Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Dyskusje Teologiczne

<< < (48/181) > >>

Isentor:

--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 17:47:24 ---Chrystus tylko mężczyznom dał prawo do bycia kapłanami

--- Koniec cytatu ---
Bo 2k lat temu kobiety nie miały żadnych praw tylko obowiązki wobec facetów. Ale mamy już XXI wiek, kościół w tej sprawie nadal jest do tyłu.

--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 17:47:24 ---a małżeństwa homoseksualne? Nie zgadza się to z chrześcijańską moralnością od wieków

--- Koniec cytatu ---
Moralnością kreowaną przez głowy kościoła...

Canis:

--- Cytuj ---Nie, księża nie dostają pensji w Polsce (na zachodzie tak). Utrzymują się z ofiar biednych.
--- Koniec cytatu ---

kuria, diecezja nie wiadomo co tam, daje wypłaty księżom na ich wydatki, jadło i napitek jest fundowany z ofiar, reszta z ofiar leci do kurii czy diecezji. Owe ofiary są wysyłane z adnotacją na jaki cel były zbierane, nie jestem pewny czy dobrze pamiętam ale jakoś tak.

--- Cytuj ---Jeśli pozwoli się zawierać małżeństwa homoseksualne, to zaczną się ubiegać również o prawo do adopcji dziecka (no chyba że sam urodzi xD) Takie dziecko będzie miało marne szanse na normalne życie.
--- Koniec cytatu ---

Cóż, homoseksualizm nie jest rzeczą normalną, natura nakazuje, aby osobniki przeciwnej płci ze sobą kopulowały, osobnicy tej samej nie są w stanie wydać na świat potomstwa, a więc homoseksualizm nie jest normalne.

w wypadku małżeństw homoseksualnych i adopcji przez takich jestem całkowicie przeciwny, sami nie mogą mieć dzieci, a jak wspomniałem drobinę wyżej, nie jest to normalne.

--- Cytuj ---W momencie sądu ostatecznego będzie tylko sprawiedliwość i nic więcej.
--- Koniec cytatu ---

A ty kto, prorok, że wiesz?

--- Cytuj ---Myślisz że człowiek jest na tyle silny że nie potrzebuje żadnej "wyimaginowanej" twoim zdaniem pomocy?
--- Koniec cytatu ---

Tak myślę, poco komu wymarzona, wyśniona wizja, możliwe ze jest coś "lepszego" od nas, ale poco się tym martwić, niema dowodu na istnienie, to chętnie poczekam do śmierci by się przekonać, a póki żyję i mogę... "Carpe Diem".

--- Cytuj ---Chrystus tylko mężczyznom dał prawo do bycia kapłanami a małżeństwa homoseksualne? Nie zgadza się to z chrześcijańską moralnością od wieków.
--- Koniec cytatu ---

Kurcze, dziw że tylko i akurat mężczyznom... ciekawe w czym to aż tak kobiety są od nas gorsze, w końcu jako takie równouprawnienie jest, a tu kościół taki staroświecki, a fe, czemu mogą być tylko w zakonach.

No, nie zgadza się z chrześcijańską moralnością... a może dlatego ze niema możliwości by potomstwo z tego wyszło.

Arkhanie, nie przypisuj wszystkiego kościołowi.

Eregrin:
No dobra, nie wytrzymuje...

--- Cytat: Rokossovski w 23 Czerwiec 2008, 21:32:53 ---Ja wiele myślałem nad kwestią wiary i doszedłem do wniosku że wiara jest jedynie po to aby utrzymac porządek na świecie dlatego żeby człowieka przed zrobieniem czegoś złego zatrzymywało coś jeszcze niż tylko prawa i przepisy oraz oczywiście do tego aby napchać całemu duchowieństwu kieszenieXD.

--- Koniec cytatu ---

Jak coś takiego czytam, normalnie mnie bierze... Człowieku, wiara chrześcijańska, wiesz ile ma lat? Bardzo dużo, skoro w okolicach 37 r. n.e ukrzyżowano Chrystusa - To jest prawda, że Jezus został ukrzyżowany - to już mamy prawie 2 k lat. Licząc, że ta wiara, była jeszcze wcześniej, to możemy sobie liczc, lecz pozostańmy przy tych niecałych 2 k. Tak więc: Czy jak by to była bzdura, była by ona ciągnięta przez TYLE lat?! Wątpie...

--- Cytat: Tytan302 w 23 Czerwiec 2008, 22:11:31 ---Ja wierzę w Boga. I nie rozumiem ludzi, którzy w niego nie wierzą. Gdzie wy chcecie trafić po śmierci?

--- Koniec cytatu ---

No własnie - nasza wiara, jest właśnie m. in. pod tym względem fajna... Nie będziemy leżec w grobie...

--- Cytat: IsentoR w 23 Czerwiec 2008, 23:10:53 ---
--- Cytat: Tytan302 w 23 Czerwiec 2008, 22:11:31 ---Ja wierzę w Boga. I nie rozumiem ludzi, którzy w niego nie wierzą. Gdzie wy chcecie trafić po śmierci?

--- Koniec cytatu ---
Do monopolowego...!
--- Koniec cytatu ---

lol... No dobra, ale tak na poważnie?

Arkhan:

--- Cytuj ---Ateiści są w większości przypadków indywidualistami więc każdy z nich na swój własny sposób pomagania innym. Poza tym co tylko księża biorą udział w akcjach charytatywnych?
--- Koniec cytatu ---

Przegapiłem to sorry. Ale ja nie mówię o pomaganiu mamie, pożyczenie 3 zł na wino kumplowi spod monopolowego czy pomoc w nauce koleżance. ÂŚwiata Ateistów i ludzi Bogatych NIE MA wśród trędowatych, chorych na malarię czy HIV Tak to smutna prawda, nawet komunistów takich jak nasz Kozłow. Jednak jest kościół i jego ludzie [zakony, misjonarze, ludzie dobrej woli zazwyczaj związani z chrzejścijaństwem]. Nie tylko księża im pomagają. Jednakże żniwo wprawdzie wielkie a robotników mało.

--- Cytuj ---Bo 2k lat temu kobiety nie miały żadnych praw tylko obowiązki wobec facetów. Ale mamy już XXI wiek, kościół w tej sprawie nadal jest do tyłu.
--- Koniec cytatu ---

G. prawda. Zasięgnij wiedzy teologicznej wtedy porozmawiamy dlaczego faceci mogą być tylko księżmi.

--- Cytuj ---Moralnością kreowaną przez głowy kościoła...
--- Koniec cytatu ---

I co z tego? Co to niby ma być za zarzut? To tak samo jakbym miał do ciebie pretensje o to że LaVey ustanowił prawa swojego satanistycznego kościoła którego jest założycielem. Absurd.

--- Cytuj ---kuria, diecezja nie wiadomo co tam, daje wypłaty księżom na ich wydatki, jadło i napitek jest fundowany z ofiar, reszta z ofiar leci do kurii czy diecezji. Owe ofiary są wysyłane z adnotacją na jaki cel były zbierane, nie jestem pewny czy dobrze pamiętam ale jakoś tak.
--- Koniec cytatu ---

Jeśli nie wiesz o pewnych sprawach to się zazwyczaj nie wypowiadaj bo większość argumentów pochodzą z takich portali jak ateista.pl i racjonalista.pl na których wiedzą tyle o Kościele ile prawdy jest w tym że księża mordowali żydowskie dzieci podczas II wojny światowej w ściśle określonych rytuałach.

--- Cytuj ---Kurcze, dziw że tylko i akurat mężczyznom... ciekawe w czym to aż tak kobiety są od nas gorsze, w końcu jako takie równouprawnienie jest, a tu kościół taki staroświecki, a fe, czemu mogą być tylko w zakonach.
--- Koniec cytatu ---

Kościół w kluczowych sprawach musi być staroświecki czy wam się to podoba czy nie.

Canis:

--- Cytuj ---Jeśli nie wiesz o pewnych sprawach to się zazwyczaj nie wypowiadaj bo większość argumentów pochodzą z takich portali jak ateista.pl i racjonalista.pl na których wiedzą tyle o Kościele ile prawdy jest w tym że księża mordowali żydowskie dzieci podczas II wojny światowej w ściśle określonych rytuałach.
--- Koniec cytatu ---

nie odwiedzam tych portali, a wynoszona wiedza o katolicyzmie, o tym co tu mówię, pochodzi z lekcji religii na które w tym roku jeszcze uczęszczałem. A że mieliśmy normalnego, że tak powiem, księdza, to było to normalną wymianą poglądów i doinformowaniem się w poglądach katolików, na jednej z lekcji właśnie mówił, że pieniądze zebrane z tacy są części pobierane na jadło , a reszta wysyłana do kurii czy diecezji, nie pamiętam teraz dokładnie.

--- Cytuj ---Kościół w kluczowych sprawach musi być staroświecki czy wam się to podoba czy nie.
--- Koniec cytatu ---

Mówiono że Karol Wojtyła na posadzie papieża pełnił swoją posługę w spoisób... że tak powiem nowoczesny, nie trzymał się staroświeckiego stylu, uważa się go za przełomowego papieża w tej dziedzinie, wiele podróży otwartość na rozmowę z innymi wyznaniami, rzadkość to była dawniej, Karol Wojtyła - Jan Paweł II, w końcu uważa się go za najwybitniejszego (najlepszego) papieża dotąd. A więc widać że jednak i kościół powinien iść z duchem czasu. Nie potrzeba takiego, staroświeckiego podejścia.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej