Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Dyskusje Teologiczne
Respev:
--- Cytuj ---Ja wiele myślałem nad kwestią wiary i doszedłem do wniosku że wiara jest jedynie po to aby utrzymac porządek na świecie dlatego żeby człowieka przed zrobieniem czegoś złego zatrzymywało coś jeszcze niż tylko prawa i przepisy
--- Koniec cytatu ---
Czyli wychodzi na to, że ateiści to mordercy, bo ich nic nie zatrzymuje...
Isentor:
--- Cytat: Arkhan w 23 Czerwiec 2008, 22:39:05 ---Lub... wracaj chwalić Beliara i głosić słowo ÂŚniącego xD
--- Koniec cytatu ---
I Iszętoła...
--- Cytat: Kozłow w 23 Czerwiec 2008, 15:27:23 ---No powiedziałem, że nic nie może się wziąć z niczego, więc bóg też nie mógł istnieć przed wszystkim i wziąć się z niczego. A tak poza tym: skoro uważacie, że bóg istnieje od zawsze, to nie wiem co wam przeszkadza w uważaniu, że wszechświat istnieje od zawsze :)
--- Koniec cytatu ---
No a jeśli jest to ten sam byt istniejący od początku. Skoro bóg jest wszystkim jak podają świętoszkowate pisma być może wszechświat jak i my jesteśmy tylko jego częścią.
--- Cytat: Arkhan w 23 Czerwiec 2008, 15:51:28 ---Bóg nie jest egoistą a wiesz jaki jest na to dowód? Wolna wola, mój ty misiu. Bóg pragnie kochać i co tu więcej dodawać? Zresztą oskarżenia względem Stalina były słuszne.
--- Koniec cytatu ---
Tak być może bóg daje wolną wolę. Ale bóg nie siedzi na parafii i w Watykanie. Bóg nie wymyślił masę ograniczających wolną wolę człowieka regułek. Zrobili to ludzie ludziom, konkretyzując księża wiernym. Więc nie można mówić, że bóg nie daje nikomu wolnej woli bo jeśli istnieje i czyni to, takową wolę posiadamy. Póki nie zostaniemy ograniczeni przez instytucje religijnie sankcjonujące nas wedle własnego widzi mi się.
--- Cytat: Arkhan w 23 Czerwiec 2008, 15:51:28 ---Już miałem w rękach zapałki...
--- Koniec cytatu ---
Kurde i nici z fire-party...
--- Cytat: Mantos w 23 Czerwiec 2008, 21:57:47 ---Oczywiście, chcesz kupić balony w kształcie głowy o.Tadeusza? Nie rozumiem dlaczego wszyscy myślą że duchowieństwo ma na celu tylko się wzbogacić...
--- Koniec cytatu ---
Księża jak i kościół bogacą się od wieków. Taki proces potrafi głęboko wszczepić się w pamięć ludzi.
--- Cytat: Tytan302 w 23 Czerwiec 2008, 22:11:31 ---Ja wierzę w Boga. I nie rozumiem ludzi, którzy w niego nie wierzą. Gdzie wy chcecie trafić po śmierci?
--- Koniec cytatu ---
Do monopolowego...!
Arkhan:
--- Cytuj ---Bóg nie wymyślił masę ograniczających wolną wolę człowieka regułek
--- Koniec cytatu ---
Przecież Jezus powiedział jak mamy się modlić a inne modlitwy są dobre i chwalebne i w dobrych intencjach nikomu one nie przeszkadzają oprocz osob ktore maja na nie wysrane ;f
--- Cytuj ---Więc nie można mówić, że bóg nie daje nikomu wolnej woli bo jeśli istnieje i czyni to, takową wolę posiadamy. Póki nie zostaniemy ograniczeni przez instytucje religijnie sankcjonujące nas wedle własnego widzi mi się.
--- Koniec cytatu ---
Czyli mogę nazwać cię antysemitą? ;]
--- Cytuj ---Kurde i nici z fire-party...
--- Koniec cytatu ---
W którym ty byś poszedł na stos jako pierwszy ;p
Isentor:
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 00:32:42 ---Przecież Jezus powiedział jak mamy się modlić a inne modlitwy są dobre i chwalebne i w dobrych intencjach nikomu one nie przeszkadzają oprocz osob ktore maja na nie wysrane ;f
--- Koniec cytatu ---
Ale rozmawiamy teraz na temat boga, nie na temat gościa, który to ponad 2k lat temu podawał się za syna bożego. A nawet jeśli to podałeś mi zestaw modlitw. A co w tym złego? Przecież całą masę bzdurnych regułek stworzył kościół na przestrzeni wieków. Nie wiem jak sobie to zrozumiałeś, że modlitwa może ograniczać wolną wolę...
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 00:32:42 ---Czyli mogę nazwać cię antysemitą? ;]
--- Koniec cytatu ---
I znów nie na temat. Po prostu nie potrafisz odpowiedzieć na zadanie przeze mnie pytanie. Wczytaj się w definicje antysemityzmu w swoim małym katechizmie.
--- Cytat: Arkhan w 24 Czerwiec 2008, 00:32:42 ---W którym ty byś poszedł na stos jako pierwszy ;p
--- Koniec cytatu ---
Dobre i to...
Mantos:
--- Cytuj ---Tak być może bóg daje wolną wolę. Ale bóg nie siedzi na parafii i w Watykanie. Bóg nie wymyślił masę ograniczających wolną wolę człowieka regułek. Zrobili to ludzie ludziom, konkretyzując księża wiernym. Więc nie można mówić, że bóg nie daje nikomu wolnej woli bo jeśli istnieje i czyni to, takową wolę posiadamy. Póki nie zostaniemy ograniczeni przez instytucje religijnie sankcjonujące nas wedle własnego widzi mi się.
--- Koniec cytatu ---
Dobra, to ja ci odpowiem szanowny Iszentole. Racja jest kilka bezsensownych zasad, wymyślonych przez duchownych. Cóż kiedyś msza była odprawiana w języku łacińskim i żaden niewykształcony człowiek nie miał pojęcia o co chodzi. Cóż księża to ludzie, niektórzy są pokorni, niektórzy wywyższają. Jan Paweł II przepraszał za błędy kościoła, było ich wiele, ale ludzie i tak wierzą w Boga...
--- Cytuj ---Ale rozmawiamy teraz na temat boga, nie na temat gościa, który to ponad 2k lat temu podawał się za syna bożego. A nawet jeśli to podałeś mi zestaw modlitw. A co w tym złego? Przecież całą masę bzdurnych regułek stworzył kościół na przestrzeni wieków. Nie wiem jak sobie to zrozumiałeś, że modlitwa może ograniczać wolną wolę...
--- Koniec cytatu ---
Ale my chrześcijanie uważamy, że Jezus był częścią trójcy świętej, co za tym idzie był Bogiem
co na jedno wychodzi...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej