Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (77/181) > >>

truebezi:
Mówię odpocznij i dopiero pisz, albo najpierw pomyśl i bierz się za pisanie.Co do twojego zarzutu o brak argumentacji z mojej strony nie będę się odnosił. Lepiej spójrz na swój przedostatni i ostatni post jakiż on jest bogaty w argumenty. Zabawne że to ty mi wspominasz o braku argumentacji. Wolałbym nie pisać co sądzę o takich poglądach:

--- Cytat: Isentor w 21 Listopad 2008, 19:18:33 ---Bezi jak już mają zabijać to za coś z czego nie będą się śmiać ich potomkowie za kilkaset lat.

--- Koniec cytatu ---

i

--- Cytat: Isentor w 21 Listopad 2008, 19:18:33 ---Ludzie od zawsze zabijają się przez kobiety, kasę, przedmioty, terytoria ideały i przez boga. Wszystkie powody prócz tego ostatniego jeszcze zdzierżę.

--- Koniec cytatu ---

Blisko ci do niektórych "oświeconych" ideologii ( jakobini mi się tutaj nasuwają ), które też głosiły że teraz będą mordować grabić , zabijać ale stworzą wspaniały świat. Po tych "przykrych zdarzeniach" nikt nie będzie się wstydził tego co było, bo każdy będzie żył przyszłością.

Canis:

--- Cytat: truebezi w 21 Listopad 2008, 19:49:38 ---Mówię odpocznij i dopiero pisz, albo najpierw pomyśl i bierz się za pisanie.Co do twojego zarzutu o brak argumentacji z mojej strony nie będę się odnosił. Lepiej spójrz na swój przedostatni i ostatni post jakiż on jest bogaty w argumenty. Zabawne że to ty mi wspominasz o braku argumentacji. Wolałbym nie pisać co sądzę o takich poglądach:

--- Cytat: Isentor w 21 Listopad 2008, 19:18:33 ---Bezi jak już mają zabijać to za coś z czego nie będą się śmiać ich potomkowie za kilkaset lat.

--- Koniec cytatu ---

i

--- Cytat: Isentor w 21 Listopad 2008, 19:18:33 ---Ludzie od zawsze zabijają się przez kobiety, kasę, przedmioty, terytoria ideały i przez boga. Wszystkie powody prócz tego ostatniego jeszcze zdzierżę.

--- Koniec cytatu ---

Blisko ci do niektórych "oświeconych" ideologii ( jakobini mi się tutaj nasuwają ), które też głosiły że teraz będą mordować grabić , zabijać ale stworzą wspaniały świat. Po tych przykrych zdarzeniach nikt nie będzie się wstydził tego co było, bo każdy będzie żył przyszłością.

--- Koniec cytatu ---

Isentorowi chyba chodziło oto, że...:

Zabijanie za pieniądze za kobiety w imię swoich idei, to jest to do zrozumienia, ludzie tego pragną, albo to rozpowszechnić, narzucić etc. Ale zabijanie w imię czegoś niematerialnego, czegoś w ogóle nie udowodnionego, że jest czy też może być, jest irracjonalne, i w tym wypadku i tak też ja sądzę.

Zabicie w imię ideologii... robili to między sobą chociażby Rosjanie... za kasę to zabija złodziej, z pistoletem, sklepikarza i zabiera kasę, przez kobiety... jakieś telenowele seriale etc. pokazują takie sytuacje... w końcu tym przyciągają uwagę niekiedy, ale podobne sytuacje mają/miały miejsce zapewne.

Każda z takich sytuacji ma jakiś cel, zdobycie czegoś, rozpowszechnienie, czy narzucenie innym. Zabijanie w imię czegoś niematerialnego właściwie co daje... Chyba zaspokojenie chorego umysłu fanatyków wierzących w boga...

truebezi:
Może inaczej: czym się różni zabijanie przez ÂŚwiętą Inkwizycję od morderstw dokonanych w czasie Rewolucji Francuskiej - oprócz tego że byli bardziej "skuteczni" i "szybsi' ( rozumiem że jej twórcy ideowi są usprawiedliwieni bo czynili to ze szlachetnych pobudek , więc nie wolno ich odbrązawiać, a może dlatego że modny jest liberalizm a ojców idei nie wolno się czepiać, bo może się okazać że byli skuteczniejsi  w mordowaniu niewinnych ludzi od fanatyków religijnych i że w końcu piękne idee które głosili dla gawiedzi mieli w głębokim poważaniu). Bawi mnie po prostu jak liberałowie gardłują o morderstwach dokonanych przez kościół a sami nie widzą że ich idole skutecznie zdetronizowali Inkwizycję pod względem bestialstwa i liczby ofiar, chcecie to zacytuję raporty wojskowych którzy przechwalali się swoim liberalnym pryncypałom jakie stosowali metody eksterminacji ludności. Czyżby obowiązywał w dzisiejszy świecie pogląd przedstawione przez Isentora:

--- Cytat: Isentor w 21 Listopad 2008, 19:18:33 ---Bezi jak już mają zabijać to za coś z czego nie będą się śmiać ich potomkowie za kilkaset lat

--- Koniec cytatu ---

Isentor:

--- Cytat: truebezi w 21 Listopad 2008, 19:49:38 ---Blisko ci do niektórych "oświeconych" ideologii ( jakobini mi się tutaj nasuwają ), które też głosiły że teraz będą mordować grabić , zabijać ale stworzą wspaniały świat. Po tych "przykrych zdarzeniach" nikt nie będzie się wstydził tego co było, bo każdy będzie żył przyszłością.

--- Koniec cytatu ---
Nie przeinaczaj moich słów. Odbieranie czyjegoś życia jest złe same w sobie. I nikt z nas do tego nie nawołuje. Canis dobrze ci to wytłumaczył. Zrozumiem jeśli ktoś zabije z zemsty lub dla jedzenia. Ale po to żeby zaspokoić żądze krwi swojego boga? Bo tak napisano w piśmie? "Ciebie kocham, ciebie też bo dajesz na tace, ciebie bo się modlisz, a cie jebany żydzie nie i ciebie pedale i innowierco - do gazu w imię pana" To jest chore zachowanie. Najbardziej chore z możliwych.

--- Cytat: truebezi w 21 Listopad 2008, 20:43:47 ---Może inaczej: czym się różni zabijanie przez ÂŚwiętą Inkwizycję od morderstw dokonanych w czasie Rewolucji Francuskiej

--- Koniec cytatu ---
Niczym, morderstwo to morderstwo. Ale ludzie dokonujący mordu różnią się. Ci z rewolucji mordowali, grabili, jakiś zysk z tego mieli i po to czynili. Inkwizycja opierała się na wierze katolickiej, pieprzenie o miłości, bogu ale jednocześnie mordowanie, a żeby odkupić zbłąkane dusze w świętym ogniu. Nie można jednocześnie kochać bliźniego i chcieć jego śmierci bo zalatuje to hipokryzją na kilometr.

Pawel Najemnik z Farmy:
Jeżeli mogę sie wtrącić w tą bardzo interesującą dyskusje to zadam pytanie. O którą wam teraz chodzi inkwizycje? Było ich tyle że głowa mała. Jeżeli wam chodzi o tą co się wybierali do Izraela to nie była inkwizycja tylko Krucjata. A i jeszcze jedno. Według mnie leppiej że jesteśmy Chrześcijanami a nie np. Ortodoksyjnymi ÂŻydami lub Arabami. W tych religiach niema nawet o tym mowy że Bóg nie istnieje. Według ich jest i kropka. Albo jesteś przychylny albo wara.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej