Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (65/181) > >>

Isentor:

--- Cytat: Adanos7 w 22 Październik 2008, 21:44:57 ---Nigdy nie dostanie się dowodu na istnienie, a także na zaprzeczenie istnienia Boga. Najlepszym dowodem na istnienie Boga jest brak dowodu na jego istnienie...

--- Koniec cytatu ---
W takim razie wierzmy w żelową małpkę mającą władze panowania nad światem, będącą jego panią i stwórcą zarazem. No wierzmy bo dowodu nie ma, a przecież o to w tym wszystkim chodzi. Albo w zębowa wróżkę, przecież niektóre dzieci znajdują kasę pod poduszką, a więc wierzmy bo to przecież na tym polega wszak nie ma dowodu na jej istnienie.

momo:

--- Cytuj ---Znowu argument, że "błogosławieni, którzy uwierzyli a nie zobaczyli" - słaby Uśmiech Podważa raczej samą istotę wiary - bo wiara głosi, że Bóg jest (Biblia, Kościół itd.), a nie, że Bóg może być.
--- Koniec cytatu ---
Głupio brzmiałoby to dopiero gdyby kościół przekonywał do wiary w Boga, jednocześnie głosząc, że nie wiadomo czy istnieje. Albo się wierzy, albo nie, a to w co kto wierzy to już każdego indywidualna sprawa, możesz to zrozumieć, albo dalej drwić sobie z czyichś świętości.
--- Cytuj ---Jeśli wierzymy w coś, co nie wiemy, że istnieje, to czysta głupota... a raczej.. głupi fanatyzm.
--- Koniec cytatu ---
To prawie tak jak wierzyć, że system komunistyczny który nie istniał i nie istnieje jest dobry. Tak samo ideologia o której prawdziwości nigdy, albo przynajmniej nieprędko się przekonamy.

Kozłow:

--- Cytuj ---To prawie tak jak wierzyć, że system komunistyczny który nie istniał i nie istnieje jest dobry. Tak samo ideologia o której prawdziwości nigdy, albo przynajmniej nieprędko się przekonamy.
--- Koniec cytatu ---
To nie temat o komunizmie, ale wyjaśnię:
Bóg jest wzięty znikąd. Znikąd wzięte jest twierdzenie o niepokalanych poczęciach czy jezusowych cudach wiankach - to czysty wymysł.
Poczytaj Marksa, a zobaczysz, że niczego nie brał on z kosmosu. Wszystko formułował na podstawie kapitalizmu - na podstawie ogólnych praw rządzących ekonomią. To tak jak przewidywać, że po naciśnięciu przyciska, włączającego światło, zapali się światło. Bo wg. wszelkich prawideł rządzacych elektrycznym obwodem ma do tegoż dojść. Nie znaczy jednak, że dojdzie, bo może akurat elektrownia przestanie działać, albo ze starości przerwie się przewód. Z tym, że nikt nie mówił (w tym sam Marks), że jest on nieomylny. I istotni - mylił się - mówił, że jeśli wszystko pozostanie w stanie obecnym  , to rewolucja wybuchnie w krajach wysoko rozwiniętych. Nie mógł przewidzieć Wojny ÂŚwiatowej (nasza zepsuta elektr.) - więc potoczyło się nieco inaczej - i pierwsza rewolucja wybuchła w kraju półfeudalnym.

Tyle. No ale off-top z deczka, więc kończę. I nie prowokować pytań o komunizm w dyskusjach o teologii ^^

rdr.:

--- Cytuj ---Znowu argument, że "błogosławieni, którzy uwierzyli a nie zobaczyli" - Podważa raczej samą istotę wiary - bo wiara głosi, że Bóg jest (Biblia, Kościół itd.), a nie, że Bóg może być.
--- Koniec cytatu ---
http://www.gotquestions.org/Polski/Czy-Bog-istnieje.html

--- Cytuj ---Tyle, że jak obok siebie zgromadzę parę wodną, lód i ciecz - to bynajmniej nie będzie to jedność, a w sprawie Trójcy ÂŚw. mówi się o jedności.
--- Koniec cytatu ---
Jedna z głównych prawd wiary: "Są trzy Osoby Boskie". Są równe względem siebie, posiadają równą doskonałość. Ciekawostka: Podczas znaku Krzyża mówimy: "W imię Ojca i Syna i Ducha ÂŚwiętego". Spójnik "i" użyty aż dwukrotnie ma tutaj oznaczać tę równość.

--- Cytuj ---Gdy jeden z uczniów prosił Jezusa: „Panie, pokaż nam Ojca", odpowiedział mu Pan Jezus: „Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze mnie nie poznałeś? Kto mnie zobaczył, zobaczył także Ojca; dlaczego więc mówisz: Pokaż nam Ojca?" (Jan 14,8.9).
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Poza tym, człowiek do dawna miał popędy do wielbienia wymyślonych istot, nawet w prehistorii nasi przodkowie wierzyli w zwierzęta, że to istoty potężniejsze od nich. A teraz -  ilu z Was miało zmyślonego przyjaciela? Ilu z Was wierzyło w Mikołaja ( albo nadal wierzy ). Rodzice nam mówili, że Mikołaj przynosi prezenty jak i mówili, że Bóg to istota nadmiar doskonała. W Mikołaja już nie wierzycie, a w Boga nadal. Czemu? Bo mamy Biblie, rodziców, którzy wierzą. A co najważniejsze, boimy się Boga.
--- Koniec cytatu ---
Przecież św. Mikołaj istnieje. Szkoda tylko, że w dzisiejszych czasach zabrano mu szaty biskupie i pastorał, a przybrano w czerwono-białe odzienie.
Chciałbym jedynie zaznaczyć, że na świecie mamy wielu wybitnych teologów, przez których działa sam Duch ÂŚwięty.

Berdemer:

--- Cytuj ---Ależ ukazuje się, i to wielokrotnie. Wystarczy się przejść po dowolnym szpitalu psychiatrycznym, pełno tam takich. I wrzeszczą: Bóg mnie wybał! Jestem Bogiem!
--- Koniec cytatu ---
Zaręczam Ci, że tak nie jest. Dalej, miejcie takie głupie poglądy na temat ludzi leczących się psychicznie. Zaręczam, że w szpitalu psychiatrycznym nie ma ani jednej osoby zachowującej się w ten sposób. Większość chorób psychicznych to schizofrenia bądź depresja. Ludzie tak mogą wrzeszczeć ("Bóg po mnie przyszedł" i tym podobne), oczywiście, ale albo w oddziale zamkniętym albo przy obrzęku płatu czołowego.

--- Cytuj ---Znowu argument, że "błogosławieni, którzy uwierzyli a nie zobaczyli" - słaby Uśmiech Podważa raczej samą istotę wiary - bo wiara głosi, że Bóg jest (Biblia, Kościół itd.), a nie, że Bóg może być.

--- Koniec cytatu ---
Na czym polega wiara? Na tym, że się wierzy, że coś jest, czy na tym, że coś może być? Wierzysz, że kilkaset lat temu żył Bolesław Chrobry?

--- Cytuj ---To nie temat o komunizmie, ale wyjaśnię:
[...]
--- Koniec cytatu ---
Czy aby jesteś pewny? Skąd masz taką pewność, że Marks miał rację? No, skąd? A stąd, że ty w to wierzysz, a jaki masz na to dowód? Kim ty jesteś, że dane Ci oceniać, czy Marks miał rację czy też nie? Kim? Ja ci powiem kim; siedemnastoletnim brzdącem, który nie ma pojęcia o ekonomi, giełdach i rządach. Pieprzysz głupoty o kapitalizmie i jego funkcjonowaniu, a ani razu nie byłeś w urzędzie skarbowym. Cała twoja wiedza jest według mnie wyssana z cycka matki razem z mlekiem. Widać, że komunistyczna rodzinka, w której mamusia do podusi czytała Marksa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej