Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (76/181) > >>

Dragosani:
Wyraźnie mnie nie zrozumiałeś, "panie" truebezi. Nie wątpię, że rewolucjoniści mordowali niewinnych. Jednak walczyli w imię rzekomego "braterstwa, równości, itepe". Czyli o jako takie ideały, nie zawsze szczere, ale jednak. Nie twierdzę, że postępowali słusznie, lecz na pewno jest to lepszy powód niż to czym tłumaczyła się Inkwizycja. Inkwizycja zabijała, bowiem w imię Boga, ale cóż to za miłosierny bóg, skoro jego wyznawcy torturują i mordują innowierców? Cóż... jeśli miałbym wybrać bardziej poprawna moralnie masakrę (jeśli można mówić o moralności w takich przypadkach) wybrałbym Rewolucję. Ech... i znów pewnie wszyscy uznają mnie za potwora bez sumienia.

truebezi:
Powiem że straszliwie przeżyłem  ;D to, że zwracając się do mnie użyłeś cudzysłowu w słowie pan, no cóż widać że taki ciemnogród jak ja, nie jest godny z tobą polemizować ::) A może masz o sobie wysokie mniemanie, no cóż nie mój problem,życie być może brutalnie zweryfikuje  czy masz słuszność  ???
Mistrzu ( twój blask oświecił mnie i uznaje twoją wyższość  :-X ) Dragosanie różnica między ÂŚwiętą Inkwizycją a Rewolucją  Francuską jest taka że tą pierwszą napiętnowano ( również przez kościół )  uznano jej zbrodnie, wykazano się skruchę za jej działania. Natomiast twórcy, ideolodzy Rewolucji Francuskiej są dzisiaj wielbieni, pokazywani jako wzory do naśladowania, przez liberałów całego świata którzy z zamiłowaniem wypominają każdą ofiarę kościołowi, ale o zbrodniach swoich idoli jakoś dziwnie milczą. ÂŚmieszy mnie jak różnej maści postępowcy opisują zbrodnie ÂŚ.I. , ale się nie zająkną że ich idole w przeciągu 2-3 lat wymordowali  kilkakrotnie więcej osób niż Inkwizycja w przeciągu kilku wieków. Weź chłopie przeczytaj sobie hasło "Inkwizycja" w 30 tomowej Encyklopedii PWN w której stwierdzono iż wyrokiem śmierci kończyło się 5 % wszystkich dochodzeń i porównaj sobie z postępowaniem jasnogrodu w ówczesnej Francji. Tak na marginesie nie słyszałem, żeby w Wandei miłujący wolność i tolerancje liberałowie pozwolili ludziom skorzystać z jakiejkolwiek drogi prawnej. Weź pod uwagę również to kiedy wszystkie wydarzenia się działy, a być może jeszcze bardziej się oświecisz. Poza tym nawet w średniowieczu ÂŚwięta Inkwizycja nie posuwała się do mordowania niemowlaków i nie miała zapędów do masowej eksterminacji ludzi tylko dlatego że mieli "złe" pochodzenie. Ciekawe jest też to, że ÂŚwięta Inkwizycja została powołana w odpowiedzi na szerzące się w Europie zjawisko samosądów np król Francji Robert II Pobożny w 1022 r. rozpoczął wbrew woli kościoła ściganie i mordowanie heretyków podobnie było w Mediolanie gdzie lud "wymierzał sprawiedliwość". Kościół wprowadzając inkwizycję zastąpił samosądy- sądami. Ciekawe ile jeszcze ludzi by zginęło gdyby za "wymierzanie sprawiedliwości" wziął się lud, pewnie zamiast kilku tysięcy byłoby więcej: pewnie wyglądałoby to tak jak w Wandei  Od początku funkcjonowania inkwizycji  nie mordowano heretyków ale stosowano na przełomie XII/XIII prawo kościelne: stosowano ekskomuniki i pokuty. Później stosowano przepisy poszczególnych państw i posuwano się do barbarzyńskich metod. Warto też wspomnieć że "ruchy heretyckie" występowały również przeciwko władcom co powodowało że chcieli się ich pozbyć. Najlepszym sposobem był pretekst religijny. Wielu władców uzyskało wpływ na obsadzanie funkcji w trybunałach i wykorzystywała ich do walki nie tylko przeciw "heretykom" ale również przeciwników politycznych. Więc wypadałoby za część niegodziwości związanych z funkcjonowaniem ÂŚwiętej Inkwizycji obarczyć władców ówczesnej Europy, czyż nie? Z drugiej strony jak by Kościół pozwolił na samosądy i nie zareagował chociaż w taki sposób jaki to uczynił, dzisiaj podobni tobie zaczęli by mu zarzucać bierność i brak jakichkolwiek działań. I tak źle i tak niedobrze.

--- Cytat: Dragosani w 21 Listopad 2008, 16:20:47 --- Nie twierdzę, że postępowali słusznie, lecz na pewno jest to lepszy powód niż to czym tłumaczyła się Inkwizycja.

--- Koniec cytatu ---
Można ci pogratulować tylko nie wiem czego. Tak głupiego zdania dawno nie czytałem, brak słów ... lepszy powód do mordowania niewinnych osób w tym kobiet i dzieci, nie no facet ty to masz żelazne argumenty, które mnie"powaliły"swoją głębią.

Isentor:
Bezi jak już mają zabijać to za coś z czego nie będą się śmiać ich potomkowie za kilkaset lat. Ludzie od zawsze zabijają się przez kobiety, kasę, przedmioty, terytoria ideały i przez boga. Wszystkie powody prócz tego ostatniego jeszcze zdzierżę. Ale zabijać kogoś bo wyczytało się to między wierszami pisma świętego pod pretekstem doprowadzenia do czyjegoś zbawienia. "heloł" is anybody out there?

truebezi:
Radzę ci trochę odpocząć i nie pisać bredni, bo jak sobie na spokojnie przemyślisz i "głębiej" przeanalizujesz to co napisałeś to  się będziesz wstydził swoich słów jak nie teraz, to mam nadzieję że w przyszłości.

Jeżeli jesteś w stanie zdzierżyć zabijanie niewinnych osób w imię "wolności równości tolerancji" to ja ci współczuje. Nie za bardzo się różnisz od jakobinów kolego.

Isentor:
Nie masz argumentu w tym momencie więc daruj sobie prorocze wywody na mój temat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej