Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Arkhan:
--- Cytuj ---Ale rozmawiamy teraz na temat boga, nie na temat gościa, który to ponad 2k lat temu podawał się za syna bożego. A nawet jeśli to podałeś mi zestaw modlitw. A co w tym złego? Przecież całą masę bzdurnych regułek stworzył kościół na przestrzeni wieków. Nie wiem jak sobie to zrozumiałeś, że modlitwa może ograniczać wolną wolę...
--- Koniec cytatu ---
No i tutaj wyszła na jaw twoja mała wiedza Teologiczna. Według nas Jezus był Synem Bożym a więc co za tym idzie - wypełniał wolę swojego Ojca który jest w niebie. Idąc tym tropem można dojść do wniosku że to co Jezus powiedział rzeczywiście pochodziło od Boga i było spełnieniem jego woli.
Zresztą modlitwy to nie są bzdurne regułki. Dla ciebie one nie mają znaczenia, ale jeśli nie mają znaczenia to nie uprawnia ciebie to do obrażania, no ale to w końcu twój Woodstock że tak powiem. Modlitwa nie ogranicza mojej wolnej woli, przecież to jest idiotyzm. Modlę się do Boga o prośbę, lub mu dziękuje lub go uwielbiam. I co jest w tym złego? Dopóki żyjemy, mamy wolną rekę. Możemy się modlić lub nie, dotyczy to każdego wierzącego. Modlitwa to nie jest jakiś mały imp który nachodzi cię w najmniej oczekiwanym momencie i każe się modlić. Bez przesady.
--- Cytuj ---I znów nie na temat. Po prostu nie potrafisz odpowiedzieć na zadanie przeze mnie pytanie. Wczytaj się w definicje antysemityzmu w swoim małym katechizmie.
--- Koniec cytatu ---
Bedzie troche offtopa;
No dobra pomijam tekst o antysemityźmie jednak jeśli mówisz że religia "narzuca" (o_O?) swoje systemy to i obrażasz żydów. Tak, obrażasz mój ty iszętołQ;] No ale pomijam to, otóż idąc twoim tokiem rozumowania religia narzuciła mi swój "system" i od tej pory (zakładając że Bóg istnieje) nie mam wolnej woli? Większej bzdury nie słyszałem. Przypomne ci, że Chrystus jest założycielem Chrześcijaństwa i jakby na swoich powierników wybrał ludzi - upadających nie raz. Ja nie twierdze że księża są bez grzechu. Ja tylko mówie że są oni ludźmi, o czym ty zapominasz. I przypomne ci, że kiedy polacy mieli krótko mówiąc przeje*ane to pokładali swoje nadzieje w Bogu, Chrystusie i Kościele. Ludzie są dumni z tego że są Polakami i Katolikami a ty mówisz o jakimś nakładaniu własnej woli? Own3d.
Ważne jest by również posiadać własne zdanie, i ja takowe posiadam i większość katolików - Moralność Chrześcijańska jest jak najbardziej ok, a to że jakiś ksiądz upadnie przez różnoraki sposób to nie jest jeszcze powód by nawoływać to pseudo buntu przeciw Chrystusowi i mówić że Kościół to tylko mafijna machlojka do lewych interesów. Isentorku, bądź agnostykiem dalej a z pewnością wyjdzie ci to na dobre.
Isentor:
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 10:44:12 ---No i tutaj wyszła na jaw twoja mała wiedza Teologiczna. Według nas Jezus był Synem Bożym a więc co za tym idzie - wypełniał wolę swojego Ojca który jest w niebie. Idąc tym tropem można dojść do wniosku że to co Jezus powiedział rzeczywiście pochodziło od Boga i było spełnieniem jego woli.
--- Koniec cytatu ---
Ale ja dobrze wiem za kogo uważają go katolicy. Ale to nie znaczy, że tak naprawdę nim był, koniec tematu.
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 10:44:12 ---Zresztą modlitwy to nie są bzdurne regułki. Dla ciebie one nie mają znaczenia, ale jeśli nie mają znaczenia to nie uprawnia ciebie to do obrażania, no ale to w końcu twój Woodstock że tak powiem. Modlitwa nie ogranicza mojej wolnej woli, przecież to jest idiotyzm. Modlę się do Boga o prośbę, lub mu dziękuje lub go uwielbiam. I co jest w tym złego? Dopóki żyjemy, mamy wolną rekę. Możemy się modlić lub nie, dotyczy to każdego wierzącego. Modlitwa to nie jest jakiś mały imp który nachodzi cię w najmniej oczekiwanym momencie i każe się modlić. Bez przesady.
--- Koniec cytatu ---
Ty naprawdę nie rozumiesz. Nie napisałem, że modlitwy to bzdurne regułki. Nie napisałem również, że modlitwy ograniczają wolną wolę. Ty sobie coś ubzdurałeś i cały czas pleciesz o tych modlitwach aby jak najbardziej odwlec od sedna sprawy. Aby ci to wytłumaczyć przytoczę wspomniany wcześniej temat chrztu. Bardzo fajnie, że ludzie mają coś takiego. Tylko w pierwotnym założeniu chrzcił się ten kto chciał - wolna wola. Obecnie kościół tak to sobie skonstruował, że ludzie chrzczeni są bez wolnej woli. Od tak na dzień dobry bez jakiegokolwiek przygotowania duchowego. I co z tego, że bóg daje wolną wolę skoro w tym wypadku nie mamy nic do powiedzenia? Nie zasłaniaj się tylko gadkami o grzechu pierworodnym i innym bzdurami. Bo jest to jedyny bezsensowny argument, za którym zasłania się kościół praktykując swoje przymusowe włączenie kogoś do religii.
Taka jest prawda najpierw przymusowy chrzest, a następnie wychowanie w wierze rodziców od małego wpajając od młodu jakieś pierdoły. Człowiek o szerszych horyzontach lub naukowym toku myślenia machnie na to ręką. A słabsi emocjonalnie znajdą w tym dobre oparcie. Tak właśnie działa twoja religia. I masa innych.
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 10:44:12 ---No dobra pomijam tekst o antysemityźmie jednak jeśli mówisz że religia "narzuca" (o_O?) swoje systemy to i obrażasz żydów.
--- Koniec cytatu ---
To masz wyjątkowo własny tok rozumowania. Nie będę się zagłębiał w twoje problemy...
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 10:44:12 ---I przypomne ci, że kiedy polacy mieli krótko mówiąc przeje*ane to pokładali swoje nadzieje w Bogu, Chrystusie i Kościele. Ludzie są dumni z tego że są Polakami i Katolikami a ty mówisz o jakimś nakładaniu własnej woli? Own3d.
--- Koniec cytatu ---
Ta Jezus im pomógł, włączył "god mode" na polu bitwy.
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 10:44:12 ---Ważne jest by również posiadać własne zdanie, i ja takowe posiadam i większość katolików - Moralność Chrześcijańska jest jak najbardziej ok, a to że jakiś ksiądz upadnie przez różnoraki sposób to nie jest jeszcze powód by nawoływać to pseudo buntu przeciw Chrystusowi i mówić że Kościół to tylko mafijna machlojka do lewych interesów.
--- Koniec cytatu ---
Można szczerze powiedzieć, że w XXI wieku Watykan nie jest już jak to nazwałeś "mafijną machlojką". Ale XXI wiek ma dopiero 8 lat.
--- Cytat: Mantos w 24 Czerwiec 2008, 10:37:18 ---Dobra, to ja ci odpowiem szanowny Iszentole. Racja jest kilka bezsensownych zasad, wymyślonych przez duchownych. Cóż kiedyś msza była odprawiana w języku łacińskim i żaden niewykształcony człowiek nie miał pojęcia o co chodzi. Cóż księża to ludzie, niektórzy są pokorni, niektórzy wywyższają. Jan Paweł II przepraszał za błędy kościoła, było ich wiele, ale ludzie i tak wierzą w Boga...
--- Koniec cytatu ---
Ja nie wiem tak trudno pojąc co miałem na myśli pisząc "bezsensowe zasady"? Przecież reformacja kościoła to bądź co bądź jedna z lepszych rzeczy.
Arkhan:
--- Cytuj ---Nie napisałem, że modlitwy to bzdurne regułki. Nie napisałem również, że modlitwy ograniczają wolną wolę. Ty sobie coś ubzdurałeś i cały czas pleciesz o tych modlitwach aby jak najbardziej odwlec od sedna sprawy.
--- Koniec cytatu ---
Faktycznie mój błąd, sorry;] Zrozumiałem że pod pojęciem modlitwa masz na myśli bzdurne regułki, w sumie bym się nie zdziwił ale ok. Następnym razem tłumacz co masz na myśli.
--- Cytuj ---Aby ci to wytłumaczyć przytoczę wspomniany wcześniej temat chrztu. Bardzo fajnie, że ludzie mają coś takiego. Tylko w pierwotnym założeniu chrzcił się ten kto chciał - wolna wola. Obecnie kościół tak to sobie skonstruował, że ludzie chrzczeni są bez wolnej woli. Od tak na dzień dobry bez jakiegokolwiek przygotowania duchowego. I co z tego, że bóg daje wolną wolę skoro w tym wypadku nie mamy nic do powiedzenia?
--- Koniec cytatu ---
A ja ci powiem ze to nie ma znaczenia. Już o tym kiedyś mówiłem, jest to decyzja rodziców którzy chcą jak najlepiej dla swojego dziecka i to w tym momencie do nich pałeczka należy bowiem dziecko pierowtnie jest owocem miłości kobiety i mężczyzny i to ONI decydują w jakim moralnym duchu będą wychowywać swoje dziecko. Zresztą jakie dziecko po urodzeniu może decydować samo za siebie? Absurd, zresztą jeśli tak jak mówisz jeśli to w przyszłośći będzie człowiek 'twoim zdaniem' o szerszych horyzontach to i tak machnie na to ręką olewając całe chrześcijańskie wychowanie.
--- Cytuj ---A słabsi emocjonalnie znajdą w tym dobre oparcie.
--- Koniec cytatu ---
Pokaż ÂŚwiętego który był słabszy emocjonalnie ;]
--- Cytuj ---Ta Jezus im pomógł, włączył "god mode" na polu bitwy.
--- Koniec cytatu ---
Dobra dobra ;] Odstaw gry, wyjdź na świeże powietrze a zobaczysz że świat ma więcej ciekawych perspektyw.
--- Cytuj ---Można szczerze powiedzieć, że w XXI wieku Watykan nie jest już jak to nazwałeś "mafijną machlojką". Ale XXI wiek ma dopiero 8 lat.
--- Koniec cytatu ---
Nie zaprzeczam że Kościół popełniał błędy. Ale już o tym pisałem - Chrystus na swoich powierników wybrał nas, ludzi. Zresztą tak jak zostało mądrze napisane w Apokalipsie ÂŚw Jana "Dym szatana wślizgnął się do Kościoła". Chyba nic tu więcej dodawać nie trzeba.
Isentor:
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 11:43:28 ---A ja ci powiem ze to nie ma znaczenia. Już o tym kiedyś mówiłem, jest to decyzja rodziców którzy chcą jak najlepiej dla swojego dziecka i to w tym momencie do nich pałeczka należy bowiem dziecko pierowtnie jest owocem miłości kobiety i mężczyzny i to ONI decydują w jakim moralnym duchu będą wychowywać swoje dziecko. Zresztą jakie dziecko po urodzeniu może decydować samo za siebie? Absurd, zresztą jeśli tak jak mówisz jeśli to w przyszłośći będzie człowiek 'twoim zdaniem' o szerszych horyzontach to i tak machnie na to ręką olewając całe chrześcijańskie wychowanie.
--- Koniec cytatu ---
Ale jakby nie patrzeć podejmują tą decyzję bo tak mówi ich religia. Jeśli już brali ten ślub w kościele to z tego co pamiętam odmawiali jakąś regułkę, że wychowają bachora wedle wiary katolickiej. O tym właśnie mówię. Przecież te całe chrzty, pierwsze komunie to po prostu interes. Ostatnio w związku z tym na gazecie.pl zapodali materiały filmowe i artykuły. Zapytali łepka po co idzie do komunii. Jego odp. "bo odstanę prezenty". To jest śmieszne. Poza tym jaka pokazówka w warszawce lub innych większych miastach, 8 latkowie wożą się pod kościół limuzynami. Kościół na tym zarabia i społeczeństwo na tym zarabia. Co prawda to drugie o wiele, wiele więcej. Ale to jest jednak czysty interes.
Skoro nadanie chrztu nie zależy od wieku. Niech robią to w dajmy na to 10 roku życia. Dziecko jako tako myśli, a byłby to prosty i skromny rytuał. Bo nie zaprzeczysz, że się w dupach poprzewracało wszystkim z upiększaniem obrzędów kościelnych.
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 11:43:28 ---Pokaż ÂŚwiętego który był słabszy emocjonalnie ;]
--- Koniec cytatu ---
Yyy tych co się zabili, zabijali, okaleczali, rozpaczali czy skończyli w zakładzie dla psychicznych?
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 11:43:28 ---Nie zaprzeczam że Kościół popełniał błędy. Ale już o tym pisałem - Chrystus na swoich powierników wybrał nas, ludzi. Zresztą tak jak zostało mądrze napisane w Apokalipsie ÂŚw Jana "Dym szatana wślizgnął się do Kościoła". Chyba nic tu więcej dodawać nie trzeba.
--- Koniec cytatu ---
No tak to są ludzie. Ale czy nie powinni kierować się jakąś ideą? Większym dobrem dla innych? Kościół potrzebuje reformacji. Tymczasem czy ktokolwiek z Watykanu myśli o tym? Powątpiewam bo im jest na stanowiskach dobrze tak jak jest teraz.
Większość problemów otacza celibat. Więc niech go zniosą w końcu został utworzony tylko po to aby księża prywatnie nie bogacili się i nie przekazywali bogactwa potomstwu. Teraz kościołowi podobno nie zależy na kasie. Więc jaki problem, zniosą celibat i znikną problemy związane ze skokami w bok księży lub zabawy z ministrantami. Bo przecież to jest jednym z głównych powodów złej reputacji kościoła.
Mantos:
--- Cytuj ---Ale jakby nie patrzeć podejmują tą decyzję bo tak mówi ich religia. Jeśli już brali ten ślub w kościele to z tego co pamiętam odmawiali jakąś regułkę, że wychowają bachora wedle wiary katolickiej. O tym właśnie mówię. Przecież te całe chrzty, pierwsze komunie to po prostu interes. Ostatnio w związku z tym na gazecie.pl zapodali materiały filmowe i artykuły. Zapytali łepka po co idzie do komunii. Jego odp. "bo odstanę prezenty". To jest śmieszne. Poza tym jaka pokazówka w warszawce lub innych większych miastach, 8 latkowie wożą się pod kościół limuzynami. Kościół na tym zarabia i społeczeństwo na tym zarabia. Co prawda to drugie o wiele, wiele więcej. Ale to jest jednak czysty interes.
--- Koniec cytatu ---
Racja, to jest śmieszne, mało kogo obchodzi przestrzeganie zasad religii. Dzieci się tłumaczą, a bo rodzice kazali, bo prezenty będą, bo jak nie to się będą czepiać itd. W Polsce jest 95% katolików, 33% z nich to ludzie praktykujący, a 5% to prawdziwi katolicy.
--- Cytuj ---Skoro nadanie chrztu nie zależy od wieku. Niech robią to w dajmy na to 10 roku życia. Dziecko jako tako myśli, a byłby to prosty i skromny rytuał. Bo nie zaprzeczysz, że się w dupach poprzewracało wszystkim z upiększaniem obrzędów kościelnych.
--- Koniec cytatu ---
Tu się zgodzę z tobą, chcą wydłużyć, poszerzyć i powiększyć. Przyjęcie mojego brata trwało 3 godziny, zasnąłem wtedy na mszy, dzieci wynoszono z kościoła bo mdlały, wszyscy myśleli tylko o tym kiedy to się skończy. Chrzest kiedyś to było tylko zanurzenie w wodzie i odmówienie modlitwy, a teraz? Zresztą nikt nie pamięta swojego chrztu, bo miał wtdy zaledwie miesiąc...
--- Cytuj ---Yyy tych co się zabili, zabijali, okaleczali, rozpaczali czy skończyli w zakładzie dla
psychicznych?
--- Koniec cytatu ---
Obojętnie jakiego byle świętego ;]
--- Cytuj ---Ja nie wiem tak trudno pojąc co miałem na myśli pisząc "bezsensowe zasady"? Przecież reformacja kościoła to bądź co bądź jedna z lepszych rzeczy.
--- Koniec cytatu ---
Tym razem to ty nie pojąłeś co miałem na myśli. Chodzi mi o to że te "bezsensowne zasady" są zmieniane.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej