Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (64/181) > >>

Rysownik:

--- Cytat: Kozłow w 18 Październik 2008, 12:54:45 ---Ale w pewien sposób wiemy, że jeśli mamy katar to nam lekarz pomoże i że ten lekarz tam w ogóle na końcu jest. A czy jest Bóg - nie wiemy.
--- Koniec cytatu ---

Hmmm... nie wiem, czy wiesz, ale na tym polega wiara, że lekarz jest.

Kozłow:

--- Cytuj ---Hmmm... nie wiem, czy wiesz, ale na tym polega wiara, że lekarz jest.
--- Koniec cytatu ---
Czyli to mrzonka - tym się zawsze zasłaniają wierzący, że wierzą w coś, a nie o tym wiedzą i to jest ich siła. To nie jest wasza siła, ale bez urazy... słabość.

Adanos7:

--- Cytuj ---Są trzy osoby boskie Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch ÂŚwięty. Jak to trafnie skwitował Marks: "Usiłują nam wmówić, że 1+2=1".
--- Koniec cytatu ---
Czyli woda nie ma 3 stanów skupienia?

--- Cytuj ---Dajcie mi namacalny dowód na to, że Bóg istnieje to może uwierzę. Nauka daje nam namacalne dowody na to, co powie. Nie ma tak jak w religii:
--- Koniec cytatu ---
Nigdy nie dostanie się dowodu na istnienie, a także na zaprzeczenie istnienia Boga. Najlepszym dowodem na istnienie Boga jest brak dowodu na jego istnienie... Bo jaki by był sens wierzenia w Boga skoro byśmy wiedzieli, że on jest? Teraz trochę z innej beczki. Taki przedmiot jak matematyka ma wiele różnych aksjomatów. Gdyby tych aksjomatów nie było, to wszystkie twierdzenia matematyczne oparte na nich nie miały by sensu.

Patty:
Jeśli wierzymy w coś, co wiemy, że istnieje, to fanatyzm. Nie wiara. Więc fakt, wierzy się w coś, co uznają wierzący, nie coś, co istnieje na pewno.

--- Cytuj ---Ja tylko czegoś w tej wierze nie rozumiem... Jeśli istnieje bóg lub jakaś inna siła rozumna i zależy jej na wierze w nią, to czemu się nie ukaże jak to było w Biblii? W starym testamencie Bóg ukazywał się co drugiej osobie Gdyby w dzisiejszych czasach też tak było wiara w boga byłaby stuprocentowa.
--- Koniec cytatu ---
Ależ ukazuje się, i to wielokrotnie. Wystarczy się przejść po dowolnym szpitalu psychiatrycznym, pełno tam takich. I wrzeszczą: Bóg mnie wybał! Jestem Bogiem!

Kozłow:

--- Cytuj ---Nigdy nie dostanie się dowodu na istnienie, a także na zaprzeczenie istnienia Boga. Najlepszym dowodem na istnienie Boga jest brak dowodu na jego istnienie... Bo jaki by był sens wierzenia w Boga skoro byśmy wiedzieli, że on jest?
--- Koniec cytatu ---

Znowu argument, że "błogosławieni, którzy uwierzyli a nie zobaczyli" - słaby :) Podważa raczej samą istotę wiary - bo wiara głosi, że Bóg jest (Biblia, Kościół itd.), a nie, że Bóg może być.

--- Cytuj ---Czyli woda nie ma 3 stanów skupienia?
--- Koniec cytatu ---
Tyle, że jak obok siebie zgromadzę parę wodną, lód i ciecz - to bynajmniej nie będzie to jedność, a w sprawie Trójcy ÂŚw. mówi się o jedności.

--- Cytuj ---Wystarczy się przejść po dowolnym szpitalu psychiatrycznym, pełno tam takich. I wrzeszczą: Bóg mnie wybał! Jestem Bogiem!
--- Koniec cytatu ---
Mam za daleko do szpitala psychiatrycznego, przejdę się więc do kościoła - efekt takiż sam.

--- Cytuj ---Jeśli wierzymy w coś, co wiemy, że istnieje, to fanatyzm.
--- Koniec cytatu ---
Jeśli wierzymy w coś, co nie wiemy, że istnieje, to czysta głupota... a raczej.. głupi fanatyzm.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej