Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (91/181) > >>

Kozłow:

--- Cytuj ---Ale przecież nikt wam wiary nie narzuca!
--- Koniec cytatu ---
A ty też tak nagle zacząłeś wierzyć? Nikt Ci tego nie narzucił niby?

--- Cytuj ---Możecie robić co chcecie, wasz wybór!
--- Koniec cytatu ---
Tylko szkoda, że tak nie mówi Benedykt. I szkoda, że to robienie co się chce jest obwarowane miliardem bezsensownych zakazów ze strony kościoła (masturbacja to grzech, seks to grzech, aborcja to grzech). A ponadto kościół wchebdolił się do świeckiej szkoły (krzyż w każdej sali, zapraszanie księży na uroczystości) i wpierdala się do państwa - jak chociażby modlitwy na każdym państwowym święcie i msze przy każdej państwowej okazji. No i przepisy antyaborcyjne.

--- Cytuj ---Bibli nie tłumaczy się dosłownie!
--- Koniec cytatu ---
Toteż tym bardziej nie powinno się głosić, że był na ziemi potop, a Noe uratował Geotrupes stercorarius na swojej arce. No i kwestie, że Bóg stworzył świat - nawet to się da podważyć "niedosłownością", bo Bóg tworzy tam najpierw ziemię a potem gwiazdy - na ten przykład, co zostało już dawno potwierdzone, że tak nie było.

--- Cytuj ---A tak w ogóle to jednak uczucie, że ktoś jest tam na górze i nas obserwuje by później osądzić na sądzie ostatecznym powoduje, że jednak niektórzy ludzie zachowują się lepiej np. ja!
--- Koniec cytatu ---
O oczywiście, że sprawia. Krzyżowcy zachowywali się lepiej, Inkwizycja zachowywała się lepiej, Zachowują się lepiej mudżahedini, zachowuje się lepiej Christian Coalition of America, nawołująca do wojny z Islamem. ÂŚwięta wojna to tez wyraz lepszego zachowania. Istotnie God's look for us! We behave better! 

Z religią jest taki fun, że żeby zadziałała, to nie powinna być w żaden sposób zhierarchizowane i wszyscy powinni przyjąć tą jedną. Są chyba lepsze motywacje niż piekielne męki, by się lepiej zachowywać, więc wynikać powinna ona (religia) raczej ze sposobu postępowania, a nie z dogmatów. A to już drodzy państwo - jest etyka.

Ktoś tam mówił o Buddzie - z Buddą to jest taka fajna sprawa, że na łożu śmierci śmiał się ze swoich uczniów, bo myśleli, że jest nieśmiertelny. Tyle w tym temacie ^^

Grimm:

--- Cytuj ---Czy jesteście pewni, że Boga nie ma? Ja tam wierze w Boga i jakoś jest mi dobrze!
--- Koniec cytatu ---
Ja nie wierze i też mi z tym dobrze.

--- Cytuj --- Jak już wcześniej wspomniałem jestem osobą wierzącą i jest mi z tym dobrze!
--- Koniec cytatu ---
Jak już wcześniej wspomniałem jestem osoba niewierzącą i jest mi z tym dobrze.

--- Cytuj ---Bibli nie tłumaczy się dosłownie! Wszyscy przecież tak mówią!
--- Koniec cytatu ---
A Doda ma penisa! Wszyscy przecież tak mówią!

--- Cytuj ---A tak w ogóle to jednak uczucie, że ktoś jest tam na górze i nas obserwuje by później osądzić na sądzie ostatecznym powoduje, że jednak niektórzy ludzie zachowują się lepiej np. ja!
--- Koniec cytatu ---
Oj, nawet nie wiesz jak mnie coś takiego wkurza. ÂŻe niby jak jestem nie wierzący to ostatni ze mnie sk*****? To, że nie wyznaje boga i jego śmiesznych praw, nie oznacza, że chodze codziennie gwąłcić, kradnę co popadnie i morduję ludzi. To, że nikt odgórnie nie narzucił mi żadnych reguł, nie oznacza, że sam ich sobie nie wyznaczyłem. Np. zasasda nr. 55: Po wysikaniu się, opuszczam klapę.

--- Cytuj ---Toteż tym bardziej nie powinno się głosić, że był na ziemi potop, a Noe uratował Geotrupes stercorarius na swojej arce. No i kwestie, że Bóg stworzył świat - nawet to się da podważyć "niedosłownością", bo Bóg tworzy tam najpierw ziemię a potem gwiazdy - na ten przykład, co zostało już dawno potwierdzone, że tak nie było
--- Koniec cytatu ---
To mnie zawsze dziwiło i zastanawiało. Dlaczego Bóg stworzył ludzi, a później wszystkich potopił? Co jest, nie kocha ich tak jak mówił Jezus, czy jak? Dokładnie nie wiem jak Bóg stworzył świat, ale na moje pytanie o stworzenie świata ksiądz wymigął się odpowiedzią: 'Jest to tylko opis poetycki i nie nalerzy go odbierać dosłownie'. Cholera, a czasem Jezus nie był takim opisem poetyckim?

Kozłow:

--- Cytuj ---To, że nie wyznaje boga i jego śmiesznych praw
--- Koniec cytatu ---
Tu taka nieścisłość. Jeśli Boga nie ma, to nie ma i jego praw. Są bzdurne przepisy wymyślone przez jednych ludzi dla manipulacji innymi.

--- Cytuj ---To mnie zawsze dziwiło i zastanawiało. Dlaczego Bóg stworzył ludzi, a później wszystkich potopił? Co jest, nie kocha ich tak jak mówił Jezus, czy jak?
--- Koniec cytatu ---
No a nie kocha? Największym tego wyrazem jest "stworzenie" takiego miejsca jak piekło. A najlepsze jest to, że i tak tworząc ludzi wiedział, że ich potopi. Wiedział, że zrobią to i to i że będzie ich za to karał. Najgorszy rodzaj perfidnej sadystycznej zabawy jaki widziałem w życiu.

Grimm:

--- Cytuj ---No a gdzie nabijanie się ze mnie i mojej wiary? Odpowiedzcie czy się ze mną zgadzacie czy nie! - chodzi o ostatni post
--- Koniec cytatu ---
Czekaj, czekaj. Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz abyśmy się zajeździli jak burą sukę? Sado-maso, czy co?

--- Cytuj ---No a nie kocha? Największym tego wyrazem jest "stworzenie" takiego miejsca jak piekło. A najlepsze jest to, że i tak tworząc ludzi wiedział, że ich potopi. Wiedział, że zrobią to i to i że będzie ich za to karał. Najgorszy rodzaj perfidnej sadystycznej zabawy jaki widziałem w życiu.
--- Koniec cytatu ---
Ale wiedz, on to zrobił dla naszego dobra. Tak samo jak dał nam raj i zakazany owoc, mimo że wiedział jak to się skończy. I właściwie to dlaczego stworzył szatana, skoro sam świetnie sobie daje radę?

Kozłow:

--- Cytat: Grimm w 20 Luty 2009, 19:37:32 ---
--- Cytuj ---No a gdzie nabijanie się ze mnie i mojej wiary? Odpowiedzcie czy się ze mną zgadzacie czy nie! - chodzi o ostatni post
--- Koniec cytatu ---
Czekaj, czekaj. Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz abyśmy się zajeździli jak burą sukę? Sado-maso, czy co?

--- Koniec cytatu ---
Być może to forma ascezy, także...

--- Cytuj ---Ale wiedz, on to zrobił dla naszego dobra. Tak samo jak dał nam raj i zakazany owoc, mimo że wiedział jak to się skończy. I właściwie to dlaczego stworzył szatana, skoro sam świetnie sobie daje radę?
--- Koniec cytatu ---
Największe dobro stworzyło największe zło :D Kocham Biblię :D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej