu ---
Poczęli wyzwalać świat z feudalizmu i ciemnoty, wymyślili prawa człowieka i obywatela - w czasie Wielkiej Rewolucji Francuskiej (racjonaliści, bo racjonaliści - ale było wielu także ateistów) - tego nie prześcignie żadne osiągnięcie Kościoła.
No i ateistów wielka zasługa dla społeczeństw w tym, że ateistyczne organizacje działają na rzecz wyzwolenia ludzi od zabobonu.

Zresztą - o czym my mówimy?
Chcesz podać jakieś dobre rzeczy, które religia zrobiła dla społeczeństwa? Ale ona
Rozpętała:
1. Krucjaty
2. Wojny religijne
3. Inkwizycję
4. Dżihady
5. Masakry szyitów
6. Syjonizm

Dalej dawać?

Szarleǰ:

--- Cytuj ---Duch święty jest duchem - to po 1 - więc nie istnieje.
Po drugie - duch także nie ma spermy wg. wszelkiej duchologii. Zresztą najbardziej "zdolnym do zapłodnienia" wyobrażeniem Ducha ÂŚw. jest gołębica (wszak chyba Matki Boskiej nie zapłodnił ogień?). Czyżby zoofilia? A Jezus jest pół-człowiekiem, pół-gołębiem? No i po chyba 4 - Gołębica także nie ma chromosomu Y :]
--- Koniec cytatu ---

Mimo wszystko kozłowku musisz się dokształcić, bo duch to nie żadna gołębica (chociaż w tej postaci się objawił), a jakby aktywna moc boga (wg biblii).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej